|
Vilken fisk innehåller sushi? |
|
|
|
19-03-2010, 20:03
|

Medlem
Antal inlägg: 855
Medlem sedan: 16-08-2008
Medlem nr: 18 334

|
men nej, känner inte alls ett sug efter att prova sill-sushi
gillar sill, gillar sushi men tror inte på kombinationen
|
|
|
|
|
19-03-2010, 20:25
|

Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296

|
Sidospår om strömming/sill. Enligt nån kung nån gång är all sill som fångas norr om Kalmar strömming, söder därom och i västerhavet sill. Det är samma art men strömmingen skiljer sig från sillen på en del punkter ju längre norrut den lever. Brackvattenshavet Östersjön passar egentligen varken havsdjur eller sötvattensdito. Östersjöns blåmusslor är exempelsvis löjligt små mot dem jag kan plocka här i väster. Sill är fö inte min favoritfisk, smakar tran, men jag äter den om den är smaksatt med massor av kryddor. Föredrar tillagad(upphettad) fisk.
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです
Straight for ever. Cogito, ergo sum.
|
|
|
|
|
19-03-2010, 20:57
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
Sill-sushi Buffé nr 10 2003, sid 6
Ingredienser Portioner: 4pers/10 pers buffé
400-500 g mandelpotatis 4-5 matjessillfiléer (1 burk à 570 g) 1 msk grovkornig senap (t ex skånsk) 1 msk dijonsenap 1 msk risvinäger (eller annan mild, ljus vinäger) 1/2 msk olivolja 1/2 msk wasabipaste (japansk "pepparrot) eller 1 msk riven färsk pepparrot salt nymalen svartpeppar
Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Avancerat
Gör så här 1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt ånga av. 2. Låt sillfiléerna rinna av. Klappa dem torra med hushållspapper. Skär filéerna på längden i 4–5 strimlor. 3. Mosa potatisen grovt med en gaffel. 4. Blanda senap, vinäger, olivolja och wasabi/ pepparrot. Rör ner i potatismoset. Salta och peppra efter smak. 5. Täck en sushimatta (maki-su) eller en bit smörgåspapper med plastfolie. 6. Lägg 4 msk potatismos på plastfolien. Plat-ta ut moset till en 15 cm lång och 8 cm bred sträng. 7. Lägg på 4 sillstrimlor. Rulla ihop mos och sill så hårt som möjligt till en rulle som är 2–3 cm i diameter. Kanterna på moset ska gå omlott. Gör resten av rullarna på samma sätt. Det blir totalt 4–5 rullar. Låt vila i kylskåpet i ca 30 minuter. 8. Skär rullarna i skivor, ca 2 cm tjocka. Lägg upp på skärbräda eller fat. Servera med t ex wasabi, gräslök, soja, inlagd ingefära och senap. FÖR ALLA? Sill-sushi innehåller inte gluten, mjölk eller ägg.
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
19-03-2010, 21:01
|

Medlem
Antal inlägg: 10 802
Medlem sedan: 03-06-2008
Medlem nr: 16 563

|
Vanligast är Tonfisk i suschi och lax sen har jag inte koll på de vita fiskarna,brukar göra suschi själv och älskar det brukar göra det på färsk lax eller färsk tonfisk !lät mat man blir inte "stinn"av så kallat uppblåst!lagom mätt o go:)
|
|
|
|
|
19-03-2010, 21:06
|

Medlem
Antal inlägg: 10 802
Medlem sedan: 03-06-2008
Medlem nr: 16 563

|
Sushi kan ju också innehålla skaldjur och grönsaker men innerhåller alltid ris !Blanda Wasabi och soja !supergott till sushi:)och naturligtvis ska man ha syltad ingefära till!
|
|
|
|
|
19-03-2010, 21:20
|
Medlem
Antal inlägg: 2 446
Medlem sedan: 26-02-2010
Medlem nr: 28 186

|
CITAT (Gossen Ruda @ 19-03-2010, 20:25)  Sidospår om strömming/sill. Enligt nån kung nån gång är all sill som fångas norr om Kalmar strömming, söder därom och i västerhavet sill. Det är samma art men strömmingen skiljer sig från sillen på en del punkter ju längre norrut den lever. Brackvattenshavet Östersjön passar egentligen varken havsdjur eller sötvattensdito. Östersjöns blåmusslor är exempelsvis löjligt små mot dem jag kan plocka här i väster. Sill är fö inte min favoritfisk, smakar tran, men jag äter den om den är smaksatt med massor av kryddor. Föredrar tillagad(upphettad) fisk. Tillrättaläggande:inget kungligt beslut utan det är en rest av språket som talades ,danska i skåne blekinge o halland,norskdanska i bohuslän(västkusten).en del ord o uttryck finns kvar trots försvenskningen. Ulf
|
|
|
|
|
19-03-2010, 21:30
|

Medlem
Antal inlägg: 10 802
Medlem sedan: 03-06-2008
Medlem nr: 16 563

|
Surströming måste väl vara en slags Sushi  fast med andar tillhörigheter
|
|
|
|
|
19-03-2010, 21:32
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
CITAT (malarmaster @ 19-03-2010, 19:59)  ---själv uppväxt som sillastrypare--- Bleking, med andra ord..  CITAT (Motti @ 19-03-2010, 21:30)  Surströming måste väl vara en slags Sushi  fast med andar tillhörigheter Precis..
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
19-03-2010, 21:36
|

Medlem
Antal inlägg: 10 802
Medlem sedan: 03-06-2008
Medlem nr: 16 563

|
Härligt att ha en gom med stora smaker !att våga smaka allt . har du ätit sniglar i vilöksmör ?mmmm Nu riner snålvattnet
|
|
|
|
|
20-03-2010, 11:14
|

Medlem
Antal inlägg: 3 562
Medlem sedan: 20-06-2007
Medlem nr: 11 124

|
CITAT (Malin_MeL @ 19-03-2010, 16:21)  lax är den som är rosa med tydliga vita ränder i. det är den vanligaste fisken i sushi. om man äter på ett sushiställe så kan det finnas tonfisk som också är röd, men isåfall bara en bit för det är en dyr fisk. men den biten är fastare i köttet och mer mörkröd. vita fiskar kan det vara oxå men det vet jag inte vad det är för fisk, bläckfisk vet jag de har ibland, den e glansig och ännu fastare i köttet sen använder de scampi och det ska man helst oxå undvika för de hugger ner mangrove-fält i asien för att odla dem och det bidrar till att kuststräckorna är sämre skyddade för tex tsumnamis
i salladsrullarna brukar det oxå ofta vara en bit lax.
Jag älskar sushi, både köpt och hemmalagad, dock tycker jag de i kyldisken är rätt så tråkiga och torra. men får man inte tag på annan så får den oxå duga. jösses vad jag blev sugen på sushi!
men eg är de flesta fiskarna som ingår inte så jättebra att äta.... Tack så hemskt mycket för ditt utförliga svar  Och tack för andra svar också
--------------------
MVH Mimmi zon 2-3
|
|
|
|
|
22-03-2010, 07:29
|

Medlem
Antal inlägg: 1 546
Medlem sedan: 22-02-2008
Medlem nr: 14 192

|
Kan tillägga att Lax, tonfisk, smörfisk, bläckfisk, och ål är bland de vanligare man hittar på sushibordet. Krabba och de sk Crabsticks som är en gegga av allt möjligt hittas oxå på bordet.
Själv undviker jag all sushi med tonfisk oavsett art, smörfisk för sina höga halter av metaller (ofta den vita fisken i billigare sushibord.) och ål för de har så otroligt långsammmmmmmm förökningsförmåga att de inte hinner föröka sig innan de hamnar på tallriken.-
|
|
|
|
|
22-03-2010, 09:53
|

Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296

|
CITAT (malarmaster @ 19-03-2010, 21:20)  Tillrättaläggande:inget kungligt beslut utan det är en rest av språket som talades ,danska i skåne blekinge o halland,norskdanska i bohuslän(västkusten).en del ord o uttryck finns kvar trots försvenskningen. Ulf Jo, grunden är den folkliga benämningen men kungen har också lagt sig i. Wikipedia
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです
Straight for ever. Cogito, ergo sum.
|
|
|
|
|
22-03-2010, 10:50
|

Medlem
Antal inlägg: 3 562
Medlem sedan: 20-06-2007
Medlem nr: 11 124

|
CITAT (Orkidétjuven @ 22-03-2010, 07:29)  Kan tillägga att Lax, tonfisk, smörfisk, bläckfisk, och ål är bland de vanligare man hittar på sushibordet. Krabba och de sk Crabsticks som är en gegga av allt möjligt hittas oxå på bordet.
Själv undviker jag all sushi med tonfisk oavsett art, smörfisk för sina höga halter av metaller (ofta den vita fisken i billigare sushibord.) och ål för de har så otroligt långsammmmmmmm förökningsförmåga att de inte hinner föröka sig innan de hamnar på tallriken.- Tack för info. Verkar inge´bra.
--------------------
MVH Mimmi zon 2-3
|
|
|
|
|
22-03-2010, 19:13
|
Medlem
Antal inlägg: 2 446
Medlem sedan: 26-02-2010
Medlem nr: 28 186

|
CITAT (Gossen Ruda @ 22-03-2010, 09:53)  Jo, grunden är den folkliga benämningen men kungen har också lagt sig i. WikipediaVilken kung? man kan kanske ana den svenske enl. Wikipedia men han hade inte så mycket att säga till om i danmark som skåne,blekinge halland tillhörde,där har sill alltid hetat sill.F.ö så är inte wikipedia någon särskilt pålitlig källa till historiekunskaper. Mvh ulf
|
|
|
|
|
22-03-2010, 20:06
|
Medlem
Antal inlägg: 5 162
Medlem sedan: 20-11-2006
Medlem nr: 8 833

|
CITAT (Motti @ 19-03-2010, 21:36)  Härligt att ha en gom med stora smaker !att våga smaka allt . har du ätit sniglar i vilöksmör ?mmmm Nu riner snålvattnet  Jag har till och med plockat vinbergsnäckor i trädgården och tillrett dem själv. Ett jättejobb, tar en hel vecka. En sak som är roligt att ha gjort, men i fortsättningen köper jag de små godingarna på burk.l
|
|
|
|
|
22-03-2010, 20:07
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
CITAT (Gita @ 22-03-2010, 20:06)  Jag har till och med plockat vinbergsnäckor i trädgården och tillrett dem själv. Ett jättejobb, tar en hel vecka. En sak som är roligt att ha gjort, men i fortsättningen köper jag de små godingarna på burk.l
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|