|
|
  |
Myntor, Allmänt om myntor av alla dess slag |
|
|
|
04-06-2010, 15:22
|

Medlem
Antal inlägg: 332
Medlem sedan: 28-11-2009
Medlem nr: 26 912

|
CITAT (carin1964 @ 01-06-2010, 16:21)  Jag blir väldigt nyfiken. Vad använder ni alla myntor till? Jag har bara en pepparmynta och jag vet inte riktigt vad jag ska använda den till... mat, bröd, bakelser, kakor, godis, the, kaffe, sallad, tvål... ...till det mesta. men inte varje dag, eftersom det då blir ohälsosamt.
--------------------
"Så som ört är vuxen, sådan står den, så den smakar."
|
|
|
|
|
05-06-2010, 06:53
|
Medlem
Antal inlägg: 96
Medlem sedan: 28-04-2009
Medlem nr: 22 756

|
CITAT (Suz @ 02-06-2010, 12:09)  Jag använder mina myntor främst i drycker och the. Just nu är det en alkoholfri variant, Virgin Mojito, som är poppis på sommaren. Även i sallader slinker de ner några blad. Någon som har provat sallad blandat med vattenmelon, fetaost och mynta? Mums kan jag säga! Vilken sort är det du använder i salladen, är det grönmynta?
--------------------
Vi anlägger en ny trädgård, besök vår blogg www.salstatosee@blogspot.com
|
|
|
|
|
22-07-2010, 14:16
|

Medlem
Antal inlägg: 956
Medlem sedan: 01-05-2007
Medlem nr: 10 095

|
Efter denna torra sommar och en låååång utlandsresa verkar det trots allt som om mina stackars Myntor överlevt. Dock är en del väldigt torra och eländiga. Min Marocanska blommar massor Men en liten fråga, jag har en Moroccan Mint Mojito(Från Danmark tydligen).....allt som står men den ser likadan ut som min Marocanska så vad är det för skillnad??
Redigerat av Suz: 26-08-2010, 10:35
--------------------
Zon II
|
|
|
|
|
26-08-2010, 10:34
|

Medlem
Antal inlägg: 956
Medlem sedan: 01-05-2007
Medlem nr: 10 095

|
CITAT (Suz @ 22-07-2010, 15:16)  Men en liten fråga, jag har en Moroccan Mint Mojito(Från Danmark tydligen).....allt som står men den ser likadan ut som min Marocanska så vad är det för skillnad?? putt putt....
Redigerat av Suz: 26-08-2010, 10:35
--------------------
Zon II
|
|
|
|
|
26-08-2010, 15:59
|

Medlem
Antal inlägg: 332
Medlem sedan: 28-11-2009
Medlem nr: 26 912

|
CITAT (Suz @ 26-08-2010, 10:34)  putt putt.... marokansk/östeuropeisk grönmynta är den mynta som används till mojito. Så den största skilnad du kan hitta är namnet säljaren valt. Saker du inte ser skilnad på kan man hitta på DNA nivå.
--------------------
"Så som ört är vuxen, sådan står den, så den smakar."
|
|
|
|
|
26-08-2010, 17:07
|

Medlem
Antal inlägg: 956
Medlem sedan: 01-05-2007
Medlem nr: 10 095

|
CITAT (Mentha-Arvensis @ 26-08-2010, 16:59)  marokansk/östeuropeisk grönmynta är den mynta som används till mojito.
Så den största skilnad du kan hitta är namnet säljaren valt.
Saker du inte ser skilnad på kan man hitta på DNA nivå. Jaha....då förstår jag!  Tack för ditt svar!!
Redigerat av Suz: 26-08-2010, 17:07
--------------------
Zon II
|
|
|
|
|
28-08-2010, 08:34
|
Medlem
Antal inlägg: 157
Medlem sedan: 01-10-2008
Medlem nr: 19 210

|
Är det sant att myntorna håller bladlöss borta från rosor?
|
|
|
|
|
28-08-2010, 10:35
|

Medlem
Antal inlägg: 3 211
Medlem sedan: 09-03-2007
Medlem nr: 9 264

|
Vilken intressant tråd! Jag har två myntor en som sprider sig så fruktansvärt fick den av ett misstag i två av mina rabatter, vet inget namn men den doftar pepparmint. Så har jag äppelmynta. Apelsin och ananasmynta lät spännande, hur härdiga är dom? Dom borde väl vara goda att göra te av?
--------------------
|
|
|
|
|
28-08-2010, 14:19
|

Medlem
Antal inlägg: 332
Medlem sedan: 28-11-2009
Medlem nr: 26 912

|
CITAT (Pote2illa @ 28-08-2010, 08:34)  Är det sant att myntorna håller bladlöss borta från rosor?  japp! Och vitlök och vildpurjolök håller lössen borta från dom.
--------------------
"Så som ört är vuxen, sådan står den, så den smakar."
|
|
|
|
|
28-08-2010, 14:24
|

Medlem
Antal inlägg: 332
Medlem sedan: 28-11-2009
Medlem nr: 26 912

|
CITAT (sqrulan @ 28-08-2010, 10:35)  Vilken intressant tråd! Jag har två myntor en som sprider sig så fruktansvärt fick den av ett misstag i två av mina rabatter, vet inget namn men den doftar pepparmint. Så har jag äppelmynta. Apelsin och ananasmynta lät spännande, hur härdiga är dom? Dom borde väl vara goda att göra te av? Den som sprider sig är pepparmynta (Mentha Piperita) vad gäller te. jodå, men förvänta dig inte en överväldigande fruktsmak bara.
--------------------
"Så som ört är vuxen, sådan står den, så den smakar."
|
|
|
|
|
04-10-2010, 19:57
|
Medlem
Antal inlägg: 61
Medlem sedan: 25-05-2009
Medlem nr: 23 661

|
CITAT (Mentha-Arvensis @ 23-05-2010, 16:18)  Jag har nyss startat min mynta odling, men jag byter gärna sticklingar med någon så fort dom tagit sig ordentligt. Kan man ta sticklingar av mynta?
|
|
|
|
|
04-10-2010, 21:30
|

Medlem
Antal inlägg: 10 733
Medlem sedan: 04-11-2003
Medlem nr: 2 529

|
CITAT (Mentha-Arvensis @ 28-08-2010, 15:24)  Den som sprider sig är pepparmynta (Mentha Piperita)
vad gäller te. jodå, men förvänta dig inte en överväldigande fruktsmak bara. Min krusmynta är rätt så bra på att sprida sig också, den luktar mint, fast det gör de kanske mer eller mindre allihopa.
--------------------
Killerq Mini Wrigg.jpg
|
|
|
|
|
04-10-2010, 21:42
|

Medlem
Antal inlägg: 332
Medlem sedan: 28-11-2009
Medlem nr: 26 912

|
CITAT (Oros @ 04-10-2010, 20:57)  Kan man ta sticklingar av mynta?  Hela Mentha släktet är vad man i alla andra samanhang kan benämna som ogräs. man kan ta sticklingar, avläggare och dela. Vissa sorter Longifolia, Spicata (som i grunden är samma art.) och Arvensis kan man få fröer från, köpfröer är nässtan alltid från spicata, som agerat mamma för korsningen. Vill man ha sortäkta är det dock delning som gäller eftersom även sticklingar kan sortändras.
--------------------
"Så som ört är vuxen, sådan står den, så den smakar."
|
|
|
|
|
04-10-2010, 21:55
|

Medlem
Antal inlägg: 332
Medlem sedan: 28-11-2009
Medlem nr: 26 912

|
CITAT (Wilmer @ 04-10-2010, 22:30)  Min krusmynta är rätt så bra på att sprida sig också, den luktar mint, fast det gör de kanske mer eller mindre allihopa. mint är engelska för mynta. Just krusmynta tycker jag har en stark överton av kryddig koriander som jag ogillar, Men ingen samling är komplet utan den. Sen finns det ju olika sorter, äkta krusmynta, Spicata crispa. Peppar krusmynta, piperita crispa. Och en extra krusig som jag inte riktigt är säker på vad den heter. Av dom tre gillar jag piperitan bäst som har en mer utpräglad mynta doft/smak.
--------------------
"Så som ört är vuxen, sådan står den, så den smakar."
|
|
|
|
|
05-10-2010, 00:03
|

Medlem
Antal inlägg: 332
Medlem sedan: 28-11-2009
Medlem nr: 26 912

|
CITAT (Wilmer @ 05-10-2010, 00:00)  Jag gillar inte mintsmak överhuvudtaget  jag odlar det för, ja, jag vet inte.. Krusmyntan jag har kommer från en gammal gård, den har jag faktiskt gjort the på ihop med citronmeliss, mumsigt. Mest har jag den för den drar fjärilar. Någon har kallat den "äkta" krusmynta, jag har verkligen ingen aning.. Jag har aldrig sett den någon annan stans än hos min vän som jag fick den av. Kanske dags att försöka artbestämma? om du vill ha myntor för fjärillar kan jag rekomendera; Åkermynta, mentha arvensis och Äppelmynta, Mentha rotundifolia/suaveolens. Kombinera gärna med tex. Bergsbasilika, Ocimum kilimandscharicum eller Kopetdaghense. Bergsmynta, Pycnanthemum pilosum eller tenuifolium. Gärna även kummintimjan thymus herba-barona och apelsintimjan, thymus (citriodora) fragrantissimus. Bra doft och massa fjärilar.
--------------------
"Så som ört är vuxen, sådan står den, så den smakar."
|
|
|
|
|
05-10-2010, 20:54
|

Medlem
Antal inlägg: 119
Medlem sedan: 23-08-2010
Medlem nr: 33 326

|
Jag gör också feta/melonsallad med mynta. Det är supermums, jag tror att det är Nigella Lawsons recept. Ibland gör jag en enkel sås med fetare yoghurt, mynta, citron och olivolja som passar bra till ex. lammfärstbiffar. Och en variant på virgin mojitos också. Sedan gör jag en slags couscous-sallad med citron, mynta och russin. Mynta är ett måste!
Tyvärr är jag inte så imponerad av min "fådda" rundmynta i smak, men pepparmyntan jag köpte är jag nöjd med, smakmässigt.
|
|
|
|
|
05-10-2010, 21:16
|

Medlem
Antal inlägg: 332
Medlem sedan: 28-11-2009
Medlem nr: 26 912

|
CITAT (Trädgårdsmåstaren @ 05-10-2010, 21:54)  Jag gör också feta/melonsallad med mynta. Det är supermums, jag tror att det är Nigella Lawsons recept. Ibland gör jag en enkel sås med fetare yoghurt, mynta, citron och olivolja som passar bra till ex. lammfärstbiffar. Och en variant på virgin mojitos också. Sedan gör jag en slags couscous-sallad med citron, mynta och russin. Mynta är ett måste!
Tyvärr är jag inte så imponerad av min "fådda" rundmynta i smak, men pepparmyntan jag köpte är jag nöjd med, smakmässigt. en mynta tar ett år för att etablera sig, innan den riktiga smaken kommer fram. Rundmynta varianten brukar ha mildare mynta smak med en lite gurkaktig ton, funkar perfekt som sallad med tex, tomater, gröna ärtor neapolitansk salladsbasilika och chili. Om du är ute efter den klassiska mynta smaken, ska du leta efter en grönmynta med spetsiga blad, detta eftersom den rundbladiga oftast har helt andra toner. Du kan också prova att blanda med timjan, kyndel och röllika eftersom dom har liknande smakämnen.
--------------------
"Så som ört är vuxen, sådan står den, så den smakar."
|
|
|
|
|
06-10-2010, 07:24
|

Medlem
Antal inlägg: 119
Medlem sedan: 23-08-2010
Medlem nr: 33 326

|
CITAT (Mentha-Arvensis @ 05-10-2010, 22:16)  Om du är ute efter den klassiska mynta smaken, ska du leta efter en grönmynta med spetsiga blad, detta eftersom den rundbladiga oftast har helt andra toner. Åh, tack för tipset, den ska jag absolut skaffa. Mynta är nästan en stapelvara hos oss.
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|