Intressanta artiklar i den länken. Bland annat det här med att det är många faktorer som spelar in för att få en 'äkta' Bhut Jolokia, som exempelvis klimat och jordmån, och att det inte är troligt att man skulle få samma styrka här som på dem som växer i norra Indien.
Jag har hört något liknande om Piment d'Espelette. En del påstår att det bara är de som odlas i Baskien som man har rätt att kalla så eftersom de klassas som AOC (appellation d'origine contrôlée) - ungefär som att mousserande vitt vin inte är champagne om det inte kommer från Champagne-distriktet.
Förresten är Bhut Jolokia samma sak som Naga Morich som säljs i England. Jag citerar en expert:
"All these chillies are from North East India. They belong to Capsicum chinense. In fact, Naga jolokia, Nagahari, Bhut jolokia, Bih jolokia or Borbih jolokia are the same chilli but named differently at different places. For example, the Assamese community call it as Bih jolokia (poison chilli -- jolokia means chilli in Assamese), Bhut jolokia (probably due to its ghostly bite or introduction by the Bhutias from Bhutan poison chilli) or Naga jolokia (due to extreme hotness representing the aggressive temperament of the warriors of neighbouring Naga community). In Nagaland and Manipur states, it is known as Raja Mircha or Raja chilli (King of Chillies). In major Indian languages, chilli is known as Mirch or mircha (Bengali and Hindi). 'Morich' may be a distorted version of 'mirch'." "We fully agree that these are of the same species and type which might have migrated to other nearby states and countries including Bangladesh and Srilanka where this chilli continued to be known as Naga Mircha ('Naga Moresh'). The original seeds of Dorset Naga were sourced from Bangladeshi community of Britain who might have taken the fruits of this chilli from Bangladesh for culinary purposes."
|