Som tidigare sagts här så är jord, vädersträck mm mycket viktigt, speciellt jord skulle jag säga, men också viktigit att tänka på att det som är skugga på sommaren kan vara soligt på vintern då träd och buskar inte har några löv.
Det finns ju intergröna barr, men också bladväxter (om du bor söder ut, men annars behöver man väl knappast en fin året runt rabatt om man har snö blir ju rimfrost vackert), men det finns också många perenner som faktiskt har mer eller mindre vintergröna blad här är några ex skuggröna, många nejlikor med grått bladverk, rosenplister, alunrot, lammöra.
Sedan har man två åringar som i regel är gröna vintern innan de skall blomma, tex digitalis, borstnejlika, mariaklocka osv
Ytterligare en grupp är växter som har fina fröställningar och därför fyller en funktion tex vallmo, olika gräsvippor.
Gröna häckväxter är buxbom och liguister och så finns ju alla benved sorterna, brokbladig el enfärgade.
Och sist men inte minst lökväxter - våriris och snödroppe, vintergäck tex är ju mycket tidiga. ( en annan tidig växt är primula, mina blommade på nyåretm zon 1)
Föreslår att du börjar med att bestämma jord och läge och sedan försöker välja lite ur varje grupp och på så sätt får du en stor variation.
Lycka till/ hälsn cissi i onsala
--------------------
Hälsn Cissi i Onsala CITAT | Folk borde byta problem med varandra. Alla vet ju hur man skall lösa andras problem. Ur: Göteborgsposten, PS.
Och det är ju det vi gör här! |
|