Hej! Jag har sökt här efter uppgifter om klarbär, skuggmoreller, m.m. Vad jag vill veta är skillnader mellan olika sorters körsbär. Hur känns de igen, vilka jordar trivs de på, etc. Då jag inte funnit vad jag sökte har jag skrivit detta inlägg. Nedan finns omnämnda diverse sorter jag snappat upp på internet.
Skuggmorell Stora klarbär Fågelbär Brunbär Svartkörsbär Ostheimer Annonay Almore Allmän gulröd bigarrå Stella Gårdebo Gårdebo Miniträd Stor svart bigarrå Hedelfinger Van
I boken Hem-Konservering, upplaga 11, tryckt 1942 finns att läsa angående sortval med utgångspunkt från fruktens tänkta användning. Där nämns dock inte någonting om vilka träd som trivs på sandjord, trädens storlek och utseende, etc. Dessutom är många av de där omnämnda sorterna numera svåra att köpa.
Till kompott (hermetiskt inkokt): Söta körsbär, mjukköttiga (hjärtkörsbär). T.ex. Annonay, Frogmore, Rivers, Early.
Till kompott (hermetiskt inkokt): Söta körsbär, fastköttiga (biggaråer). Företrädesvis sorten: Stor svart biggarå (ej att förväxla med brunkörsbär, som är mycket surt och ej lämpligt till kompott).
Till sylt och saft: Sura körsbär. Företrädesvis Skuggmorell, samt Ostheimer.
Till kompott, sylt och saft: Klarbär. Gärna den högst förbättrade sorten Triaux.
Redigerat av Johan.S: 30-04-2007, 08:19
|