Pote2illa
06-09-2010, 15:17
[font="Lucida Console"][/font][size="3"][/size] Jag har plockat av mina gröna (omogna) tomater i dag.
Nu ska det bli syltade tomater efter ett gammalt recept.
CITAT (Pote2illa @ 06-09-2010, 16:17)

[font="Lucida Console"][/font][size="3"][/size] Jag har plockat av mina gröna (omogna) tomater i dag.
Nu ska det bli syltade tomater efter ett gammalt recept.
Och hur är receptet? Jag har också omogna tomater men vet inte hur jag skall förfara med dom...
Inga från Närke
13-09-2010, 09:58
Här kommer några recept men har inte provat något själv ännu eftersom jag inte får några gröna kvar:
SYLTADE GRÖNA TOMATER
1 KG GRÖNA TOMATER
LAG: 3 DL VATTEN
1,5 DL ÄTTIKSPRIT
4 DL SOCKER
2 BITAR HEL KANEL
2 BITAR MUSKOTBLOMMA
6 TILL 8 HELA KRYDDNEJLIKOR
SKÖLJ TOMATERNA OCH TAG BORT BLOMFÄSTET. PRICKA DEM MED EN GAFFEL.
FÖRVÄLL TOMATERNA I KOKANDE VATTEN TILLS DE BLIR HALVMJUKA CA 5 MINUTER
TAG UPP OCH LÄGG I PÅ VÄL RENGJORDA BURKAR.
LAG: BLANDA VATTEN, ÄTTIKSPRIT, SOCKER OCH KRYDDOR INKNUTNA I EN BIT TYG,
I EN KASTRULL. KOKA UPP. TAG BORT TYGPÅSEN MED KRYDDORNA - MEN
SPARA DEN OCH HÄLL DEN VARMA LAGEN ÖVER TOMATERNA. LÅT STÅ
SVALT UTAN LOCK TILL NÄSTA DAG. HÄLL AV LAGEN OCH LÅT DEN KOKA UPP
MED KRYDDPÅSEN OCH HÄLL LAGEN ÖVER TOMATERNA IGEN. UPPREPA DET
EFTER 3-4 DAGAR. SKUMMA LAGEN VÄL INNAN DU HÄLLER DEN ÖVER
TOMATERNA DEN HÄR GÅNGEN. SÄTT PÅ LOCKET DIREKT, INNEHÅLLET SKA
EJ SVALNA. FÖRVARAS SVALT. GOTT SOM TILLBEHÖR TILL OLIKA KÖTTRÄTTER
TOMATMARMELAD
1 KG TOMATER MOGNA
1 KG ÄPPLEN
1 1/4 KG SOCKER
BENDYRA??????
TOMATERNA FÖRVÄLLS OCK SKALAS OCH ALLT KOKAS TILLS DET BLIR LAGOM KONSISTENS
MORMORS LÖK OCH TOMATSALLAD Prova till söndagssteken
1,5 KG GRÖNA SMÅ TOMATER
1,5 KG GUL LÖK
SALTLAG: 3 LITER VATTEN
2,5 DL SALT
0,5 SL SOCKER
ÄTTIKSLAG 3 DL ÄTTIKSPRIT
4,5 DL VATTEN
1 KG STRÖSOCKER
8 TILL 10 ST KRYDDNEJLIKOR
3 TSK FLYTANDE ATAMON KONSERVERINGMEDEL
SKÖLJ O. SKÄR TOMATERNA I 4-6 KLYFTOR. SKALA OCH FINSKIVA LÖKEN. BLANDA SALTLAGEN
KALL I ETT RYMLIGT KÄRL. RÖR SÅ ATT DEN LÖSER SIG OCH LÄGG SEDAN I LÖKEN OCH TOMATER
LÅT DEM DRA I 3-4 TIMMAR. SLÅ SEDAN AV LAGEN OCH LÅT GRÖNSAKERNA RINNA AV. BLANDA
ÄTTIKSLAGEN UTAN KONSERVERINGSMEDLET I EN GRYTA OCH KOKA UPP DEN. LÄGG I GRÖN-
SAKERNA OCH LÅT DEM SJUDA I CA 5 MIN. TA SEDAN GRYTAN AV VÄRMEN, SKUMMA YTAN VÄL
OCH TILLSÄTT KONSERVERINGSMEDLET.
FYLL SALLADEN PÅ VÄL RENGJORDA GLASBURKAR OCH FÖRSLUT GENAST MED LOCK.
FÖRVARA I KYLEN.
Syltade gröna tomater
1 kg Små gröna tomater
Lagen:
3 dl vatten
1 1/2 dl 24%-ig ättika
4 dl vit sirap
2 bitar hel kanel
2 bitar muskotblomma
6 hela kryddnejlikor
Skölj tomaterna o. ta bort blomfästet. Pricka eller rulla tomaterna över ett rivjärn. Förväll dem
i 5 min.i kokande vatten. Lägg dem på väl rengjorda burkar.Koka upp samtliga ingredienser till lagen. Häll
den varma lagen på tomaterna. Låt stå 3 dygn. Koka upp lagen ytterligare en gång. Sila bort kryddorna
och häll lagen på tomaterna. Förslut och förvara kallt.
Syltade gröna tomater
Ingredienser
1 kg små, gröna tomater, kokande vatten
Lagen
3 dl vatten
1 1/2 dl ren ättika
4 dl Dansukker Vit Baksirap
2 bitar hel kanel
2 bitar muskotblomma
6 hela kryddnejlikor
1. Skölj tomaterna och ta bort blomfästena. Pricka eller rulla tomaterna över ett rivjärn.
2. Förväll tomaterna i 5 minuter i kokande vatten. Lägg dem på väl rengjorda burkar.
3. Koka upp vatten, ättika, baksirap, kanel, muskor och kryddnejlika. Häll den varma lagen på tomaterna.
4. Låt stå i 3 dygn. Koka upp lagen ytterligare en gång. Sila bort kryddorna och häll lagen på tomaterna. Förslut
och förvara svalt
Gröna tomater
Låter vatten sjuda i en kastrull. Häller i nejlikor, kardemummakärnor, en skvätt surt vitt vin eller vinäger,
några skedar ättika, ett par nypor salt, en tesked honung, ett par kanelstänger, lite peppar.
Kokar samtidigt i en annan kastrull smala glasburkar och deras lock - inlagda tomater ser kul ut på
höjden. Efter 30 minuter i kokande vatten är burkarna och locken steriliserade och man slipper använda
konserveringsmedel.
Lägger i tomaterna i spadet, låter dem sjuda ca 30 sekunder eller så. Tar upp burkarna med gaffel (på
fingrarna finns bakterierna som gör att inläggningen möglar innan jul), bränner mig på ångan, skedar ned
tomaterna i burkarna, häller på spad så att det täcker tomaterna.
Ca 1/6 av burken måste vara tom, dvs fylld med luft. Snabbt ska locket på, medan allt är ångande hett
och det blir ett väldans letande med gaffeln efter locket till burken i kastrullen med de kokande glasen.
Bränner mig igen när locket kommer upp.
Skruvar på locket med en handduk, ställer burken upp och ned. Het burk, hett innehåll och hett
lock gör att det blir vacuum eller något, för sedan är locket lika svårt att få upp som en köpeburk.
Och tomaterna håller i vanligt skafferi i flera år.
Annat recept på gröna tomater
1 kg gröna tomater
½ kg socker
rivet skal från 3 citroner
1 bit ingefära
atamon
Skär de sköljda tomaterna i bitar.
Borsta citronerna och riv av det gula.
Blanda tomater, socker och citronskal och en bit ingefära - stor som två sockerbitar.
Koka upp på hög värme under omrörning.
Sänk värmen och koka sakta ca 1 ½ timme.
Passa noga, rör om och låt inte fastna i botten.
Kolla fastheten genom att hälla upp en sked på ett fat.
Ställ fatet i kylen och dra med skeden genom marmeladen.
När skåran inte rinner samman, är marmeladen klar.
Tillsätt atamon enl. beskrivning på flaskan och fyll marmelanen på burkar.
Biggan_
13-09-2010, 23:27
[quote name='Inga från Närke' date='13-09-2010, 10:58' post='1290119']
Gröna tomater
Låter vatten sjuda i en kastrull. Häller i nejlikor, kardemummakärnor, en skvätt surt vitt vin eller vinäger,
några skedar ättika, ett par nypor salt, en tesked honung, ett par kanelstänger, lite peppar.
Kokar samtidigt i en annan kastrull smala glasburkar och deras lock - inlagda tomater ser kul ut på
höjden. Efter 30 minuter i kokande vatten är burkarna och locken steriliserade och man slipper använda
konserveringsmedel.
Lägger i tomaterna i spadet, låter dem sjuda ca 30 sekunder eller så. Tar upp burkarna med gaffel (på
fingrarna finns bakterierna som gör att inläggningen möglar innan jul), bränner mig på ångan, skedar ned
tomaterna i burkarna, häller på spad så att det täcker tomaterna.
Ca 1/6 av burken måste vara tom, dvs fylld med luft. Snabbt ska locket på, medan allt är ångande hett
och det blir ett väldans letande med gaffeln efter locket till burken i kastrullen med de kokande glasen.
Bränner mig igen när locket kommer upp.
Skruvar på locket med en handduk, ställer burken upp och ned. Het burk, hett innehåll och hett
lock gör att det blir vacuum eller något, för sedan är locket lika svårt att få upp som en köpeburk.
Och tomaterna håller i vanligt skafferi i flera år.
Det här var ju lite kul! Här får man prova sej fram till ett gott resultat!
Överbölingen
15-09-2010, 16:35
Attan! Hann inte med gröntomatperioden för det var älgjakt då. Nästan allt är helmoget har vi noterat denna vecka.
Bidrar med att en liten bit ingefära i burken piffar till det ytterligare. Smaskens med nyponmarmelad som komplement till älgsteken eller rådjuret.