Full version: AKUT HJÄLP!
sanna
Hoppas på snabbt svar, för nu brinner det i gommen!!! Köpte en gul bananliknande chili som uppgavs vara mild, tog därför en rejäl tugga och nu brinner det överallt - i munnen, strupen, på läpparna, i näsan där jag råkade peta mig samt i ena ögat där jag också råkade peta mig!!!

Drack vatten, men kom plötsligt på att det skulle man ju inte alls dämpa med! Vad är det man ska göra för att stoppa branden?!?!?!

Desperat Sanna wacko.gif
Annelie
Hej där!

Testa yoghurt! Det ska hjälpa!

Tihi... kan inte låta bli att fnissa lite åt ditt elände rolleyes.gif
Betty
Har hört att man ska äta vitt bröd i din situation.
sanna
Åh Jösses.............. wacko.gif blink.gif wacko.gif

Tack Annelie! Ja, om du kunde se mig just nu skulle du fnissa ännu värre, det kan jag lova! Jag sitter insmetad med yoghurt runt mun och uppkört i näsan!!!!
Gurglar mig dessutom med youghurt! laugh.gif Innan jag fick ditt svar försökte jag dutta i olivolja i näsan och stryka ut på läpparna, men jag fick ju inte bort den starka smaken från fingrarna så det blev bara värre!!!!

Sedan försökte jag skrubba händerna med diskborste och diskmedel, mend et verkar som - shit<! nu komdet yoghurt på tangenterna också - vänta - gtbh nwsedxfcghbvdsvcx fgvhbnjkjhgfdsa<ZSXDCFVGBHNJMK - SÅ NU HAR JAG TORkat bort det värsta.
Hur sanerar man händerna egentligen?!?!?! När tar svedan slut??? Vad gör jag med ögat? Baddar det i yoghurt? blink.gif

herregud...hur kan de kalla detta för en mild chili?!?!?!?

Utmattad Sanna blink.gif
sanna
CITAT (Betty @ 19-01-2004, 20:38)
Har hört att man ska äta vitt bröd i din situation.

Kastar mig återigen ut i köket!!!! blink.gif
adrian
Man ska nog inte peta sig i näsan eller ögat ialla fall... laugh.gif

(jag har själv gjort det i paris en gång och det var INTE kul...)

Men kul efteråt.... tongue.gif
Maria i Helsingborg
BASISKA livsmedel har jag hört hjälper.......men jag kan ha fel tongue.gif .....sorry.......jag är glad att det inte är jag!!!

Lycka till med yoghurten.
*Felix matte*
Det här hittade jag på nätet
Om det skulle bli för hett när du äter så ska du absolut inte försöka dämpa "smärtan" med vatten, öl, eller någon alkoholhaltig eller kolsyrad dryck. Eftersom Capsaicin är en olja kommer endast dessa drycker att sprida det i gommen och göra saken ännu värre. Det bästa är att dricka mjölk eller äta yoghurt som neutraliserar oljan. Ris eller något sött brukar också vara bra, i Indien där dom ofta har starka kryddor i maten, serveras alltid bröd (tex poppadoms) till.

"Om man är osäker på om en chilifrukt är stark och man inte vill smaka på den kan man som tumregel ha i åtanke att ju större frukten är ju mindre är smaken och vice versa. Vill man göra en anrättning svagare ska man inte ta med det vita inuti frukten eftersom det är det starkaste i själva frukten,"



Här har du hela sidan.
Christoffer
När jag var i Tunisien och fick på mig en växt från vattnet som gav mig ett brännmärke så var det en tunisier som rekommenderade krossad tomat mot svedan eftersom det tydligen fanns ämnen i tomaten som hjälpte mot detta (vet dock inte om det kan tillämpas i sveda i munnen ;o))

Den starkaste chilifrukt jag någonsin provat fick jag av en kvinna
som hade tagit med sig den från Bolivia.
Hon kallade den "locoto", men tyvärr visste hon inte det vetenskapliga
namnet på chilin. HU! så stark!
Om någon känner till det vetenskapliga namnet, så säg gärna till!!!
sanna
Ååååååååååååååå............................ tongue.gif tongue.gif tongue.gif Nu börjar det svalna.............åååhhhhhhhhhhh......vilken lättnad.....tack alla kära, snälla forumänglar! wub.gif wub.gif wub.gif

Nu ska jag ut och leta efter en bild på denna "milda" chili och så får gärna någon chilikunnig tala om för mig om det egentligen inte handlar om ett practical joke från Hemköps sida, ok?

Återkommer!

Sanna, nu mer lättad! smile.gif
Sylvia
Kolla bildrna i min chiliartikel och jämför om den liknar någon i bilderna? men visst, det finns hundratals sorter, så den kan ha varit nästan vad som helst. Själv har jag en som heter 'Hot Lemon' och är liten och gul... och hyvvens stark!
Chiliartikeln
Ingrid på Västkusten
Locoto är också kallad Rocoto och tillhör arten Capsicum pubescens så nu vet Du det christoffer. Manzano, Chili apple, Cera etc etc är andra namn.
Min favorit, fast den är inte den starkaste i hele världen.
sanna
Hej Sylvia!

Varför läste jag inte din artikel INNAN jag gav mig in på detta område?!?!? blink.gif

Du skriver t ex: "Det finns olika starka chilisorter. En tumregel är: ju mindre och spetsigare chili, desto starkare."
Ehhh...min chili var alltså liten, spetsig, bananformad....smile.gif

Du skriver också: "När du hanterat chili, tvätta händerna noga med tvål och akta dig för att gnugga dig i ögonen eller vid munnen!"
Inga kommentarer... sleep.gif

När jag tittar genom bilderna stämmer de gula frukterna nedan bäst överens med "min" chili - fast min var smalare och spetsigare...laugh.gif



Och så ett klipp från Svenska Chilepeppar Föreningens sajt:

Recept för en äkta ”chilehead”
en nypa cayenne
2 dl masochistiska tendenser (skojar ni?!)
1 rostad och skalad poblano
2 finhackade serranos
1 strimlad habanero
1 hackad vitlöksklyfta
1 tsk pequin
1/2 tsk salt
ett medlemskap i Svenska Chilepeppar Föreningen

Blanda allt tillsammans och intag minst en gång per dag.

Ja, tack för all hjälp än en gång, nu ska jag dra mig tillbaka. Kan fortfarande inte andas genom näsan.... laugh.gif

Sanna - ett äventyr rikare! smile.gif
habanero
Hej Sanna!

Underbar beskrivning! Känner igen mig själv väldigt väl från min tidiga chilikarriär :-) Nu bränner jag mig mest när jag gör såser och inläggningar. Har läst att folk som käkar mycket chili blir smärttåligare därför att hjärnan lär sig att ta det lite lugnare när den får smärtsignalerna.

Även om inte rocoton är hetast, så uppfattas den av många som mer besvärande. Har läst att capsaicinmolekylen (det heta i chilin) har en annan uppbyggnad i den än i övriga sorter.

Sylvia, vilken trevlig artikel!! Kul läsning och fina bilder!

Mitt pepparår har redan börjat. Nu har 12 olika sorter tittat upp. Tror att två till är på väg upp nu ikväll.

Hälsningar
Mats
Sylvia
CITAT (habanero @ 19-01-2004, 21:54)
Sylvia, vilken trevlig artikel!! Kul läsning och fina bilder!

Mitt pepparår har redan börjat. Nu har 12 olika sorter tittat upp. Tror att två till är på väg upp nu ikväll.

Hälsningar
 Mats

Mats, tack! Redan tittat upp... då måste jag ju mina i åtminstone!! tongue.gif wub.gif
Jag har rekordmånga sorter i år, dels sparade frö från förra årets 13 sorter, dels har jag köpt nya från Örtagårdens digra utbud och fått en mix bl.a. sydafrikanska sorter... uhh! Här ska det experimenteras!
estet
Jag fördrar yoghurt/gräddfil eller nåt sött, typ ananas, melon.
När vi äter på thai-restaurang dricker jag alltid juice- av nån underlig anledning, fniss.
Brukar göra en sallad med finhackad tomat och ananas med lite socker, olja o vinäger när vi ska äta starkt.
Tesa
Man skall slicka salt mot hettan. Många är skeptiska men det är mer än en unge som fått göra det här när dom ätit min mat och dom håller med om att det faktiskt hjälper. Fast det är iofs inte ren chili då tongue.gif
Nä, faktiskt fick min mamma det rådet nån gång när hon var i ett "starkmatland" nånstans och vi har praktiserat det sedan dess
vickeva
CITAT (adrian @ 19-01-2004, 20:45)
Man ska nog inte peta sig i näsan eller ögat ialla fall... laugh.gif

(jag har själv gjort det i paris en gång och det var INTE kul...)

Men kul efteråt.... tongue.gif

Hallå där, peta näsan när du är i Paris... laugh.gif laugh.gif biggrin.gif biggrin.gif tongue.gif tongue.gif
Sylvia
CITAT (Tesa @ 19-01-2004, 23:18)
Man skall slicka salt mot hettan.

Man ska ju slicka salt och surt (citron) när man tar en tequila också... laugh.gif biggrin.gif tongue.gif
yla
stackars dej sanna
men jag garvade rått då jag läste hehehe

jag tog reda på frön från chili förra året o tänkte mej inte för o hela händerna brann
jag körde med xylocainsalva
inte för att det hjälpte så mycket men de va va jag kom på

nej man ska akta sej då man hanterar chili
det har vi alla som läst detta nu lärt oss

laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Annelie
CITAT (sanna @ 19-01-2004, 20:43)
Tack Annelie! Ja, om du kunde se mig just nu skulle du fnissa ännu värre, det kan jag lova! Jag sitter insmetad med yoghurt runt mun och uppkört i näsan!!!! Gurglar mig dessutom med youghurt!  

Så lite så Sanna.. hoppas det hjälpte!


Tihi.. din målande beskrivning är belöning nog biggrin.gif
Anna C
Det kan vara en väldig skillnad på hur starkt chilin smakar när den är färsk och när den är tillagad. Jag köpte också en gul variant som såg precis ut som spansk peppar fast gul, och den låg tillsammans med dessa i affären. De brukar ju inte vara så förtvivlat starka, men jag var lite misstänksam eftersom jag inte hade smakat den gula förut. Så jag testade en yttepyttebit på tungan, och fick gurgla mig i yoghurt en bra stund efter det! Då blev jag ju lite försiktig med den i maten, men det visade sig att när den blev tillagad så var den väldigt mild i smaken.

Anna
jennypenny
Jag känner mycket väl igen mig. Hade en liknande upplevelse förra veckan. Jag fick slänga mina linser för att det sved som f*n när jag stoppade dem i ögat även efter rengöring. Kom på att rengöringsvätskan i stort sett består mest av vatten så det gjorde nog bara saken värre på linserana. Man kan ju inte tvätte dem i youghurt direkt. biggrin.gif

Man lär av sina misstag! rolleyes.gif
abborrmaster
CITAT (Felix matte @ 19-01-2004, 20:46)
Det här hittade jag på nätet
Om det skulle bli för hett när du äter så ska du absolut inte försöka dämpa "smärtan" med vatten, öl, eller någon alkoholhaltig eller kolsyrad dryck. Eftersom Capsaicin är en olja kommer endast dessa drycker att sprida det i gommen och göra saken ännu värre. Det bästa är att dricka mjölk eller äta yoghurt som neutraliserar oljan. Ris eller något sött brukar också vara bra, i Indien där dom ofta har starka kryddor i maten, serveras alltid bröd (tex poppadoms) till.

"Om man är osäker på om en chilifrukt är stark och man inte vill smaka på den kan man som tumregel ha i åtanke att ju större frukten är ju mindre är smaken och vice versa. Vill man göra en anrättning svagare ska man inte ta med det vita inuti frukten eftersom det är det starkaste i själva frukten,"



Här har du hela sidan.

youghurt innehåller ju lika mycket alkohol som folköl..

btw vitt bröd o fil o sånt hjälper...

/Simon
Berith
CITAT (abborrmaster @ 22-01-2004, 14:05)
youghurt innehåller ju lika mycket alkohol som folköl..

huh.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon