När man ska göra polkagrisar behöver man en marmorskriva och en kraftig sax!
Ingredienser 1kg (11dl) Socker 4dl vatten 1 Msk ättikssprit 25 -30 droppar Äkta Pepparmyntolja röd hushållsfärg matolja Gör så här: Mät upp socker och vatten i en rymlig gryta (3-4 liter). Rör om och låt sockerlagen koka upp. Passa lagen när den kokar upp så den inte pöser över. Häll i ättiksspriten och sätt i en hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills temperaturen är 155 grader, ca 20-30 minuter. Olja under tiden in marmorskivan. Ta fram ett par degskrapor, pepparmyntolja och röd färg. Häll den färdigkokta sockerlagen på marmorskivan som ska vara kall, men lämna ca 1 dl i kastrullen. Färga den sparade lagen ganska kraftigt med röd färg. Håll den röda lagen varm medan den vita lagen dras. (Ställ den t ex i en panna med kokande vatten.) Droppa pepparmyntolja på den utrunna sockerlagen på marmorskivan. Vik upp kanterna mot mitten några gånger med oljad degskrapa. Så snart det går att ta i den heta massan, dra ut och vik ihop den med inoljade händer. Arbeta så snabbt som möjligt. Dra tills det börjar bli trögt - forma då massan till en tjock rulle och lägg den där marmorskivan är som varmast. Häll nu upp den röda lagen på marmorskivan och låt den svalna något. Lägg den som en sträng på den vita rullen. Dra ut rullen lite och vik den dubbel. Dra ut smala stänger och vrid dem lite. Klipp karameller och låt dem svalna på en bricka (dock inte på varandra). Förvara svalt.
|