jag bor några kilometer ovanför polcirkeln. Jag handlar från hietalas handelsträdgård. De har ju mkt perenner och äppelträd för just kallt klimat. Sedan finns det ju andra företag som säljer växter t. ex önskebrunnen. Jag har ganska mkt plantor i min trädgård. Jag odlar bl.a alliumbollar, tulpaner, löjtnantshjärtan, lupiner, riddarsporrar, phlox, dagliljor, pioner, orient vallmon etc.
Finska och ryska växtplantorna brukar vara härdiga här uppe. Som t. ex tornedalsrosen, rhododendron, finlands vita ros, syrenbuskar, äppelträd etc. Men om man har äppelträd här så lär det bara bli fågelmat för det blir så små och sura äpplen.
Min trädgård är utsatt för drag, för det är mitt på en äng. Det som jag inte lyckats med som blivit bara miniplantor och bara enstaka är botaniska krukusar, snödroppar, anemoner, astilbe, exotiska liljor. Kanske för att det inte var rätt zon för dessa. Stod jof zon 6 på astilberna och jag bor i zon 7. Men om du har en trädgård som är skyddad för drag så kanske det går bättre. Man får prova sig fram.
Det blir ju kostsamt om växterna inte klarar, men de som inte övervintrat lär man ju knappast köpa igen. Det som jag tycker är lite dåligt när man köper växter från t. ex internet är att det står olika härdigheter på växterna. När man söker på google efter en växt står det t. ex zon 5 på den växten man köpt och säljaren har skrivit zon 7.
Jag brukar täcka mina med löv innan vintern. Sedan så har man ju lerjord vilket gör att det övervintrar sämre. Men nu har jag köpt hem några påsar med lecakulor som jag ska blanda i jorden. har även varit och klippt björkris som jag ska grunda med. Och upphöjda bäddar e bra också har jag läst på olika jordförbättringssidor.
Grönsaker går att odla hur mkt som helst över sommaren. Morötter och sallad, potatis. Jag har provat majs en gång men det blir inge majskolvar av det bara blad. Jag har också provat att odla pumpor. En gång blev det en pumpa som en fotboll men sedan har det inte blivit ngt bara gröna plantor.
Det jag har provat att odla är tomatfrön i ampelkrukor. Det var speciella tomatfrön för att odla i amplar. Förodlat inomhus och haft ute hela sommarn. Det blir mkt små tomater och det var goda också. Samma coktailtomater som de säljer i affären men smaken e inte riktigt samma.
Förra året fick jag stor rabatt, för det regnade mkt så plantorna blev höga och breda. I början av sommaren brukar det vara torka så man får vattna mkt här uppe.
Jag har också boken odla i kallt klimat. Mkt tips i den. Jag har även odla exotiskt boken den är också bra.
|