Ca 1 liter
2 liter röda vinbär 5 dl vatten 5 dl socker/liter avrunnen saft
Rensa och skölj bären, stjälkar och skaft kan sitta kvar. Koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i bären, koka upp och låt dem koka under lock ca 10 min tills de ger ifrån sig sin saft. Man kan trycka bären mot kanten så de krossas. Häll upp bärmassan i en silduk och låt självrinna 20-30 min. Rengör kastrullen. Mät upp den avrunna saften och häll den i kastrullen. Mät upp rätt sockermängd.'Koka upp saften och häll i sockret lite i taget under omrörning. Koka upp saften igen. Ta kastrullen från värmen och skumma noggrant. Häll upp saften på rena, varma flaskor ända upp till kanten och sätt på kork.
I mitt recept står det så här: "Prova att blanda saften med ett friskt vitt vin med hög syra, gärna en Bourgogne Aligoté"
--------------------
|