|
När jag har stått en dag och tagit hand om det som trädgården givit mig eller skörden efter en utflykt i skogen - ja, då känner jag mig rik! Att få kunna ställa ned 8 burkar med syltade kantareller, 2 burkar torkade och 5 burkar med inlagda dito, några flaskor med saft och äppelmos: [attachment=55265:IMG_3701.JPG] Eller att kunna gå ned i landet och skörda: [attachment=55264:IMG_3552.JPG] Det är just DÅ som man känner att pengar är inte allt - även ett skafferi fyllt med burkar och flaskor är så otroligt mycket värt! I alla fall ända tills man ska sätta sig ned och betala räkningarna...  (Och ja jag vet, vi har ett fruktansvärt FULT kakel i köket! Undrar om de tar emot några burkar med äppelmos och svamp som betalning för kakel i affären...?) (Hmmmm... tapeten är inte mycket bättre den... En flaska med jättegod saft, kanske? Eller åh! Min superdupergoda DUNDERGLÖGG?!?!?))
bergvallmo
02-10-2010, 20:08
Förstår och känner igen känslan. Det är helt underbart. Likaså när jag får hem kalvkött eller älgkött. Då känner jag mig superrik Syltade kantareller har jag aldrig smakat. Går det att förklara hur de smakar?
Vet inte hur resultatet blir för det är första gången jag gör det! Men jag norpade några ur burken innan jag skruvade ihop det och det var sött och gott! JÄTTEMUMSIGT till och med. Eller som min femåring som sa "det var gott!" och då gillar han inte svamp!
Nu ska burkarna få stå i alla fall en vecka sedn måste jag få prova! Det ska tycligen vara gott till ost eller kött.
Du har all anledning att känner dig rik,det är så givande när man ta vara på trädgårdsskörd eller skogens rikedom.Jag hår gjort krikonsylr igår,gott.Svamp har jag inte hittat så många.äter upp de jag hitta.
Alexander-VG-zon3
03-10-2010, 10:16
vilken fin och härlig skörd du har fått
Vet ni, det finns fortfarande blåbär ute i skogen här i Stocholmsområdet! Nu är de ju dessutom lättplockade och -rensade eftersom alla små blad har fallit ned till marken. Egentligen skulle man ta och plocka lite till men man stirrar sig ju blind på all svamp nu! Lingon tycker jag det var dåligt med. Synd, hade behövt lite sylt av det men det får väl bli BOB:s istället.
Eva i Höga
03-10-2010, 18:48
Haha, jag håller med dig om att du har fult kakel, jag avskyr grönt i inredning och kläder! Men visst är du rik med alla dina läckerheter!
Vi har samma tapet i köket  Härlig skörd! Jag har bara syltat trattisar, det är urläckert.
CITAT (Wilmer @ 03-10-2010, 21:41)  Vi har samma tapet i köket  Åh vad skönt att höra att man inte är ensam! Men tapeten är många gånger bättre än kaklet... Nu är det en vecka sedan som jag syltade mina så därfår borje jag kunna öppna mig en liten burk till dessertosten!
Kan ju rapportera att de inlagda svamparna var utsökta! Särskilt tillsammans med en bit stark ost.
Frideborg
18-10-2010, 21:22
Hej Peztis och ni andra rika! Håller helt med om att det är en känsla av att vara rik när man skördar och gör något gott av det. Att kunna dela med sig tex. Vi har mycket hallon o vinbär.Ofta ger vi bort.Eller det allra bästa bjuder dit vänner som får plocka. Att få umgås.Då känner jag mig mkt rik oxå. Hur blev mina fröer till dig?? Dina sådde jag och många kom superfint.Tack mvh Frideborg
Överbölingen
18-10-2010, 22:51
Jo, men visst! känner man sig rik. Allt det som vi tar från trädgårdens örtagård och köksland. Allt det som kommer från Den stora trädgården, typ kött, bär, svamp och värme.
För att inte tala om när vi fick färdigt första delen i vår Bullatalund. Vi planterade drygt 150 plantor. Av dessa var högst fem inköpta för ändamålet. Resten frösådder från egna och andras fröer. Fådda eller köpta. Jag tror inte att vi kommit under 5000 kronor om vi skulle ha köpt allt. Och nu (i vår alltså) är det dags att börja dela det vi planterade då.
CITAT (Frideborg @ 18-10-2010, 22:22)  Hur blev mina fröer till dig?? Dina sådde jag och många kom superfint.Tack mvh Frideborg Vad kul att något tog sig! Här är lite från min odling: http://www.odla.nu/forums/index.php?s=&...t&p=1311249
smuleborg
19-10-2010, 20:21
Ja visst känner man sig rik, och det är en känsla av rikedom som inte går att sätta en prislapp på. Allt vad skogen ger i form av svamp, lingon och blåbär. Och allt det trädgården ger, hos oss i form av svarta vinbär (saft för hela året), sallad, persilja, timjan och en hel del andra örter (vilken rikedom), tomater (enbart ett fåtal hinner mogna, men ändå), bönor, mangold, potatis, morötter och allt vad det nu är. Vilken rikedom att under säsongen gå ut och skörda den mängd som direkt används; och vilken rikedom att om senhösten/förvintern fylla förråden med det som lagras kan. Jag tänker vidare; allemansrätten är, vad jag förstår, unik. Bug och bock. Godast är så klart svamp att äta direkt efter skörd, men skördarna är för stora för att direkt äta (och vi vill naturligtvis äta svamp resten av året också. Ja vi ger bort en hel del!). Inte heller har jag syltat kantareller, men jag ska testa nästa säsong. Kantareller "förväller" och fryser vi in. Vi gör oftast så också med KJ (en liten och perfekt skörd kan vi torka). Smörsopp och blodriska "förväller" vi och fryser in. Trattisar, rödgul- och svarttrumpetsvamp torkar vi (trattisarna smular vi sönder innan vi lägger dem i burk; det blir då inte lika utrymmeskrävande). En kollega konserverar kantareller; han menar att resultatet blir bra. Ett av andra sätt om man har begränsat frysutrymme. Kan vi få ditt recept på syltade kantareller? Jag vill gärna testa nästa säsong, de där tidiga. Och jag lovar att avlägga rapport  .
pleximaster
20-10-2010, 11:45
Jag blir så nostalgisk av ditt häftiga kakel! Vi hade sådant i badrummet när jag var liten... För ett par år sedan hade jag tyckt det var förfärligt men nu har jag svängt och insett charmen med dessa. Allt behöver lite tid. Behåll det! Kanske om jag får leva länge så kommer jag att tycka om fondtapeter också men då får jag allt bli riktigt gammal....  mvh plexi
CITAT (pleximaster @ 20-10-2010, 12:45)  Jag blir så nostalgisk av ditt häftiga kakel! Vi hade sådant i badrummet när jag var liten... För ett par år sedan hade jag tyckt det var förfärligt men nu har jag svängt och insett charmen med dessa. Allt behöver lite tid. Behåll det! Kanske om jag får leva länge så kommer jag att tycka om fondtapeter också men då får jag allt bli riktigt gammal.... mvh plexi Jag kan knacka bort det och sända det till dig om du står för frakten!
Syltad höstsvamp
2 l rensade trattkantareller 1,5 dl ättiksprit 6 dl vatten 5 dl socker 8 hela kryddnejlikor (hade inte hel så jag fick ta malen) 1 liten kanelstång, bruten i mindre bitar 0,5 tsk korianderfrö (hade inte jag) 2-3 bitar muskotblomma
Koka ihop lagen med kryddor i 5 minuter utan lock. Lägg ned svampen och sjud under lock i 5 min. Häll av svampen (spara spadet!) och reducera spadet (koka ihop utan lock till hälften återstår). Det ska bli lite simmigt. Lägg i svampen igen och sjud i 2 minuter. Häll upp på välrengjorda burkar och förslut när de har svalnat. Förvaras svalt. Låt helst stå en vecka innan de avnjuts, gärna till kött eller till ost.
sqrulan
20-10-2010, 20:32
Ha,ha jag sjäv har vuxit upp med liknande kakel så jag har liiite svårt för det men det blir säkert fint hemma hos Plexi! Jag känner samma sak för annat som fanns under min uppväxt. Men vad du har skördat och fixat, det ser sååå fint ut! Då ungarna bodde hemma och var små så skördade jag med men nu känns det inte lika viktigt längre. Jag är ju singel och tycker inte att det är lika roligt/nödvändigt längre, att jag är singel det har jag valt själv ifall nån undrar.
Taraxacum
22-10-2010, 20:30
Det blev väldigt mycket prat om kaklet, men du förde det ju på tal själv. Var försiktig när du knackar bort det, för jag tror det är många som kan tänka sig att köpa det.
Du beskriver det fint, det där med att känna sig rik... Känslan är så bekant. Det finns ingen vettig nytta längre med att fylla förråden med sylt, svamp och frukt. Känslan av tillfredställelse infinner sig likafullt när man släpar hem en hink blåbär, en korg svamp eller något annat. Någon slags "urinstinkt" från mänsklighetens tidigare utvecklingsstadier?
Nåväl, dofter och smaker blir så mycket mer intensiva när man upplever dem så nära som du beskriver dem.
Syltade trattisar brukade min mamma göra. Låt dem ligga ytterligare ett tag och testa dem till vilt, typ älgfäärsbullar. Själv la jag in en del på italienskt vis i år. Koka upp med vitninsvinäger, kryddor - örter, lagerblad, vitlök och salt, sila av och lägg i burkar. Häll över varm (inte skållhet) olivolja. Mycket gott som antipasto eller tapas. Det finns såmycket gott...
På "italienskt vis"... Det där lät riktigt intressant! Får nog prova med det nästa år. Tror inte att det blir mer i år nu...
Och tack för dina fina ord!
smuleborg
25-10-2010, 18:53
Tack Peztis för receptet. Jag får lov att byta ut kryddnejlika och koriander mot annat, men du har gett mig "måtten" och "hur man gör". Vi testar nästa säsong! Jag längtar till nästa säsong.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|