veronixa
30-06-2010, 22:12
Jag undrar om det bara är nyponen från nyponrosen - rosa canina - som man kan äta?
Eller kan man göra nyponsoppa av nypon från andra sorters rosor också?
Mvh Veronica
Ezereht
01-07-2010, 00:57
Man kan nog äta alla nypon, men bäst är dom som är ganska stora och "köttiga" annars blir det sånt pillergöra. Sedan är C-vitamininehållet också olika.
Tror Rugosarosorna ger bättre och större nypon än Rosa Canina. Jag brukar i alla fall skörda lite från Vresroshäcken utanför dagis på hösten (annars går dom bara till fåglarna).
Nån som sa Moje Hammarberg hade extra fina nypon? Men är bara nått flyktigt minne... kanske inte var just den.
Pimpineller har svarta små nypon med mest bara frön. Dom skulle jag inte plantera för "nyponsoppa".
Kryddan03
01-07-2010, 01:42
En liten klarläggande parentes:
Nyponros är egentligen Rosa dumalis inte Rosa canina (stenros/hundros):
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/rosa/rosadum.htmlFast det är tydligen ofta de förväxlas.
ingrids
01-07-2010, 20:32
Håller med Ezereth om Rugosarosor - mer mos per pillat eller passerat nypon än andra sorter.