| |
|
  |
Första året med vin.., Beskära, pincera?? |
|
|
|
|
26-06-2008, 10:18
|

Medlem
Antal inlägg: 1 475
Medlem sedan: 19-03-2006
Medlem nr: 7 256

|
Jag har två vin i mitt växthus; Riesling och Himrod. De har växt mycket detta första år, och Rieslingen gör redan små klasar. Jag har förstått att jag inte kan förvänta mig någon ätbar frukt första och kanske andra året, men vad mer ska jag veta? Ska jag beskära/pincera dem nu? Eller vänta tills i höst? Himroden har delat sig redan nere vid marken - ska jag beskära och lämna endast en stam? Tacksam för svar! Himrod
IMG_2589.jpg ( 261.3k )
Antal nedladdningar: 57
IMG_2590.jpg ( 250.37k )
Antal nedladdningar: 77Riesling
IMG_2591.jpg ( 256.06k )
Antal nedladdningar: 56
IMG_2592.jpg ( 135.27k )
Antal nedladdningar: 51
--------------------
God odlingslycka! Hälsningar från Katarina ute på landet i zon 1
|
|
|
|
|
|
|
|
26-06-2008, 12:02
|
Medlem
Antal inlägg: 2 134
Medlem sedan: 15-12-2005
Medlem nr: 6 842

|
Finns det bara plats, och rankorna inte skuggar något viktigare, behöver du inte klippa alls. Alla blad samlar näring som hjälper rötterna och gör växten bättre rustad för vintern. Se bara till att binda upp dem, precis som du redan gjort, efterhand som de växer vidare. När du räknar med att kunna skörda druvor, bör du gallra bort en del klasar. Växer druvorna tätt, kanske du måste gallra inom varje klase. På så vis blir återstoden sötare och godare.
Det stora beskärningsjobbet kommer vid nyår eller så. Då tar du bort nästan allt som vuxit fram under året, så att bara två knoppar återstår på varje reva. I södra Sverige kan man kanske tillåta sig flera grenar på varje stam, om växthuset har plats. Genom att skära hårt ger du vinrankan en kraftigare stam nertill som orkar bära upp ett tungt grenverk och tunga druvklasar. Vänta alltså inte tills vinstocken nått ”lagom” höjd. Och det som du sedan klipper bort vid nyår duger utmärkt som sticklingar till nya vinrankor…
|
|
|
|
|
|
|
|
26-06-2008, 12:03
|

Medlem
Antal inlägg: 1 341
Medlem sedan: 26-08-2003
Medlem nr: 2 208

|
Beskär nu! Färska skott kan man knipsa ganska fritt. Det är förvedade skott man måste ta vid rätt tid. Dvs hösten, efter lövfällning, före nyår.
Släpp upp 3-4 huvudskott, 50-100 cm första året. Sidoskott nyper du utanför 1-2 blad. Vill du släppa fram någon klase, så knipsar du det skottet 1-2 blad utanför klasen. Se till att ta bort nya klasar som vill komma utanför. När vinet har riktigt rejäl tillväxt, så kan man behöva upprepa denna procedur varannan vr tredje vecka. Dety finns beskrivningar på hur man ska göra. Men det finns dom som inte beskär alls, och det går det med. Fast i växthus kan det kanske bli trångt.
--------------------
Hälsningar Eva
|
|
|
|
|
|
|
|
26-06-2008, 13:42
|

Medlem
Antal inlägg: 513
Medlem sedan: 16-08-2007
Medlem nr: 12 065

|
Oj vilka fins rankor du har Ser att bladen inte flikat sig så kraftigt ännu men kanske att de blivit för tjocka annars hade jag nog tagit lite blad till vinbladsdollmar, att fundera på till nästa år det där med beskärning är tydligen mycket olika tankar runt. Har aldrig sett en vingård som inte varit hårt beskuren i mars i Österrike å andra sidan skär min svåger inte alls med det är å andra sidan i Grekland
|
|
|
|
|
|
|
|
26-06-2008, 22:10
|

Medlem
Antal inlägg: 1 475
Medlem sedan: 19-03-2006
Medlem nr: 7 256

|
Oj, det var olika meningar om det hela ser jag.. Jag har rätt så mycket plats, om det behövs har jag 40 kvm och fyra meter upp till taknocken. Så om det går bra så kan jag bara låta dem växa. Måste jag ändå klippa ner dem i vinter?
--------------------
God odlingslycka! Hälsningar från Katarina ute på landet i zon 1
|
|
|
|
|
|
|
|
26-06-2008, 23:24
|
Medlem
Antal inlägg: 25
Medlem sedan: 23-07-2006
Medlem nr: 8 246

|
Det finns olika möjligheter att klippa vinrankor. När jag tittar på vingårdar i Schweiz så klipps plantor ner till 50 cm hög och 1 m bred var år. Min vinranka är mycket längre (10 m för ledrankor) men jag klippa dem ner mycket hård i våren. CIMG0018rs.JPG CIMG0019s.JPG Under somaren ska jag klippa ner skotten så att det blir inte för mycket blad. Bajare
|
|
|
|
|
|
|
|
27-06-2008, 11:57
|

Medlem
Antal inlägg: 1 475
Medlem sedan: 19-03-2006
Medlem nr: 7 256

|
Ok, då tror jag att jag väntar med att klippa ner dem till vintern, och då beskär jag dem inte allt för hårt. Hur ska jag göra med klasarna som håller på att utvecklas - är det bara att klippa bort? Eller kommer jag kanske kunna äta ett par druvor i sommar?
--------------------
God odlingslycka! Hälsningar från Katarina ute på landet i zon 1
|
|
|
|
|
|
|
|
27-06-2008, 13:20
|
Medlem
Antal inlägg: 2 134
Medlem sedan: 15-12-2005
Medlem nr: 6 842

|
En yrkesodlare som måste långsiktigt maximera avkastningen, räknad i pengar, skulle klippa bort varenda klase de första åren då rankorna bara ska växa sig starka. Men vi glada amatörer har såklart inte hjärta att avstå från de första druvorna. Behåll gärna några klasar, fast räkna inte med att de blir så oerhört söta i början.
|
|
|
|
|
|
|
|
27-06-2008, 16:19
|

Medlem
Antal inlägg: 1 475
Medlem sedan: 19-03-2006
Medlem nr: 7 256

|
Åh, vad kul!  Tack för svar!
--------------------
God odlingslycka! Hälsningar från Katarina ute på landet i zon 1
|
|
|
|
|
|
|
|
29-06-2008, 23:33
|
Medlem
Antal inlägg: 25
Medlem sedan: 23-07-2006
Medlem nr: 8 246

|
Hej, Så såg det ut just igår: Vinranka VinklasarnaDå skulle jag klippa bort minst hälften av klasarna nästa helg. Det skulle vara bättre att få mindre, men bättre druvor i så fall. Hälsningar Bajare
Redigerat av Bajare: 07-07-2008, 22:34
|
|
|
|
|
|
|
|
02-07-2008, 09:23
|
Medlem
Antal inlägg: 28
Medlem sedan: 29-01-2008
Medlem nr: 13 827

|
Är det ok att komma med en fråga i din tråd?
Jag har också en vindruvsplanta. Ser ut ungefär som på bilderna överst (inga druvor dock), planterades helgen före midsommar. Den är den där sorten som tål -40° (zilga?). Jag är nybörjare på allt som har med odla att göra, och har ingen koll på det här med att beskära. Hur beskär man? Vad ska bort, vad ska vara kvar? När, var, hur? Den har en stor vägg att växa på, med sol hela dagen. Någon som kan förklara på ett enkelt sätt hur man tar hand om vinrankan? Alla tips mottages tacksamt.. Jag är som sagt helt grön på området..
|
|
|
|
|
|
|
Rosmarin
|
03-07-2008, 10:09
|
Gäster

|
Här i Bourgogne beskär man sina vinstockar under vintern, helst i februari. Detta gör man eftersom vintern är vinstockens viloperiod och man då kan beskära utan att det tar kraft från plantan. När sedan våren kommer, plantan vaknar till liv efter vinterfrosten och kylan, och saven börjar stiga så kommer tillväxten igång väldigt snabbt.
En del beskär sina stockar lite tidigare, t.ex i november, men detta ger en vinstock med kortare livslängd. Man lämnar huvudstammen orörd och beskär skotten hårt, bara två "ögon" lämnas per skott.
|
|
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|