|
|
  |
Grisar skållas levande |
|
|
|
18-03-2009, 06:33
|

Medlem
Antal inlägg: 15 282
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 18

|
CITAT (Gossen Ruda @ 17-03-2009, 20:27)  Nu var det väl inte meningen att dom skulle skållas levande, det var ett misstag att bedövningen inte tog. Fyra grisar är fyra för många men inget att sluta äta kött för. Då är det väl värre med djur som med vilje får förblöda utan bedövning som vid halal och kocher-slakt. Håller också med, det är ju knappast rutin. Och det förstår säkert dom flesta, köttätare eller inte. Hur slaktas "ekologiska" djur? Har dom helt andra slakterier? Eller bara olika avdelningar på dom vanliga slakterierna för att skilja på kött och kött?
--------------------
----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
|
|
|
|
|
18-03-2009, 06:41
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
CITAT (Gossen Ruda @ 17-03-2009, 21:27)  Nu var det väl inte meningen att dom skulle skållas levande, det var ett misstag att bedövningen inte tog. Fyra grisar är fyra för många men inget att sluta äta kött för. Då är det väl värre med djur som med vilje får förblöda utan bedövning som vid halal och kocher-slakt. Det är inte bedövningen i sig det är problem med. Grisarna bedövas med koldioxid, och sedan skall de stickas och avblödas innan de skållas. Men om de kör in dem alltför snabbt i systemet, så hinner inte personalen med att sticka dem, eller så gör de det slarvigt så att grisarna fortfarande lever när de kommer till skållbadet. http://www.sr.se/webbradio/?Type=db&Id=1652155Att misshandla djur pga religiös vantro är ju alltid förkastligt, vare sig man äter dem levande (Kina) kastar getter från kyrktorn (Spanien) eller skär halsen av djur som inte bedövats eller avlivats innan (Kosherslakt resp. Halalslakt).
|
|
|
|
|
18-03-2009, 07:22
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
Hoppsan, det kunde jag aldrig tro att det hände inom den svenska djurindustrin. Den som värnar så mycket om djuren och allting.
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
18-03-2009, 08:08
|

Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296

|
En liten rättning bara, det verkar röra sig om 6 fall med levande skållning fast om jag fattar rätt var det "bara" ett fall där grisen skrek till. Beträffande muslimsk och judisk ritualslakt så finns det olika uppfattningar om vad som är rätt, precis som inom religionerna i sig. GP har haft några artiklar om saken nyss, jag lägger in en länk här.
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです
Straight for ever. Cogito, ergo sum.
|
|
|
|
Gunilla T
|
18-03-2009, 09:18
|
Gäster

|
CITAT (Aqvakul @ 17-03-2009, 20:35)  Slakterieägaren skyllde på överbelastning i samband med nedläggning av ett annat slakteri. Det blev så tydligt att det är ekonomin som styr. Visst kan man "hänga" slakterierna och veterinärer, men vi konsumenter får också ta på oss en del av skulden. Trots att Sverige är ett "rikt" land så handlar våra konsumtion mkt om att köpa billigt på bekostnad av kvalitet. Jämför med t.ex. italienarna som är mycket mer benägna att betala rejält för närodlat och småskaligt av hög kvalitet. Visst finns ett klart samband mellan hur vår mat produceras och vad vi som konsumenter väljer att köpa. Om jag förstått det hela korrekt så var det en veterinär som upptäckte att grisen levde och som krävde att rutinerna ändrades.... men inget gjordes och det är alarmerande!! Ett allvarligt misstag hade skett men inga åtgärder vidtogs för att förhindra liknande incidenter!! Dendär fryntliga farbrorn som är ytterst ansvarig för vår djurhållning slår som vanligt in öppna dörrar...hänvisar till att det finns förskrifter om att djur måste avlivas innan skållning Jag är rädd att den svenska djuromsorgen kommer att få stå tillbaka i den utveckling? som nu sker där såväl jordbruk, djurhållning och slakt blir allt mer industrialiserat och där allt färre aktörer finns på marknaden.
|
|
|
|
|
18-03-2009, 09:52
|

Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296

|
Kom att tänka på en sak som Aqvakul skrev om att italienarna föredrog närproducerat. Det gäller, eller gällde, inte för hästar. I södra Italien finns/fanns det slakterier som inte hade så mycket att göra. Därför transporterades levande hästar från hela Europa ner till dessa slakterier så att dom skulle ha nånting att göra.
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです
Straight for ever. Cogito, ergo sum.
|
|
|
|
|
18-03-2009, 10:09
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
CITAT (Gossen Ruda @ 18-03-2009, 09:08)  En liten rättning bara, det verkar röra sig om 6 fall med levande skållning fast om jag fattar rätt var det "bara" ett fall där grisen skrek till. Beträffande muslimsk och judisk ritualslakt så finns det olika uppfattningar om vad som är rätt, precis som inom religionerna i sig. GP har haft några artiklar om saken nyss, jag lägger in en länk här.Det var en dålig artikel eftersom bara argument för förespråkarna för religiös slakt fick komma till tals, och det främsta argumentet är att det är ekonomiskt bra att kunna slakta och sälja till fler grupper. Det är främst tack vare den vetenskapliga argumentationen från Sveriges Veterinärförbund som vi fortfarande slipper dessa religiösa avarter i Sverige: http://www.atl.nu/Article.jsp?article=49017
|
|
|
|
|
18-03-2009, 10:45
|

Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296

|
Jo, jag tyckte också att det var lite ensidigt beskrivet men det framgick hur många uppfattningar det finns. Dessutom fanns en liten not om hur svenska veterinärer ser på saken. Tack för din länk, den beskriver det bättre. Jag fattar inte varför religiösa tvångstankar skall drabba djuren med onödigt lidande.
Redigerat av Gossen Ruda: 18-03-2009, 10:46
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです
Straight for ever. Cogito, ergo sum.
|
|
|
|
|
18-03-2009, 11:00
|

Medlem
Antal inlägg: 1 098
Medlem sedan: 14-02-2009
Medlem nr: 21 126

|
Det finns en skara här inne som verkar vilja försvara köttätandet. Jag köper att vissa mindre producenter (trots systematiskt uppfödande för senare mass-slakt) tar hand om sina djur på i övrigt humant sätt. Men jag är övertygad om att livsmedelsindustrin skiter blanka fan i känslor och v. Det viktigaste för dem är att följa regelverk så de slipper negativ publicitet och tjäna så stora pengar som möjligt. Vi blir blåsta åter och åter igen och en skrämmande liten del av befolkningen tycks ha en aning om hur produktion sker i en globaliserad värld. Se nu bara på när folk börjar få upp ögonen för hur mycket extra tillsatt kemi som används i livsmedel, nästa trend är på gång - naturlig mat. Det gör mig glad! I ett informationssamhälle där folk knappt orkar röra på sig regelbundet så tycker jag det är ett ohumant lyx att tro att man behöver att äta proteinrik mat (kött) varenda dag när det finns livsmedel som både miljövänligt och etiskt sätt är bättre (och även nyttigare ifall man vill tro vissa dietister).
--------------------
|
|
|
|
|
18-03-2009, 11:37
|

Medlem
Antal inlägg: 15 282
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 18

|
CITAT (Myosotis @ 17-03-2009, 19:48)  --- Men annars kan du ju alltid köpa ekologiskt! CITAT (Berith @ 18-03-2009, 06:33)  Hur slaktas "ekologiska" djur? Har dom helt andra slakterier? Eller bara olika avdelningar på dom vanliga slakterierna för att skilja på kött och kött? Undrar fortfarande hur "ekologiska" djur slaktas. Undrar helt enkelt för att jag inte förstår!
--------------------
----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
|
|
|
|
|
18-03-2009, 11:46
|

Medlem
Antal inlägg: 14 536
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 14

|
CITAT (officinalis @ 18-03-2009, 11:00)  Det finns en skara här inne som verkar vilja försvara köttätandet. Jag köper att vissa mindre producenter (trots systematiskt uppfödande för senare mass-slakt) tar hand om sina djur på i övrigt humant sätt. Men jag är övertygad om att livsmedelsindustrin skiter blanka fan i känslor och v. Det viktigaste för dem är att följa regelverk så de slipper negativ publicitet och tjäna så stora pengar som möjligt. /.... Att följa regelverk, undvika negativ publicitet och tjäna så mycket pengar som möjligt gäller väl allt företagande... - och ja, jag är köttätare.
--------------------
Norrbottenskusten zon 5-6
|
|
|
|
|
18-03-2009, 11:54
|

Medlem
Antal inlägg: 14 536
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 14

|
CITAT (Berith @ 18-03-2009, 11:37)  Undrar fortfarande hur "ekologiska" djur slaktas.
Undrar helt enkelt för att jag inte förstår! Jag googlade och hittade denna sida: LivsmedelsSverige I stycket längst ner kan man läsa om målsättningen för slakt av ekologiskt uppfödda djur. Fast några garantier finns ju inte, mänskliga faktorn måste alltid vägas in i resonemanget.
--------------------
Norrbottenskusten zon 5-6
|
|
|
|
|
18-03-2009, 14:49
|

Medlem
Antal inlägg: 15 282
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 18

|
CITAT (Betty @ 18-03-2009, 11:54)  Jag googlade och hittade denna sida: LivsmedelsSverige I stycket längst ner kan man läsa om målsättningen för slakt av ekologiskt uppfödda djur. Fast några garantier finns ju inte, mänskliga faktorn måste alltid vägas in i resonemanget. Ok... Där står: "Särskild hänsyn vid slakt och transport Det finns också regler för slakt och transporter. Målet är att slakt och transport ska utföras under värdiga former och med ett minimum av fysiska och psykiska påfrestningar för djuren. Djurens skötare ska ha möjlighet att vara med vid slakten fram till avlivningstillfället. Även här handlar det om att skydda djuren från lidande. Bland annat ska djur som kommer från samma gård hållas ihop under transport och uppstallning. Djuren ska efter transport få möjlighet att vila innan de går vidare till slakt." Och det skiljer sej alltså från "vanlig" slakt genom att dom djuren transporteras under "ovärdiga former och med ett maximum av fysiska och psykiska påfrestningar för djuren. Djurens skötare har ingen möjlighet att vara med vid slakten eller avlivningstillfället. Även här handlar det om att utsätta djuren för lidande. Bland annat kan djur som kommer från samma gård inte hållas ihop under transport eller uppstallning. Djuren får efter transport ingen möjlighet att vila innan de går vidare till slakt." Överdriver kanske men tror ni verkligen att det skiljer så mellan vanlig och ekologisk slakt...?? Jag är också köttätare men försvarar det aldrig, som officinalis tycks tro. ------------ Undrar också var dom här slakterierna ligger, dom för ekologiskt odlade djur. Kanske finns fler än jag vet om, för jag vet inget sånt slakteri.
Redigerat av Berith: 18-03-2009, 15:24
--------------------
----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
|
|
|
|
Gunilla T
|
18-03-2009, 17:43
|
Gäster

|
[quote name='Berith' date='18-03-2009, 14:49' post='991162'] ------------ Undrar också var dom här slakterierna ligger, dom för ekologiskt odlade djur. Kanske finns fler än jag vet om, för jag vet inget sånt slakteri. [/quote
Du har säkert en halv poäng där Berith för jag tvivlar på att det finns särskilda slakterier för djur som fått leva sina liv utifrån naturliga förutsättningar - med den stordrift som vi har tillåtit när det gäller djurhållning så får nog alla stå i samma trånga kö för att bli av med sina liv...fast det visste du ju redan..
Däremot har de djuren haft en avsevärt högre livskvalitet under sina liv och det är väl värt en hel del...
|
|
|
|
|
18-03-2009, 17:53
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
ekologisk djur slaktas på samma slakterier som konventionellt uppfödda. Några fristående eko-slakterier finns kanske men de är små och står nog bara för en bråkdel.
--------------------
|
|
|
|
|
18-03-2009, 18:09
|

Medlem
Antal inlägg: 15 282
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 18

|
CITAT (Gunilla T @ 18-03-2009, 17:43)  Du har säkert en halv poäng där Berith för jag tvivlar på att det finns särskilda slakterier för djur som fått leva sina liv utifrån naturliga förutsättningar - med den stordrift som vi har tillåtit när det gäller djurhållning så får nog alla stå i samma trånga kö för att bli av med sina liv...fast det visste du ju redan..
Däremot har de djuren haft en avsevärt högre livskvalitet under sina liv och det är väl värt en hel del... Nån halv poäng vet jag inte om jag har, men enligt den sidan som Betty länkade till så var det ju skillnad på slakt av ekologiskt odlade djur och alla andra. Det var det jag undrade över, var slakterierna för dom djuren finns, eller åker alla till samma slakteri men delas upp i olika grupper där? Dom kanske slaktas på olika veckodagar? Ekologiska på mån-tis och övriga ons-fre? CITAT (Markus_H @ 18-03-2009, 17:53)  ekologisk djur slaktas på samma slakterier som konventionellt uppfödda. Några fristående eko-slakterier finns kanske men de är små och står nog bara för en bråkdel. Ok, såg inte ditt svar förrän jag skickat mitt... Då kan vi alltså tänka oss att alla djur åker till samma slakteri, men får olika behandling där av personalen. Hur konstigt måste inte det vara? Att som personal ändra attityd beroende på? Tycker det låter helskumt, och nästan inte trovärdigt alls.
--------------------
----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
|
|
|
|
|
18-03-2009, 18:41
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (Berith @ 18-03-2009, 11:37)  Undrar fortfarande hur "ekologiska" djur slaktas.
Undrar helt enkelt för att jag inte förstår! Jag måste erkänna att jag inte, fast jag borde, vet hur regelverket ser ut vad gäller slakt av "EKO-kött". Just den delen är viktig för konsumenten. Jag vet bara hur slakten går till hos EKO-bonden jag köper kött av. Djuren fraktas inte till slakt, slakten sker på gården. Ett djur i taget (inga andra djur ser på). Jag måste ta reda på mer.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
18-03-2009, 18:52
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (Berith @ 18-03-2009, 18:09)  Nån halv poäng vet jag inte om jag har, men enligt den sidan som Betty länkade till så var det ju skillnad på slakt av ekologiskt odlade djur och alla andra. Det var det jag undrade över, var slakterierna för dom djuren finns, eller åker alla till samma slakteri men delas upp i olika grupper där? Dom kanske slaktas på olika veckodagar? Ekologiska på mån-tis och övriga ons-fre? Ok, såg inte ditt svar förrän jag skickat mitt... Då kan vi alltså tänka oss att alla djur åker till samma slakteri, men får olika behandling där av personalen. Hur konstigt måste inte det vara? Att som personal ändra attityd beroende på? Tycker det låter helskumt, och nästan inte trovärdigt alls. Om ni kan: Leta upp en EKO-bonde. Åk dit och kolla, ställ frågor o.s.v. Känn av vibbarna. Är du nöjd - handla. Oftast handlar det om större kvantiteter, och kanske får du finstycka själv (man lär sig). Du får en helt annan kvalitet, och du gynnar det du vill gynna. Och det blir inte dyrare, egentligen.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|