KNÄCKEBRÖD
50 gr smör eller margarin 2 dl vatten ½ pkt jäst ½ tsk salt ½ msk anis ½ msk fänkål 3 dl fint rågmjöl ca 3 dl vetemjöl
Till kavling: havrekli
Sätt ugnen på 250 gr Smula jästen i bunken. Smält smöret, häll i vattnet och låt allt bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör tills det löser sig. Tillsätt salt och de stötta kryddorna, rör om. Arbeta sedan ner rågmjölet och så mycket av vetemjölet att degen släpper bunken. Ta upp den ojästa degen på mjölat bakbord och knåda den jämn, forma till en längd som delas i 20 delar. Lägg bitarna åt sidan i havrekli, rulla en i taget till en rund bulle, kavla i rikligt med havrekli ut en kaka som är ca 20 cm. Använd först en vanlig kavel, sen en kruskavel. Degen ska bli flortunn, om den fastnar använd kli. 3 kakor på varje plåt. Grädda 5 min, låt kallna på galler utan bakduk.
--------------------
|