Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Småprat, Att spara nyttiga antioxidanter, hur?
          sven1122
          Inlägg 10-02-2009, 19:39
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 66
          Medlem sedan:
          29-11-2004
          Medlem nr: 4 766




          Om det går , försöker jag äta växter rå, utan att koka dem.


          Kunde inte hitta information om

          termostabila eller termolabila antioxidanter.


          Vilka värdefulla näringsämne utom vitamin C kan man förlora vid kokning ?


          Kan ni tipsa värt att läsa ?



          Tacksam för ett svar,

          Sven
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 3)
          Red Top
          Inlägg 10-02-2009, 19:56
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          24-05-2008
          Medlem nr: 16 329



          Livsmedelsverket tycks veta biggrin.gif

          Livsmedelsverket


          --------------------


          Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen.

          Jevgenij Jevtusjenko



           
          Citera
          ängsvädd
          Inlägg 11-02-2009, 22:30
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 3 562
          Medlem sedan:
          20-06-2007
          Medlem nr: 11 124



          Googla på levande föda eller raw food. Maten upphettas bara till en viss temperatur för att inte vitaminer m m ska förstöras. B-vitamin är känsligt för upphettning har jag för mig.

          Eller googla på värmekänsliga vitaminer, värmekänsliga antioccidanter mm

          Redigerat av MimmiH: 11-02-2009, 22:31


          --------------------
          MVH Mimmi
          zon 2-3
           
          Citera
          Pia mitt i Skåne
          Inlägg 12-02-2009, 00:35
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 935
          Medlem sedan:
          16-08-2003
          Medlem nr: 2 117



          Sedan finns det ju andra antioxidanter som inte är vitaminer. Lycopen t.ex. är ett färgämne. Det är det som färgar tomater röda. I fallet med Lycopen så förbättras upptaget i kroppen av värmebehandling, alltså kroppen kan ta upp mer Lycopen från tomatsoppa, sås, ketchup o.s.v. eftersom den har varit uppvärmd. Mycket sitter i skalet så hela tomaten bör användas.

          Jag hittade en antioxidantsida som det står lite mer på, bl.a. att man kan om man vill förbättra upptaget i kroppen tillsätta lite fett och att man kan hjälpa kroppen genom att finfördela maten lite mer.

          Allt bör ju balanseras på våg eftersom man också vill åt fibrerna i maten och om man finfördelar den så förstör man ju fibrerna.

          De flesta antioxidanter förstörs annars vid för hög temperatur men om det finns mycket vitamin E i livsmedlet så skyddar vitaminet antioxidanterna vid uppvärmning.




          --------------------
          Pia mitt i Skåne zon 1
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 22-06-2025, 01:16
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon