Luckrare - en sån som har några spretiga fingrar? Hmm? vad ska du använda den till egentligen eftersom du säger att det finns en variant med "en rivare på baksidan som man drar av rötter med". Ska du använda luckraren till att ta bort ogräs menar du?
För min del tror jag att luckraren är bäst till att luckra med, att göra jorden lucker = "luftig", vända på jord etc. Ett sånt redskap äger inte jag.
När jag tar bort ogräs - lukar jag. Då använder jag ett redskap med rektangulärt skär på. Som jag "skuffar" fram och tillbaka med strax under jordytan. När detta är gjort, väntar jag gärna en dag då det lukade ogräset har vissnat lite. Det är lättare att då se vad som man har fått bort och inte. Sen tar jag en så kallad roskratta som är böjd neråt på ömse sidor av krattan, det är lättade att komma nära buskar och annat, då den inte fastnar så lätt i växterna som en vanlig "fyrkantig"kratta gör.
Andra jordbearbetningsverktyg jag använder är en liten handräfsa, med spretiga, tunna "pinnar" av "ståltråd" böjda som en kratta men i typ "solfjäderform". Den jag har kan jag reglera med att skjuta in pinnarna i handtaget så att spretet kan bli smalare. Det är ett av mina favoritverktyg. Ett annat är en liten handhacka, med rektangulärt skär, som jag använder till allt möjligt. Jag har dessutom ett litet maskrosjärn som ser ut som en ormtunga som jag bänder upp ilskna ögräs med. En smal handspade som jag tycker är suverän är av märket Fiskars och i plast. En del trädgårdsbestyr måste göras på alla fyra.
Det redskap du nämner, som har två funktioner på olika sidor, tycker jag inte om. Den funktion man inte använder finner jag bara vara i vägen, ett klumpigt verktyg.
Gardena är ett av de märken som har fiffigheten med att ett handtag har en anslutning där många olika korta redskap går att fästa på. Men jag tycker inte alls att det är så fiffigt. När jag jobbar i trädgården så byter jag redskap hela tiden. Lukar lite, räfsar lite, lukar igen, gräver lite, tar räfsan. Luka, luka, räfsa, krafsa, gräva krafsa, krafsa, sopa, luka, räfsa. Och med mitt arbetssätt skulle jag bli knäpp om jag hela tiden skulle byta "huvud" på redskapet och hålla reda på var de olika grejerna är.
Alla har nog sitt sätt att arbeta i trädgården. Luska ut vilket som passar dig bäst. Stå ut med att göra något felköp. Om du är hårdhänt och även av andra skäl ska du satsa på redskap av god kvaliltet. Att det är tillräckligt långt skaft, inte är för tungt, inga skarvar där du håller händerna, inte rostar alltför lätt osv.
För mig passar Fiskars ergonomiska redskap bra. De har skaft i metall som är lena. Spade och grep har jag funnit av samma märke med lite kortare skaft eftersom jag inte är så lång.
Långskaftade redskap som jag inte kan vara utan är: Fiskars ergonomiska lukjärn, lövräfsa (bred nertill), roskratta i metall av okänt märke, lövräfsa med träskaft, i metall (smal nertill, bara hälften av vanlig), grep och spade av Fiskars med kortare skaft. Piasavakvast av naturmaterial eftersom jag tycker att de i nylon är alldeles för hårda och sprätter iväg det man sopar all världens väg, dessutom kan man sopa gräsmattan vid behov utan att skada den. Alla dessa redskap ligger huller om buller i min trädgård efter en dag av mycket arbete. Sån är jag.
Har du behov av att rensa gräs mellan plattor etc tycker jag att det är bekvämt att ha ett redskap som man kan stå upp och arbeta med. Ett sånt har jag med som ser ut som ett mordvapen.
--------------------
Eva i zon I
|