Kårböle
Min ruccola/ sandsenap håller på att försvinna. Vita flygare av myggstorlek ungefär svärmar så fort jag rör i växtligheten och de äter bladen alldeles håliga... Vad har vi drabbats av och HUR kan jag bli av med dem?
Åsa, mälardalen zon 2
Jag tippar att flygfäna och hålen inte har med varann att göra. De flesta insekter som flyger har inga bitande mundelar så de brukar inte kunna göra hål. Jordlopporna däremot älskar kålväxter + de gillar varm och torr väderlek och de gör en massa hål i bladen. Det går dock utmärkt att äta håliga blad det är inet farligt. Man kan minska ner antalet djur något genom att ex. hålla växterna väl vattnade, pudra bladen med aska eller pulvriserad algomin så de blir mer smakliga. +Ha växtföljd. +Främst odla snabbväxande kålväxter på våren eller framåt hösten och skippa odla så mycket i högsommarvärmen då det kan vara svårt att hålla odlingen tillräckligt fuktig.

Typiska bladloppeskador på några olika kålväxter



Malvia

Även jag behövde svar på denna fråga, Tack Åsa, kunniga svar som vanligt.

Jag lär mig aldrig, varje år sår jag ruccola för det är så gott och varje år ser bladen ut som du visar fast värre. Har kaniner som inte är kräsna i alla fall.
Malin_MeL
Jag har oxå en himla massa vita flyfän, vad är det för några?
när de sitter still så ser de ut som ett vitt streck, ca7 mm långt.
de gör kanske ingen skada, men vad är det?
de är över allt i landet, i lökblasten, i potatisblasten, i salladen , i dillen.
Åsa, mälardalen zon 2
Kan vara någon slags strit och de suger växtsaft från växterna som ibland kan bli lite missbildade p.g.a sticken men det brukar inte bli hål. De kan ibland misstas för vita flygare men de brukar vara smalare och när vingarna slås in blir de som streck, vita flygarna blir inte som streck då de sitter på bladen.

Det finns många olika slags stritar med olika teckningar, potatis brukar få besök av flera arter exempelvis.

Här hittas bilder på en art strit som går på potatis + en massa annat
Kårböle
Tack för hjälpen! Så kan det säkert vara, att det finns mer ohyra där - såg en liten kopparfärgad bagge i landet då jag gick och kollade. Ska genast vattna! (och mina flygfän är inte vita flygare som man kan få i krukväxter ibland, de är längre och liknar absolut dem du föreslog. Ser nästan lite ut som gräshoppor då de sitter stlla.

Tack igen!!
officinalis
Det låter som det är kålmal ni pratar om. Inga små larver på plantorna som äter?
Peztis
Förra året var första gången jag sådde ruccola. De fick massor med små svarta skalbaggar på sig och det var definitivt dessa som gjorde hål på bladen.

I år har jag täckt med fiberduk samt att jag satte upp små flugpapper under duken där det samlats en hel del kryp - det är mycket färre angrepp på mina sådder trots att jag upplever det som ett riktigt insektsår med massor av allehanda kryp överallt!

Tror jag ska ta och investera i ett kålnät och spänna upp i stället för fiberduken.
Köpte en fiberduk på ÖB men det var nog riktigt dålig kvalitet på det för den håller redan på att spricka sönder. Den jag köpte på Plantagen för en massa år sedan kunde jag använda en 4-5 säsonger innan den tackade för sig och desintegrerade.
officinalis
Jag köpte ett såntdär "professionellt kålnät" förra året. Kände mig så blåst för det priset. Minns inte vad det kostade, men alldeles för mycket. Troligen billigare att köpa lämpligt nät på ikea. höra med byggföretag eller liknande.
De svarta krypen är troligen jordloppor som det pratats om i tråden.
Kårböle
Det kanske är kålmal också...? Hittar även små larver, ca 5 mm långa och gråaktiga, på bladen. Min plocksallat som står alldeles intill får nämligen vara i fred (den äter de inte på).

Får nog anse detta vara ett förlorat år för min ruccola, men hur gör jag för att inte få detta IGEN nästa år?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon