Katarina H
Hej! Jag har alltid klippt äppelträdena i februari, men har av er hört att det egentligen bara är gammal sedvänja. Så när är det bäst?
Ingrid på Västkusten
Todeloo,

Vanlig underhållsklippning/putsning sker bäst mitt i sommaren nuförtiden. Man gjorde mkt förr just nu mest för att det var då man hade tid till det.

Hälsar ingrid
Cilla
Vilken beskärnigstid som passar bäst varierar för olika äppel- och päronsorter liksom -individer och är beroende av vad man vill uppnå med beskärningen.

Vårvinterbeskärning innan savning sporrar träden att utveckla mer gren- och bladmassa. Snittsåren står oförsvarade längre och svampsporer som skapar den vanliga fruktträdkräftan sprider sig lätt.
Passar för sorter som inte är känsliga för kräfta, är friska och då man vill gynna vedtillväxt.

Sommarbeskärning kan ge lite avstannad tillväxt, eller en eftertillväxt som inte riktigt hinner avmogna innan vintern.
Passar då man gör grundgallringar av täta träd, i kalla klimatzoner, i områden där fruktträdkräftan är utspridd och för kräftkänsliga träd som Åkerö m fl.

Detta kan man säga är grunden, men sedan spelar många andra faktorer in när man ska bedöma vilken beskärningsperiod som är bäst för ett träd.
Att vårvinterbeskärning utförs mer eller mindre slaviskt beror just på att detta var tradition för bönder förr i tiden. På sommaren hade de inte tid för sådant.

Sporrbeskärning och pincering för att gynna fruktvedstillväxt och fruktknoppar är en annan historia men jag tolkar din fråga Katarina som att det var vanlig underhållsbeskärning du menade.
Katarina H
Tack för snabba och utförliga svar! Visst var det vanlig underhållsbeskärning som jag menade. I somras så småklippte jag lite och pincerade också. Jag vet inte vilken äppelsort det är men det blir nog en vanlig vårvinterbeskärning! Och så slutligen: Grattis på födelsedagen Cilla!
Cilla
Tack Katarina!

Men kan beskära samma träd både på vårvintern och sommaren. T ex göra vanlig underhållsbeskärning (ta bort dött, skavande, gallra lätt) och på sommaren (inkorta för att sporra fruktsättning, gallra, ta bort en del vattenskott, göra de lite större snitten om det behövs mm).

Sommarbeskärningen sker ju i juli, augusti och september i större delen av landet och kallas för JAS-perioden. Bor man i zon 1 eller 5-7 kan man tänka att beskärningen ska ske efter savningen när grentillväxten kommit igång efter blommen och innan perioden när frosten kommer varje natt.

I zon 3-4 har jag slutat att inkorta skott i början av JAS eftersom den eftertillväxt som kommer inte vill avmogna. Bättre att göra sådant i slutet av augusti-september så att trädet inte hinner med att bilda nytt efter klippet förrän nästa växtsäsong. Däremot kan man gallra, dvs ta hela skott invid grenkragen under hela JAS utan att det bildas skör eftertilväxt.

Pincering, dvs där man tar av årsskotten några bladpar för att stimulera fruktsättning, kan man säkert utföra hela JAS i hela landet. Läkningen på icke förvedade skott i ett träd brukar ske snabbt och fruktanlag bildas istället för fortsatt grentillväxt.

Ni som har andra erfarenheter av JAS-beskärningens effekter i zoner utanför 3-4 vore intressant att få kontakt med!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon