grisell
25-07-2010, 16:57
Hej!
Jag köpte en basilikaplanta för 21,90 kr hos lokala trädgårdshandlaren i april, delade upp den och satte den i en balkonglåda (inomhus).
Den har nu mot förmodan vuxit över alla gränser (jag som aldrig lyckas med växter annars), stinker i hela lägenheten (jo, basilika doftar i små mängder, stinker i stora mängder).
Jag gillar basilika, men det finns ingen chans att jag kan konsumera i takt med tillväxten, så min fråga är: hur ska jag ta hand om den? Frysa, torka, pesto? Andra förslag?
Frys in hela blad och ta sen fram så mycket du behöver åt gången. Bra att ha i frysen, när man plötsligt får för sig att göra pesto!
ingrids
25-07-2010, 17:55
Håller med Rosita om att frysa är det bästa, men jag har fryst mynta bladvis och fått frystorka. Har fått tips om att hacka, tillsätta lite vätska och frysa i isbitslåda för att undvika uttorkning.
Åsa, mälardalen zon 2
25-07-2010, 18:04
Även pesto går bra att frysa.
Anja Danmark
25-07-2010, 18:54
Jeg fryser altid en masse pesto ned i mindre portioner, der lige passer til et måltid. En lille smule af smagen forsvinder, men det er stadig mange gange bedre end det, som man kan købe...
Jag passar på att också slänga in min fråga. Jag har basilika som växt i en liten kryddtäppa, som jag varit dålig på att tagit rätt på. Nu är de rätt "gamla" och har gått i blom, kan man fortfarande ta rätt på basilikan då? hur pass "fina" måste bladen vara? har någon ett svar ?
Tack :-)
Jag använder även större basilikablad och tycker att de smakar gott. Ett tips jag fått är att knipsa av blommorna från basilikan då de stjäl mycket energi.
Anja Danmark
11-08-2010, 06:47
Klip den godt ned - så vil den sætte nye blade. Bladene er ikke så spændende, når planten blomstrer...
Jag slänger också in en fråga

Har redan fryst in massor av basilika, skulle även vilja torka. Går det? Har även timjan, persilja och mynta. Hur gör jag?
Jag har aldrig provat själv att torka, men ryktet gör gällande att den tappar MASSOR med smak om man torkar den.
För att undvika frystorkning så var det någon som frös in med några droppar olivolja, bara sådär droppade på högen med blad och omblandat med handen. Har inte provat det heller, brukar bara frysa i glasslåda själv.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.