|
Full version: AKUT HJÄLP!
Hoppas på snabbt svar, för nu brinner det i gommen!!! Köpte en gul bananliknande chili som uppgavs vara mild, tog därför en rejäl tugga och nu brinner det överallt - i munnen, strupen, på läpparna, i näsan där jag råkade peta mig samt i ena ögat där jag också råkade peta mig!!! Drack vatten, men kom plötsligt på att det skulle man ju inte alls dämpa med! Vad är det man ska göra för att stoppa branden?!?!?! Desperat Sanna
Annelie
19-01-2004, 20:33
Hej där! Testa yoghurt! Det ska hjälpa! Tihi... kan inte låta bli att fnissa lite åt ditt elände
Har hört att man ska äta vitt bröd i din situation.
Åh Jösses.............. Tack Annelie! Ja, om du kunde se mig just nu skulle du fnissa ännu värre, det kan jag lova! Jag sitter insmetad med yoghurt runt mun och uppkört i näsan!!!! Gurglar mig dessutom med youghurt!  Innan jag fick ditt svar försökte jag dutta i olivolja i näsan och stryka ut på läpparna, men jag fick ju inte bort den starka smaken från fingrarna så det blev bara värre!!!! Sedan försökte jag skrubba händerna med diskborste och diskmedel, mend et verkar som - shit<! nu komdet yoghurt på tangenterna också - vänta - gtbh nwsedxfcghbvdsvcx fgvhbnjkjhgfdsa<ZSXDCFVGBHNJMK - SÅ NU HAR JAG TORkat bort det värsta. Hur sanerar man händerna egentligen?!?!?! När tar svedan slut??? Vad gör jag med ögat? Baddar det i yoghurt? herregud...hur kan de kalla detta för en mild chili?!?!?!? Utmattad Sanna
CITAT (Betty @ 19-01-2004, 20:38) Har hört att man ska äta vitt bröd i din situation. Kastar mig återigen ut i köket!!!!
Man ska nog inte peta sig i näsan eller ögat ialla fall... (jag har själv gjort det i paris en gång och det var INTE kul...) Men kul efteråt....
Maria i Helsingborg
19-01-2004, 20:46
BASISKA livsmedel har jag hört hjälper.......men jag kan ha fel  .....sorry.......jag är glad att det inte är jag!!! Lycka till med yoghurten.
*Felix matte*
19-01-2004, 20:46
Det här hittade jag på nätet Om det skulle bli för hett när du äter så ska du absolut inte försöka dämpa "smärtan" med vatten, öl, eller någon alkoholhaltig eller kolsyrad dryck. Eftersom Capsaicin är en olja kommer endast dessa drycker att sprida det i gommen och göra saken ännu värre. Det bästa är att dricka mjölk eller äta yoghurt som neutraliserar oljan. Ris eller något sött brukar också vara bra, i Indien där dom ofta har starka kryddor i maten, serveras alltid bröd (tex poppadoms) till."Om man är osäker på om en chilifrukt är stark och man inte vill smaka på den kan man som tumregel ha i åtanke att ju större frukten är ju mindre är smaken och vice versa. Vill man göra en anrättning svagare ska man inte ta med det vita inuti frukten eftersom det är det starkaste i själva frukten," Här har du hela sidan.
Christoffer
19-01-2004, 20:47
När jag var i Tunisien och fick på mig en växt från vattnet som gav mig ett brännmärke så var det en tunisier som rekommenderade krossad tomat mot svedan eftersom det tydligen fanns ämnen i tomaten som hjälpte mot detta (vet dock inte om det kan tillämpas i sveda i munnen ;o))
Den starkaste chilifrukt jag någonsin provat fick jag av en kvinna som hade tagit med sig den från Bolivia. Hon kallade den "locoto", men tyvärr visste hon inte det vetenskapliga namnet på chilin. HU! så stark! Om någon känner till det vetenskapliga namnet, så säg gärna till!!!
Ååååååååååååååå............................  Nu börjar det svalna.............åååhhhhhhhhhhh......vilken lättnad.....tack alla kära, snälla forumänglar! Nu ska jag ut och leta efter en bild på denna "milda" chili och så får gärna någon chilikunnig tala om för mig om det egentligen inte handlar om ett practical joke från Hemköps sida, ok? Återkommer! Sanna, nu mer lättad!
Kolla bildrna i min chiliartikel och jämför om den liknar någon i bilderna? men visst, det finns hundratals sorter, så den kan ha varit nästan vad som helst. Själv har jag en som heter 'Hot Lemon' och är liten och gul... och hyvvens stark! Chiliartikeln
Ingrid på Västkusten
19-01-2004, 21:18
Locoto är också kallad Rocoto och tillhör arten Capsicum pubescens så nu vet Du det christoffer. Manzano, Chili apple, Cera etc etc är andra namn. Min favorit, fast den är inte den starkaste i hele världen.
Hej Sylvia! Varför läste jag inte din artikel INNAN jag gav mig in på detta område?!?!? Du skriver t ex: "Det finns olika starka chilisorter. En tumregel är: ju mindre och spetsigare chili, desto starkare." Ehhh...min chili var alltså liten, spetsig, bananformad.... Du skriver också: "När du hanterat chili, tvätta händerna noga med tvål och akta dig för att gnugga dig i ögonen eller vid munnen!" Inga kommentarer... När jag tittar genom bilderna stämmer de gula frukterna nedan bäst överens med "min" chili - fast min var smalare och spetsigare... Och så ett klipp från Svenska Chilepeppar Föreningens sajt: Recept för en äkta ”chilehead” en nypa cayenne 2 dl masochistiska tendenser (skojar ni?!) 1 rostad och skalad poblano 2 finhackade serranos 1 strimlad habanero 1 hackad vitlöksklyfta 1 tsk pequin 1/2 tsk salt ett medlemskap i Svenska Chilepeppar Föreningen Blanda allt tillsammans och intag minst en gång per dag. Ja, tack för all hjälp än en gång, nu ska jag dra mig tillbaka. Kan fortfarande inte andas genom näsan.... Sanna - ett äventyr rikare!
habanero
19-01-2004, 21:54
Hej Sanna!
Underbar beskrivning! Känner igen mig själv väldigt väl från min tidiga chilikarriär :-) Nu bränner jag mig mest när jag gör såser och inläggningar. Har läst att folk som käkar mycket chili blir smärttåligare därför att hjärnan lär sig att ta det lite lugnare när den får smärtsignalerna.
Även om inte rocoton är hetast, så uppfattas den av många som mer besvärande. Har läst att capsaicinmolekylen (det heta i chilin) har en annan uppbyggnad i den än i övriga sorter.
Sylvia, vilken trevlig artikel!! Kul läsning och fina bilder!
Mitt pepparår har redan börjat. Nu har 12 olika sorter tittat upp. Tror att två till är på väg upp nu ikväll.
Hälsningar Mats
CITAT (habanero @ 19-01-2004, 21:54) Sylvia, vilken trevlig artikel!! Kul läsning och fina bilder!
Mitt pepparår har redan börjat. Nu har 12 olika sorter tittat upp. Tror att två till är på väg upp nu ikväll.
Hälsningar Mats Mats, tack! Redan tittat upp... då måste jag ju mina i åtminstone!! Jag har rekordmånga sorter i år, dels sparade frö från förra årets 13 sorter, dels har jag köpt nya från Örtagårdens digra utbud och fått en mix bl.a. sydafrikanska sorter... uhh! Här ska det experimenteras!
Jag fördrar yoghurt/gräddfil eller nåt sött, typ ananas, melon. När vi äter på thai-restaurang dricker jag alltid juice- av nån underlig anledning, fniss. Brukar göra en sallad med finhackad tomat och ananas med lite socker, olja o vinäger när vi ska äta starkt.
Man skall slicka salt mot hettan. Många är skeptiska men det är mer än en unge som fått göra det här när dom ätit min mat och dom håller med om att det faktiskt hjälper. Fast det är iofs inte ren chili då Nä, faktiskt fick min mamma det rådet nån gång när hon var i ett "starkmatland" nånstans och vi har praktiserat det sedan dess
vickeva
19-01-2004, 23:25
CITAT (Tesa @ 19-01-2004, 23:18) Man skall slicka salt mot hettan. Man ska ju slicka salt och surt (citron) när man tar en tequila också...
stackars dej sanna men jag garvade rått då jag läste hehehe jag tog reda på frön från chili förra året o tänkte mej inte för o hela händerna brann jag körde med xylocainsalva inte för att det hjälpte så mycket men de va va jag kom på nej man ska akta sej då man hanterar chili det har vi alla som läst detta nu lärt oss
Annelie
20-01-2004, 08:20
CITAT (sanna @ 19-01-2004, 20:43) Tack Annelie! Ja, om du kunde se mig just nu skulle du fnissa ännu värre, det kan jag lova! Jag sitter insmetad med yoghurt runt mun och uppkört i näsan!!!! Gurglar mig dessutom med youghurt! Så lite så Sanna.. hoppas det hjälpte! Tihi.. din målande beskrivning är belöning nog
Det kan vara en väldig skillnad på hur starkt chilin smakar när den är färsk och när den är tillagad. Jag köpte också en gul variant som såg precis ut som spansk peppar fast gul, och den låg tillsammans med dessa i affären. De brukar ju inte vara så förtvivlat starka, men jag var lite misstänksam eftersom jag inte hade smakat den gula förut. Så jag testade en yttepyttebit på tungan, och fick gurgla mig i yoghurt en bra stund efter det! Då blev jag ju lite försiktig med den i maten, men det visade sig att när den blev tillagad så var den väldigt mild i smaken.
Anna
jennypenny
20-01-2004, 15:49
Jag känner mycket väl igen mig. Hade en liknande upplevelse förra veckan. Jag fick slänga mina linser för att det sved som f*n när jag stoppade dem i ögat även efter rengöring. Kom på att rengöringsvätskan i stort sett består mest av vatten så det gjorde nog bara saken värre på linserana. Man kan ju inte tvätte dem i youghurt direkt. Man lär av sina misstag!
abborrmaster
22-01-2004, 14:05
CITAT (Felix matte @ 19-01-2004, 20:46) Det här hittade jag på nätet Om det skulle bli för hett när du äter så ska du absolut inte försöka dämpa "smärtan" med vatten, öl, eller någon alkoholhaltig eller kolsyrad dryck. Eftersom Capsaicin är en olja kommer endast dessa drycker att sprida det i gommen och göra saken ännu värre. Det bästa är att dricka mjölk eller äta yoghurt som neutraliserar oljan. Ris eller något sött brukar också vara bra, i Indien där dom ofta har starka kryddor i maten, serveras alltid bröd (tex poppadoms) till."Om man är osäker på om en chilifrukt är stark och man inte vill smaka på den kan man som tumregel ha i åtanke att ju större frukten är ju mindre är smaken och vice versa. Vill man göra en anrättning svagare ska man inte ta med det vita inuti frukten eftersom det är det starkaste i själva frukten," Här har du hela sidan. youghurt innehåller ju lika mycket alkohol som folköl.. btw vitt bröd o fil o sånt hjälper... /Simon
CITAT (abborrmaster @ 22-01-2004, 14:05) youghurt innehåller ju lika mycket alkohol som folköl..
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|