| |
|
  |
Levande MAT, Nästan allt nyttigt dör vid 46,4 grader |
|
|
|
|
15-12-2009, 10:58
|

Medlem
Antal inlägg: 1 098
Medlem sedan: 14-02-2009
Medlem nr: 21 126

|
Levanda föda är ju helfint och skulle nog göra gott att få en större plats på bordet. Men inte enbart rå mat såklart. Tänker mer i termer om sockerärtor, rivna morötter, spenat, sallat, frukter, groddar, kanske geggar baserade på avocado och liknande. Testa att riva äpplen, morötter och citronskal t.ex. Mycket gott som tillbehör!
Jag har fått intrycket att det är något slags "andligt koncept" inom rawfood med att man äter "levande föda". Någon som kan förklara vad det skulle vara egentligen?
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
15-12-2009, 11:00
|

Medlem
Antal inlägg: 3 562
Medlem sedan: 20-06-2007
Medlem nr: 11 124

|
Jag tolkar det som att vitaminer och antioxidanter är intakta i levande föda, eftersom de förstörs vid upphettning. Det är iaf ren vetenskap, finns undersökningar som visar det. Enzymer är ju också intakta, men det har vi ju diskuterat tidigare - att det kanske inte är någon fördel.
--------------------
MVH Mimmi zon 2-3
|
|
|
|
|
|
|
|
16-12-2009, 18:45
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
CITAT (Tobb @ 16-12-2009, 17:29)   mmmm, mums  Såg inte särskilt gott ut :/
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
|
|
|
16-12-2009, 19:00
|
Medlem
Antal inlägg: 427
Medlem sedan: 08-10-2009
Medlem nr: 26 451

|
Håller helt med...Är det bruna bönor...  ..Allätare annars med där går gränsen tyvärr får jag säga .. det går inte ner bara..  ..
|
|
|
|
|
|
|
|
16-12-2009, 19:03
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
CITAT (PX-21 @ 16-12-2009, 19:00)  Håller helt med...Är det bruna bönor...  ..Allätare annars med där går gränsen tyvärr får jag säga .. det går inte ner bara..  .. Gott, med fläsk...
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
|
|
|
16-12-2009, 19:05
|
Medlem
Antal inlägg: 427
Medlem sedan: 08-10-2009
Medlem nr: 26 451

|
Fläsk...gottigottgott
|
|
|
|
|
|
|
|
16-12-2009, 19:06
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
CITAT (PX-21 @ 16-12-2009, 19:05)  Fläsk...gottigottgott gärna med löksås...
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
|
|
|
16-12-2009, 19:18
|
Medlem
Antal inlägg: 427
Medlem sedan: 08-10-2009
Medlem nr: 26 451

|
Lööök gottgottigott...  Fast inte syltlök..uhhrk
Redigerat av PX-21: 16-12-2009, 19:19
|
|
|
|
|
|
|
|
16-12-2009, 19:36
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
CITAT (PX-21 @ 16-12-2009, 19:00)  Håller helt med...Är det bruna bönor...  ..Allätare annars med där går gränsen tyvärr får jag säga .. det går inte ner bara..  .. Jag gillar bruna bönor men jag kan inte påstå att det ser särskilt gott ut bara  CITAT (Aqvakul @ 16-12-2009, 19:03)  Gott, med fläsk...  Ja, HÖHÖ!
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
|
|
|
16-12-2009, 19:43
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
CITAT (Nauti @ 16-12-2009, 19:36)  Ja, HÖHÖ! Bruna bönor med fläsk är svensk husmanskost som ätits i Sverige i generationer. Det är något jag är uppvuxen med och som jag gillar skarpt.
Redigerat av Aqvakul: 16-12-2009, 19:46
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
|
|
|
16-12-2009, 19:46
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
CITAT (Aqvakul @ 16-12-2009, 19:43)  Bruna bönor med fläsk är svensk husmanskost som ätits i Sverige i generationer. Det är något jag är uppvuxen med och som jag gillar skarpt. Relevans?
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
|
|
|
16-12-2009, 19:51
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
CITAT (Nauti @ 16-12-2009, 19:46)  Relevans? Någonvid namn Nauti uttryckte att han tyckte att bönorna såg muindre aptitliga ut och jag svarade på det. Sen hånades jag för det. Då förklarade jag igen. Fattaru? Om man är Odla-mästare i trådkapning så är det ganska magstart att prata om "relevans"...
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
|
|
|
16-12-2009, 19:59
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
CITAT (Aqvakul @ 16-12-2009, 19:51)  Någonvid namn Nauti uttryckte att han tyckte att bönorna såg muindre aptitliga ut och jag svarade på det. Sen hånades jag för det. Då förklarade jag igen. Fattaru?
Om man är Odla-mästare i trådkapning så är det ganska magstart att prata om "relevans"... Jag visste att du skulle nämna det, så jag får väl vara tyst den här gången då
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
|
|
|
16-12-2009, 20:14
|

Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296

|
Solbrända flickor är ätligt men inte mer, har aldrig varit i min smak. Funderar lite på det som ängsvädd skriver om att alla vitaminer och antioxidanter förstörs vid upphettning? En del kanske men inte allt? Referenser?
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです
Straight for ever. Cogito, ergo sum.
|
|
|
|
|
|
|
|
26-12-2009, 01:30
|
Medlem
Antal inlägg: 55
Medlem sedan: 15-07-2009
Medlem nr: 24 830

|
De äldsta förfäderna kanske är 6 miljoner år o de hade huggtänder fram till för 1,8 miljoner år.Då kom Homo Erectus OCH han hade INGA huggtänder ngt hade hänt som gjorde att huggisarna gick bort.Den nya födan gjorde oss mindre aggressiva.Märk köttätarna i vissa inlägg, snacka om energivampyrer.Tänk om man skulle gå ur grottan för att skaffa ngt säd för att göra en limpa!!!!Du kanske skulle behöva några år på att hitta frö så glest växte de.För 17 000började vi odla säd så det gick o få fram tillräckligt bra!!Vår arts historia är mycket klar.Vi utvecklades till växtätare,inte likätare.Våra tänder är inte avsedda till att riva o slita i muskelstycken.Har vi huggtänder?Titta en haj eller en varg i käften,så kommer du att se vilket slags tänder du skulle ha i munnen om du var köttätare.Vår SALIV,SALIV,SALIV är fullständigt olik köttätare.Vår saliv innehåller ett enzym som uteslutande är avsett till att smälta de komplexa kolväten som man finner i växtföda.Köttätande djur har ingen sådant enzym.Deras saliv har hög syrahalt för att kunna bryta ned koncentrerat protein.Vår är alkalisk.En köttätares mage utsöndrar TIO gånger mer saltsyra än vår egen.Denna koncentration bryter lätt ner kött.Köttätare har oxå förmågan att eliminera stora mängder kolesterol,o har enzymet URIKAS för att kunna bryta ned URINSYRA.Vår lever kan bara bryta ned en liten mängd kolesterol,o vi har inte detta ENZYM.Jag har några ton av detta o kan tänka mig o sälja lite.De köttätande djurens matsmältningskanal är kort,bara omkring tre gånger så lång som bålen.Detta möjliggör snabb utstötning av sönderfallande o ruttnande kadavermuskelkött.Alla växtätande djur har långa tarmar,mellan 8-12 gånger bålens längd,för att ge tillräckligt med tid att smälta o utvinna de näringsämnen som finns i växtföda.NIX,hur man än ser på saken så är vi inte köttätare.Sen har vi denna proteinskräck,om du tar en tugga griskött så är det grisprotein inte människoprotein.Protein byggs upp av aminosyror.Detta är alldeles för kort o betydelsefullt för att bara sägas en gång.PROTEIN BYGGS UPP AV AMINOSYROR!!DET finns inte någon fysiolog på jorden som skulle neka till det.Det är lika intressant att diskutera som solen är varm eller kall,om vatten är vått.Detta faktum,att aminosyror är proteinets byggstenar,är anledningen till att elefanter,vattenbufflar,hästar o andra starka djur med stor uthållighet inte har blivit utrotade på grund av proteinbrist.Avslutar med en tanke när jag sommarjobbade på Scan o efter första dagen o jag drog en raka o frågade var jag skulle slänga pungpåsar,uppsvullna ögon.tumörer,mkt gröngult var,ja all skit ni kan tänka er då sa bossen det går till korv,med bakteriedödande medel så händer inget.Tänker oxå på korvskinn de äkta,det har varit avföring i dessa iaf en halvvariant av bajs,kanske det ger smak vad tror ni.
|
|
|
|
|
|
|
|
26-12-2009, 10:51
|

Medlem
Antal inlägg: 3 562
Medlem sedan: 20-06-2007
Medlem nr: 11 124

|
CITAT (Gossen Ruda @ 16-12-2009, 20:14)  ..... Funderar lite på det som ängsvädd skriver om att alla vitaminer och antioxidanter förstörs vid upphettning? En del kanske men inte allt? Referenser? Den referens jag har i skrivande stund - återkommer framöver är från en nutritionist. Från ett mejl: CITAT Sen kan mat som inte upphettats till mer än 40 grader ha ett högre innehåll av vissa vitaminer och antioxidanter men det är en helt annan sak. http://www.idunmatochnaringskonsult.se/Det är ju allmänt känt att vissa vitaminer är värmekänsliga - det fick man ju lära sig i skolan. Tror det är B och C men minns inte.
--------------------
MVH Mimmi zon 2-3
|
|
|
|
|
|
|
|
26-12-2009, 11:11
|

Medlem
Antal inlägg: 3 562
Medlem sedan: 20-06-2007
Medlem nr: 11 124

|
Det finns hur många träffar som helst på värmekänsliga vitaminer. E-, C- och iaf vissa B-vitaminer är värmekänsliga. Här är ett exempel ang. C-vitamin: CITAT C-vitamin förekommer i frukt, bär och grönsaker och är mycket ljus-, luft- och värmekänsligt. Ät därför frukt och grönsaker när de är fräscha, fina och mogna. Om du skär frukt och grönsaker, gör det så nära ätdags som möjligt. http://www.gravid.se/39_kost/vitaminer.htmFrån SLV:s webbplats: CITAT Det kan också vara ett problem om man i hemmet tillreder mme med kokande vatten. Hur mycket påverkas näringsinnehållet i processen (vissa värmekänsliga vitaminer kan t ex att förstöras). http://www.slv.se/upload/dokument/om_oss/e...uari%202005.pdf
Redigerat av ängsvädd: 26-12-2009, 11:14
--------------------
MVH Mimmi zon 2-3
|
|
|
|
|
|
|
|
26-12-2009, 11:16
|

Medlem
Antal inlägg: 2 045
Medlem sedan: 24-06-2004
Medlem nr: 3 927

|
Att enbart värma upp maten så att den blir ljummen låter som det perfekta sättet att bli matförgiftad.
--------------------
Hellre planering än plantering
|
|
|
|
|
|
|
|
26-12-2009, 13:06
|

Medlem
Antal inlägg: 1 197
Medlem sedan: 02-01-2005
Medlem nr: 4 816

|
CITAT (ängsvädd @ 26-12-2009, 11:11)  Från SLV:s webbplats: Dock är ju detta skrivet under rubriken "§ 8 Hanteringsanvisningar för barnmat" Men visst är det ju så att det inte finns lika mycket av vissa saker efter uppvärming. Men personligen så övergår jag till att lita mer och mer på vetenskapliga skrifter
--------------------
[reklam] Hej [/reklam]
|
|
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|