Christoffer, ät på bara! Jag <span style='color:red'>älskade</span> de mjöliga oxelbären på skolgården!
Förr i tiden malde man och blandade torkade oxelbär i mjöl.
Man kunde också koka sirap på dem och brygga öl och svagdricka och brännin.
Torkade bär blandades i bröd, soppor och välling. Man gjorde mos och gelé.
Man kunde göra pannkaka med oxelbär. Även som grisfoder.
<span style='color:gray'>Visst, Tingstäde, båda är Sorbus, det finns massa olika.
<span style='color:green'>Finnoxel</span>,
Sorbus hybrida, är mer lik rönn.</span>
Använder man de lite surare och saftigare bären på finnoxeln,
ska man plocka dom efter första frostnatten.
Förlåt om jag drar upp en gammal tråd... men enär jag sågat ner en Oxel idag med massor av bär på (dock ej helt mogna- men det blir mer bär - fler träd...)