Exakt en sådan höstdag som det skall vara när den är som bäst. Några minusgrader på förmiddagen och lite kalldimmor. Efterhand som temperaturen steg så lättade också dimmsjoken och en strålande höstsol förgyllde skogen med en härligt blå himmel ovanför.
Skulle jaga hare, men taxen får loss en tjäderkull och jag lyckas skjuta en ungtupp. Knallar runt lite i skogen och plockar lite förstrött några fina trattkantareller när Jonna börjar skälla bara en liten bit bort. Plötsligt brakar det till och en stor tjädertupp kommer flygande rakt mot mig. Det blir typ Lucky Lokeskott. Den kallen visar sig väga strax under 5 kilo. Dvs, den räcker till hela klanen.
Vi har alltid stekt gråfågel på gammalt vis i gryta uppbunden med späck eller bacon och äpple eller appelsin samt lingon i stuffingen. Medan steken vilar har vi gjort sås på skyn och rett av med lite burre (blir blankare) och inte att förglömma en klick messmör. Potatis och lökfräst brüsselkål. Samma sak med orre, men den får ligga i mjölk ett dygn först för att få bort björksmaken.
Nu till receptfrågan.
Har någon en spännande idé om ett läckert recept? Tillbehör? Vinförslag? Lämplig förrätt och dessert?