|
|
  |
Danskt griskött, köper ni det? |
|
|
|
27-05-2009, 12:46
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
Stod ju på nyheterna, var femte svensk gris som kommer till slakterierna har svåra skador. Så nej, svenskt griskött är inte särskilt mycket bättre det. Men det kvittar ju, det tillfredställer ju smaklökarna under måltiden. Så det är värt det  Det är ju trots allt inte jag som lider av det.
Redigerat av Nauti: 27-05-2009, 12:49
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
27-05-2009, 13:49
|

Medlem
Antal inlägg: 10 802
Medlem sedan: 03-06-2008
Medlem nr: 16 563

|
Här köper vi bara svenskt kött !och ja man anade väl att det var illa med det danska grisköttet efter som de producerar så stora mängder för ett så litet land.Såg föresten på Willys att de hade oxfile från Uruguai då undrar man ju  kan det va lönsamt att frakta oxfile runt halva jordklotet ?och hur många gånger har det varit halvtinat under resans gång.
|
|
|
|
|
27-05-2009, 13:55
|

Medlem
Antal inlägg: 11 250
Medlem sedan: 30-08-2006
Medlem nr: 8 513

|
Efter att ha hört ett program om hanteringen av grisar i Danmark för många år sedan bojkottar jag danskt griskött. Säkert köper jag andra produkter som jag inte fått ögonen på och som tillverkas under vidriga förhållanden så jag kan inte påstå att jag är konsekvent. Hänger inte alls med på alla larmrapporter. Under en tid köpte jag bara vissa ägg...också då efter program jag hört. Vilka ägg det var ?.....ja se det har jag glömt
Redigerat av Alba: 27-05-2009, 13:56
|
|
|
|
|
27-05-2009, 16:11
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
27-05-2009, 16:39
|

Medlem
Antal inlägg: 6 295
Medlem sedan: 04-07-2007
Medlem nr: 11 365

|
Nu har jag inte läst något (nyligen) om slakttransporterna av grisar i Sverige, men jag vet hur det kunde gå till i början av 80-talet. Jag gick jordbrukslinjen då, det var mycket praktik i stallarna och när dom slaktfärdiga grisarna hämtades hjälpte dom som hade "Grishuset" till. Föraren var alltid stressad och det var få av dom som hanterade grisarna varsamt... Inuti lastbilen står burar i flera våningar och det hände alltid att några grisar ramlade ner innan buren hann stängas. Diskussionerna gick heta genom skolan...
--------------------
Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi) cancer.gif
|
|
|
|
|
28-05-2009, 06:06
|

Medlem
Antal inlägg: 5 511
Medlem sedan: 13-04-2003
Medlem nr: 1 130

|
http://www.mentoronline.se/iuware.aspx?pag...mp;ssoid=102447"Danska grisuppfödarnas organisation Danish Meat Association ger i ett pressmeddelande svar på tal när det gäller Ekots inslag om dansk grisuppfödning. Man hävdar att man följer EU:s direktiv om djurskydd och att det finns en stark myndighetskontroll." Säkert sant att man följer följer EU:s direktiv.... men vad säger det... speciellt om EU
--------------------
Gammelnalle  "Den som ställer många frågor, ökar mångas visdom." Kongolesiskt ordspråk
|
|
|
|
|
28-05-2009, 07:08
|
Medlem
Antal inlägg: 15
Medlem sedan: 28-05-2009
Medlem nr: 23 738

|
Det är stor skillnad mellan svensk grisuppfödning och dansk.
Danska smågrisar avvänjs när de är ca 3 veckor svenska grisar får inte avvänjas förän tidigast 5 verckors ålder. Danska smågrisar sätts in i batterier som är tre våningar höga. Där de som är överst skiter på de som är längst ner. de sätts in i dessa system eftesom de fortfarande behöver mjölken. De har ett stort sugbehov så de är några stycken som stryker med i varje fack pga att de blir sugna på. Detta är inte tillåtet i Sverige. Avvänjning vid 2 veckor senare ger inte alls sådana problem som vid 3 veckors avvänjning. Anledning till att avvänja tidigt är att suggan kommer i brunst 4 dagar efter avvänjningen och man ökar antalet kullar som man hinner på ett år och därmed antalet slaktsvin.
Danska suggor står hela livet i en bur Burarna får inte användas i Sverige utom i undantagsfall dagarna runt grisningen. Många suggor under sintiden (när de inte har smågrisar vid sidan) går i en lösdrift med halmbädd med 10-20 andra suggor. Om de inte gör det så går de i en box med ca 3 andra suggor. OM de går i en lösdrift med totalt 10 suggor ska den totala ytan vara 25 kvm om de går i en box med totalt 4 suggor i gruppen så har de en total yta på nästan 10 kvm. Det är en stor skillnad mot de danska suggorna som står på en total yta på ca 1,5 kvm hela livet. Svenska suggor som har smågrisar vid sidan har en box som där liggdelen är minst 4 kvm och totala ytan 6 kvm.
Danska grisar står spaltgolv svenska grisar har ett helt golv att ligga på. Svenska grisskötare får skrapa mer skit än vad en dansk grisskötare behöver eftersom grisarna trampar ner gödseln genom golvet. Men det betyder att danska systemet är uppbyggt så att det är ett "fanskap" att använda halm. Halmen proppar igen spalten. Alla grisar får halm i Sverige för lite i de flesta fall men de får i alla fall. Sinsuggor i lösdrift har hur mycket som helst. Danska svansar kuperas regelmässig på grund av mycket stora problem med svansbitning Svansbitning är oftast miljöbetingat Dålig miljö t,ex dåligt med halm ger mycket svansbitningar I Sverige är det inte tillåtet med svanskupering med anledning och vi har inte jättestora problem med svansbitning.
MVH gunilla
|
|
|
|
|
28-05-2009, 07:40
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
Hur som helst så behandlar djuren mycket illa. Det är inte rätt bara för att det är mindre fel än i Danmark. Storskalighet går inte ihop med god djurhållning och djuren blir lidande, oavsett om det är i Sverige eller Danmark.
Det är ju helt enkelt så att ju mer kött och andra animaliska produkter folk köper, desto mer lidande och onödigt dödande blir det.
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
28-05-2009, 07:56
|

Medlem
Antal inlägg: 15 282
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 18

|
CITAT (Nauti @ 28-05-2009, 08:40)  --- Det är ju helt enkelt så att ju mer kött och andra animaliska produkter folk köper, desto mer lidande och onödigt dödande blir det. Och jag tror lite tvärtom, ju mer det säljs ju mer koll blir det på producenter och hanteringen öht.
--------------------
----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
|
|
|
|
|
28-05-2009, 07:59
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
CITAT (Berith @ 28-05-2009, 08:56)  Och jag tror lite tvärtom, ju mer det säljs ju mer koll blir det på producenter och hanteringen öht. Även fast de dragit ner på resurserna och det görs inspektioner allt för sällan? Tycker du det ser ut så i Danmark för övrigt? De exporterar ju massor av kött och måste väl egentligen följa EU:s lagar och regler? Tycker du det följs? Inte för att vara elak men det där låter bara som någonting du intalar dig själv för att kunna köpa kött med gott samvete.
Redigerat av Nauti: 28-05-2009, 08:00
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
28-05-2009, 08:20
|

Medlem
Antal inlägg: 15 282
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 18

|
Jag pratade om Sverige.
--------------------
----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
|
|
|
|
|
28-05-2009, 08:45
|
Medlem
Antal inlägg: 161
Medlem sedan: 09-03-2009
Medlem nr: 21 517

|
CITAT CITAT (Berith @ 28-05-2009, 08:56) Och jag tror lite tvärtom, ju mer det säljs ju mer koll blir det på producenter och hanteringen öht. CITAT CITAT (Nauti @ 28-05-2009 08:59) Även fast de dragit ner på resurserna och det görs inspektioner allt för sällan? Tycker du det ser ut så i Danmark för övrigt? De exporterar ju massor av kött och måste väl egentligen följa EU:s lagar och regler? Tycker du det följs?
Inte för att vara elak men det där låter bara som någonting du intalar dig själv för att kunna köpa kött med gott samvete. men dom som utför kontollerna av djurskyddet har ju fullt upp med att hänga dom bönder som inte har "hunnit" se till att det sitter öronmärken i alla öron..
|
|
|
|
|
28-05-2009, 09:37
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
CITAT (Berith @ 28-05-2009, 09:20)  Jag pratade om Sverige. Och jag menade att det fungerar inte så i Danmark, så varför skulle det nödvändigtvis fungera så i Sverige? Jag ser inte hur storskalighet på något sätt kan leda till förbättring av djurhållningen.
Redigerat av Nauti: 28-05-2009, 09:38
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
28-05-2009, 09:43
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
Nauti! Eftersom du helt är emot djurhållning för konsumtion, så tycker jag faktiskt inte du har något att bidra med i den här diskussionen om djurhållningen i olika länder. Det känns som du bara är ute efter att ge oss "köttätare" en känga.
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
28-05-2009, 09:44
|

Medlem
Antal inlägg: 15 282
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 18

|
CITAT (Nauti @ 28-05-2009, 10:37)  Och jag menade att det fungerar inte så i Danmark, så varför skulle det nödvändigtvis fungera så i Sverige?
Jag ser inte hur storskalighet på något sätt kan leda till förbättring av djurhållningen. Vilken djurproduktion har du inblick i?
--------------------
----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
|
|
|
|
|
28-05-2009, 15:16
|
Medlem
Antal inlägg: 15
Medlem sedan: 28-05-2009
Medlem nr: 23 738

|
De som kontrollerar djurskyddet och de som kontrollerar öronmärkning är oftast olika personer. Kontroll av öronmärkning etc tar inte tid från djurskyddskontrollen.
|
|
|
|
|
28-05-2009, 15:34
|

Medlem
Antal inlägg: 3 562
Medlem sedan: 20-06-2007
Medlem nr: 11 124

|
En hög konsumtion av kött innebär - självklart - att fler djur föds upp och slaktas. Det måste ju finnas en övre gräns för hur många djur som får plats att beta. Djuren måste erbjudas bete utomhus med lagom många djur så att de mår bra och inte stressas.
Jag har iaf minskat mitt köttätande rejält efter alla rapporter om att djur far illa vid slakthantering exvis, samt även pga klimatskäl.
--------------------
MVH Mimmi zon 2-3
|
|
|
|
|
28-05-2009, 15:43
|
Medlem
Antal inlägg: 161
Medlem sedan: 09-03-2009
Medlem nr: 21 517

|
ursäkta, men vad har bete med fläskproduktion att göra.. btw, så räcker betesmarkerna troligen till för att expandera köttproduktionen med det dubbla, om inte grisarna ska ut på bete förstås...
|
|
|
|
|
28-05-2009, 15:47
|

Medlem
Antal inlägg: 15 282
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 18

|
Undrar också lite hur du menar där MimmiH - menar du att grisarna ska ut på bete?
--------------------
----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
|
|
|
|
|
28-05-2009, 15:54
|

Medlem
Antal inlägg: 3 562
Medlem sedan: 20-06-2007
Medlem nr: 11 124

|
Jag spann bara vidare på den diskussion om djurhållning som pågått i de senare inläggen
--------------------
MVH Mimmi zon 2-3
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|