Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V  < 1 2  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Ett fall för Kommissarie Odla, E 120??
          KRT
          Inlägg 18-10-2009, 09:46
          Länk hit: #21


          Medlem
          Antal inlägg: 3 001
          Medlem sedan:
          17-09-2009
          Medlem nr: 26 121



          Vill bara påminna om att det finns ämnen som har E-nummer som inte är ovanliga ingredienser i hemlagad mat, dvs E-nr är inte samma sak som tillsatser i halvfabrikat.....
          Citronsyra t.ex. heter också E330 och ingår i många recept - eftersom det är ett naturligt konserveringsmedel, finns dessutom i de flesta produkter med citron.
          E210 - bensoesyra - finns i min kokbok, eftersm det rekommenderas i sylt och saft för att öka hållbarheten.
          E260 använder jag när jag gör maräng - det är ättiksyra....
          För att inte tala om E440 - vilket jag häller i varje gång jag gör sylt eller gelé det är nämligen Pektin.
          Och klorofyll - som ger växter dess grön färg heter också E140.... Även metaller kan ha E-nummer - E175 är silver och E175 är guld smile.gif

          Visst finns det konstiga ämnen bland E-numren, ämnen som man helst ska undvika, men att tro att hemlagad mat är helt fri från E-nummer är idioti.... Vill man veta vad man äter är et nog bäst att lära sig vilka E-nummer man absolut vill undvika och vilka som rä ok - kanske skriva ut en lista och ha i köket? F.ö. har wikipedia en mycket bra och överskådlig lista på E-nr, om någon vill ha en enkel lista smile.gif


          --------------------
          Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
           
          Citera
          Red Top
          Inlägg 18-10-2009, 10:06
          Länk hit: #22


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          24-05-2008
          Medlem nr: 16 329



          Jag håller inte med om att jag är en idiot.

          Jag är väl medveten om att alldeles normala tillsatser i mat också fått E-nummer.

          Kanske för att dölja de riktiga bovarna bland E-numren.

          Skulle föredra om innehållet stod i klartext på alla förpackningar.

          Att tillsätta E 440, när man kokar sylt/gele är inte nödvändigt. Inte heller E 210 eller E 330. Gör man på rätt sätt och använder fräscha naturliga råvaror håller det sig minst lika bra.


          --------------------


          Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen.

          Jevgenij Jevtusjenko



           
          Citera
          abbbe
          Inlägg 18-10-2009, 10:09
          Länk hit: #23


          Medlem
          Antal inlägg: 851
          Medlem sedan:
          03-08-2006
          Medlem nr: 8 321



          If you can't beat them, eat them!


          --------------------
          jävla bladlöss!
           
          Citera
          KRT
          Inlägg 18-10-2009, 10:34
          Länk hit: #24


          Medlem
          Antal inlägg: 3 001
          Medlem sedan:
          17-09-2009
          Medlem nr: 26 121



          CITAT (Red Top @ 18-10-2009, 11:06) *
          Att tillsätta E 440, när man kokar sylt/gele är inte nödvändigt.

          Jo det är det vist, beroende på vad du använder för bär. Eftersom vissa bär/frukter innehåller mycket litet pektin är det nödvändigt att tillsätta om man inte vill ha saft i stället för gele och/eller sylt. Jag vet detta av egenerfarenhet eftersom jag tyvär lyckats göra detta vid ett flertal tillfällen och saft är inte samma sak som gelé.....

          CITAT (Red Top @ 18-10-2009, 11:06) *
          Inte heller E 210 eller E 330. Gör man på rätt sätt och använder fräscha naturliga råvaror håller det sig minst lika bra.


          Och nej igen, fräscha råvaror förhindrar inte mögel, tyvärr. Mögel beror på att det är nästan omöjligt att framställa något utan att det kommer med en endaste mögelspor. Däremot kan man undvika problemet genom att frysa produkterna alternativt göra så små satser att man äter upp det innan det möglar. Vill man däremot kunna lagra produkterna i kyl och/eller göra större satser är det en annan sak.

          F.ö. begriper jag inte varför t.ex. citronsyra skulle vara så förfärligt att tillsätta i sylt/saft? En fullkomligt naturlig syra, finns i sura livsmedel och smakar väldigt gott om man gillar surt smile.gif.

          F.ö. skrev jag också att det finns en HEL DEL E-nummer som man absolut vill undvika -antingen för att de är onödiga, allergiframkallande, onyttiga, beroendeframkallande eller att man av andra skäl inte vill få dem i sig. Men jag vidhåller fortfarande att bara för att mat är hemlagad så är den inte alls fri från E-nummer.


          CITAT (Red Top @ 18-10-2009, 11:06) *
          Jag är väl medveten om att alldeles normala tillsatser i mat också fått E-nummer.

          Kanske för att dölja de riktiga bovarna bland E-numren.


          Handlar inte alls om konspirationsteorier - det handlar om att standardisera för att märkningar ska vara samma i olika länder. Olika namn/beteckninar i olika länder skulle vara betydligt värre för konsumenten, så med tanke på att ett ämna kan ha hur många olika namn och synonymer som helst så föredrar jag alla gånger E-märkningen. Då vet man ju att det är samma tillsats, oavsett om varan är gjord i Sverige, Spanien eller på Irland.

          Redigerat av KRT: 18-10-2009, 10:41


          --------------------
          Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 18-10-2009, 12:03
          Länk hit: #25


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          En tanke bar , helt utan någon faktagrund för jag har inte hunnit kolla upp det. Om kochenill-lössen har fått ett e-nummer så är det väl främst för att det är ett standardiserat sätt att ange tillsatser istället för att skriva ut jättelånga namn och sen slog mig tanken eftersom Grå skrev att det var kemiskt behandlade löss att man får kanske ut mer färgämne ur lössen om man extraherar ut färgämnet med tex alkohol och får en färgad lösning istället för ett pulver?


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          herkules
          Inlägg 18-10-2009, 13:05
          Länk hit: #26


          Medlem
          Antal inlägg: 5 521
          Medlem sedan:
          14-03-2006
          Medlem nr: 7 219



          CITAT (abbbe @ 18-10-2009, 11:09) *
          If you can't beat them, eat them!



          tummenupp.gif


          --------------------
          likes anarki och faråthelvete ☺
           
          Citera
          Dito Verde
          Inlägg 18-10-2009, 13:23
          Länk hit: #27


          Medlem
          Antal inlägg: 696
          Medlem sedan:
          20-07-2007
          Medlem nr: 11 610



          CITAT (Nauti @ 18-10-2009, 08:38) *
          Finns olika produkter som även innehåller hår, människohår också om jag inte minns fel.


          Det var det äckligaste hittills.....
          blää
          Har du belägg för detta?
           
          Citera
          Tobb
          Inlägg 18-10-2009, 18:32
          Länk hit: #28


          Medlem
          Antal inlägg: 1 197
          Medlem sedan:
          02-01-2005
          Medlem nr: 4 816




          Ett litet urval
          E114 Klorofyll
          E162 Färg från rödbetor
          E300 C-vitamin
          E901 Bixax
          E949 Syre

          Vet att det finns vissa ämnen bland E-numnen som är tvivelaktiga. Men bara för att det är ett E-nummer ska man ju inte bli skogstokig för att det är något onaturligt i varan... smile.gif


          --------------------
          [reklam] Hej [/reklam]
           
          Citera
          Nauti
          Inlägg 18-10-2009, 20:37
          Länk hit: #29


          Medlem
          Antal inlägg: 2 276
          Medlem sedan:
          06-06-2008
          Medlem nr: 16 626



          CITAT (Dito Verde @ 18-10-2009, 14:23) *
          Det var det äckligaste hittills.....
          blää
          Har du belägg för detta?

          http://www.aftonbladet.se/nyheter/article492911.ab. Det enda jag hittar om det nu när jag sökte. Det är visserligen aftonbladet men det måste vara lätt att kolla upp vad det står om E-numret de nämner.


          --------------------
          Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
           
          Citera
          Alexander-VG-zon...
          Inlägg 18-10-2009, 20:41
          Länk hit: #30


          Medlem
          Antal inlägg: 23 015
          Medlem sedan:
          13-08-2005
          Medlem nr: 6 358



          E920 innehåller L-cystein

          står om det här
          http://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=27985

          Redigerat av flaxss: 18-10-2009, 20:42
           
          Citera
          Dito Verde
          Inlägg 18-10-2009, 20:53
          Länk hit: #31


          Medlem
          Antal inlägg: 696
          Medlem sedan:
          20-07-2007
          Medlem nr: 11 610



          Fiskfjäll och löss går väl an. Men hår sick.gif

           
          Citera
          Nauti
          Inlägg 19-10-2009, 06:31
          Länk hit: #32


          Medlem
          Antal inlägg: 2 276
          Medlem sedan:
          06-06-2008
          Medlem nr: 16 626



          CITAT (Dito Verde @ 18-10-2009, 21:53) *
          Fiskfjäll och löss går väl an. Men hår sick.gif
          Varför? Det är åtminstone ingen som behöver dö för att man tvunget skall stoppa ner hår i maten. Så för mig skulle det kännas mycket bättre. Löss och fiskfjäll tycker jag är mycket äckligare :/


          --------------------
          Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 19-10-2009, 07:56
          Länk hit: #33


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Hår i maten är äckligt! sick.gif Fiskfjäll och löss känns inte ett dugg äckligt.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Grå
          Inlägg 19-10-2009, 08:24
          Länk hit: #34


          Medlem
          Antal inlägg: 2 648
          Medlem sedan:
          14-07-2007
          Medlem nr: 11 526



          ...hudflagor då..?

          Nej, jag måste erkänna att det inte är utan att jag funderar på när det ska börja knastra mellan tänderna när jag äter salamimackor. Men jag slutar väl inte äta salami för det, men betänksam är jag. Visst är det bra att man tar tillvara på allt, jag menar jag äter blodpudding och pölsa av hjärtans lust - men när man tänker på koögon, fiskfjäll, löss och hår i sin naturliga skepnad när de ligger där som rens - nja, det är ju inte precis som att aptiten sprudlar.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 19-10-2009, 09:01
          Länk hit: #35


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Det ligger nog något i att "det man inte vet mår man inte illa av". -fear-.gif giggle.gif


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Aqvakul
          Inlägg 19-10-2009, 10:07
          Länk hit: #36


          Medlem
          Antal inlägg: 94 312
          Medlem sedan:
          07-10-2007
          Medlem nr: 12 751



          Jag har uppfostrats att äta det som serveras och att alltid äta upp. Jag har väl frigjort mig lite från det, men jag är absolut inte kräsen, eller äckelmagad.


          --------------------
          Har du också ett stort monster under sängen?

          zon 1
           
          Citera
          Malin_MeL
          Inlägg 19-10-2009, 12:41
          Länk hit: #37


          Medlem
          Antal inlägg: 855
          Medlem sedan:
          16-08-2008
          Medlem nr: 18 334



          CITAT (Markus_H @ 18-10-2009, 13:03) *
          En tanke bar , helt utan någon faktagrund för jag har inte hunnit kolla upp det. Om kochenill-lössen har fått ett e-nummer så är det väl främst för att det är ett standardiserat sätt att ange tillsatser istället för att skriva ut jättelånga namn och sen slog mig tanken eftersom Grå skrev att det var kemiskt behandlade löss att man får kanske ut mer färgämne ur lössen om man extraherar ut färgämnet med tex alkohol och får en färgad lösning istället för ett pulver?



          dessutom tror jag inte lika många skulle köpa produkten om det stod LÖSS i innehållsförteckningen, så ett annat namn är nog nödvändigt här smile.gif
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 19-10-2009, 21:47
          Länk hit: #38


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (gunvor @ 18-10-2009, 08:31) *
          Carmin (karmin, E120): Rött färgämne som tas från Cochinellöss som torkas och krossas. Produktionen är storskalig och kräver många insektsliv. 70 000 insekter måste dödas för att få fram 500 gram av ämnet. Används i mat, alkohol, godis, kosmetika, film och garnfårg. Alternativ: växtfärg, t ex rödbetsjuice.
          det plockas mycket löss på Kanarieöarna och det är på grund av dessa löss som exklusiva läppstift är så dyra. Lössen är även förekomma i Campari!


          Man växtfärgar med dom här lössen också, blir en gröngul färg om jag inte minns fel, iaf förr kunde man köpa dom per hekto ja torkade då förstås på apoteket.


          --------------------


           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 20-10-2009, 18:36
          Länk hit: #39


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Hemträdgården kom idag och det finns 2,5 sidor lång artikel om koschenillsköldlusen och dess historiska användning som färg.

          Bilderna på textilier färgade med lössen är på bilderna ganska knallröda.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          KRT
          Inlägg 20-10-2009, 19:08
          Länk hit: #40


          Medlem
          Antal inlägg: 3 001
          Medlem sedan:
          17-09-2009
          Medlem nr: 26 121



          CITAT (Malin_MeL @ 19-10-2009, 13:41) *
          dessutom tror jag inte lika många skulle köpa produkten om det stod LÖSS i innehållsförteckningen, så ett annat namn är nog nödvändigt här smile.gif


          Finns en orsak till att det står karbamid i innehållsförteckningen på hudkrämer och tandkräm, och inte urinämne vilket är ett annat namn för samma sak laugh.gif

          Skulle gissa på att Markus_H har rätt i sitt antagande - man har nog extraherat ut färgen mer effektivt mha kemikalier eller kemiska metoder än att bara torka lössen.


          --------------------
          Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
           
          Citera

          2 sidor V  < 1 2
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 04-08-2025, 16:10
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon