Detta recept har jag fått av en piteådam (för tjugo år sedan)
Det kräver tillgång till bagarstuga och ett par duktiga kavlare och gräddare...
Om det inte är bakat i bagarstugan de senaste dagarna måste man elda i ugnen en gång på kvällen före bakdagen.
Detta recept räcker till ganska mycket tunnbröd, vi brukade baka en gång på hösten och en gång på våren för att täcka årets behov av tunnbröd.
Detta behöver du:
6 liter vatten
ca 4,5 kg rågsikt
ca 4,5 kg vetemjöl
Ett hörn av ett jästpaket, ca 5g.
Kvällen före bakningen värmer man vattnet och tillsätter
rågsikten och jästen. Täck över degen med handdukar. Låt det stå i rumsvärme över natten.
Elda ett varv till i ugnen tidigt på morgonen.
På morgonen blandar man i vetemjöl till en fast deg, sen är det bara att ge sig iväg till bagarstugan och sätta igång! Det går smidigast om man turas om att kavla och grädda. Det är ett rätt tungt arbete men väl värt mödan!