Många granar är antingen helt vilande, eller kommer från varmare breddgrader (Danmark) när vi köper dem. Ställer man in en helt vilande gran i +20 graders temperatur fäller den barren.
Om man sakteliga vänjer den vid uppvaknandet kan den hålla mycket längre. Därför lyckas man ofta bättre med Danmark-granarna. De är inte helt i vila när de kommer, och klarar den hastiga och torra värmeböljan bättre. Man lyckas också bättre om december är varm, då har inte julgranarna gått i vila lika djupt.
Att väcka granen är ungefär detsamma som att utplantera vårgrödorna - man gör det stegvis. Antingen låter den stå inne en stund varje dag och ökar innetiden gradvis, eller så tar man in den på balkongen/terassen/växthuset och sedan källarutrymmet/matkällaren för att sedan ta in den i rumstemperatur.
Om man vill undvika barrningen alltså.
Utöver detta är vatten det viktigaste. Man gör ett snitt som på snittrosor (hur spelar inte så stor roll, och snittet behöver inte vara skarpt, det går att såga fnasigt också). Sen lägger man i det man tror på i vattnet - vissa lägger en sockerbit, andra lim eller en sup.

Sovande gran i Alaska