Håller med Kurt - ska man lära sig något om biologi och växtlighet gäller att förstå orsaker och sammanhang. Samma sak om man ska bygga ett hus - det gäller att inte bara ta del av råd som "använd den sortens plank, absolut inte betong" eller som läkare "jomen blåpiller sägs vara jättebra, de röda inte lika bra".
Beskärning på vårvintern stimulerar tillväxt och gren och blad. Beskärning efter midsommar och till tidiga hösten ger inte denna stimulans, varför man använder den perioden när man t ex vill glesa ur något.
Att det förekommer olika idéer om syrén är säkert för att man förr i tiden småbeskar bersåer, häckar och annat. Många trädgårdsägare hade anställda som gjorde det. Då var det viktigt att husherrarna fick sin blom och sedan sin finputsade grönska. Man beskar småkvistar efter blomningen, för då hinner syrénen utveckla nya skott för blomning året därpå. Småkvistar alltså, årsskott och fjolårsskott.
Det du vill göra är något helt annat. Du har en planta som vill bli 4-5 meter (syrén) men du vill egentligen ha något som är 2 meter högt. Jag antar att du också vill ha syrénen grön nedifrån och upp och inte uppstammad.
För den första ambitionen finns ingen riktigt bra lösning annan än att byta plantmaterialet. Toppkapad syrén blir ingen glad av, varken på sommaren eller vintern. Alternativet är att du radikalbeskär så snart stammarna blir högre än 2 meter, men då får du generellt mindre blomning. För den andra ambitionen är det vårvinterbeskärning som gäller - helt eller med någon stam här och var under några år.
--------------------
|