Roligt! Det här brli mycket frukt på liten yta, och vackert blir det dessutom.
Du kan plantera höst eller vår, så länge som marken är mjuk. Beställer man äpple på spö så brukar det bli våren, men de kan ha kvar fortfarande i kruka så det är bara att börja ringa! Prova genom Zetas som är nära dig, eller den trädgårdsbutik som du brukar handla av. Därefter kan du testa Julitta genbank, och medlemmar i Svenska Pomologiska Sällskapet. Kontaktuppgifter finns på nätet. På forumet www.svepom.com kan du också få kontakt med andra som satt frukthäckar och -spaljéer, och få kika på dem som satts i Stockholmsområdet.
Det svåraste att bestämma sig för om man bor i zon 2-4 brukar vara vilken grundstam man ska välja. Man vill ju att häcken ska växa lite lagom starkt. Om du har normal, hyfsat god trädgårdsmark som inte är nyschaktad så brukar svagväxande grundstam, B9, vara tillräcklig och bra.
Se till att lägga bevattningsslang direkt efter planteringen, dvs sådan med hål i eller sk svettslang, så att du direkt från knoppsprickning till hösten kan ha regelbunden bevattning.
Det andra att bestämma sig för är formen. Rak spaljéform med stam + spikraka grenvåningar eller lepage, dvs bågar. Eller friare form.
Se bilder och beskrivning här.Du kan kombinera alla slags äppelsorter. Det kommer att vara viss skillnad på växtsätt mellan sorterna, och med spaljéhäckar mm är det storleksskillnaden man kan tänka på. Starkväxande sorter som Åkerö, Transparente Blanche m fl kan man sätta i ytterkanterna. Där är det alltid lite mindre gynnsamma jordförhållanden.
Det är inte svårt att sätta en häck, men när man skriver om det blir det långt!