Full version: Brödsoppa
netaave
Brödsoppa



1 hackad vitlöksklyfta
300 g finskuret gammalt
ljust lantbröd
10 färska basilikablad
½ dl rött vin
10 mogna små plommontomater
i klyftor (alt en burk skalade utan spad)
½ liter köttbuljong
salt, svartpeppar
olivolja
50 g strimlad mjuk parmesan

1. Täck botten på en gryta väl med olivolja. Fräs upp vitlöken. Tillsätt bröd, basilika och vin. Fortsätt med tomaterna och tillsätt i omgångar buljongen.
2. Låt soppan koka i cirka tio minuter tills brödet är mjukt och finfördelat. Soppan skall vara tjock som en kräm

netaave
Lyxvarianten

Ribbolita
Italiensk brödsoppa


Portioner: 6
Tid: 3 timmar + blötläggning och vila
500 g vita bönor
1 grönkålshuvud på 1 kg
3 lökar
2 morötter
2 squash
200 g haricots verts
1 purjolök
2 potatisar
2 stjälkar grönselleri
2 mogna skalade tomater
eller 1 msk koncentrerad puré
1 knapp dl olivolja
1 tsk kyndel eller timjan
3 msk hackad persilja
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk salt
svartpeppar
1 vitlöksklyfta
300 g gammalt lantbröd
riven parmesanost
1 msk bikarbonat

1. Lägg de vita bönorna i blöt i saltat vatten med bikarbonat. Skölj och koka bönorna långsamt i saltat vatten tills de är mjuka, cirka 1 timme beroende på storlek

2. Koka under tiden resten av soppan i en stor kastrull, 5 liter. Skär lök och purjolök i skivor. Täck botten med olivolja och stek lök och purjolök långsamt.

3. Skär övriga grönsaker utom squashen i mindre bitar. Spara även 5–6 stora grönkålsblad. Strimla grönkålen grovt (cirka 400 g, ta inte med den hårda roten). Lägg i kastrullen tillsammans med tomater, selleri, morötter, potatis och haricots verts. Tillsätt 1,5 liter vatten och en buljongtärning. Låt soppan koka lugnt i 1,5 timme.

4. Ta vara på vattnet som bönorna kokat i. Passera drygt hälften av bönorna och lägg över i den stora kastrullen. Lägg även i de hela bönorna, men spara ungefär hälften (lägg i en burk med spad och lite olivolja.) Lägg i squash och de skurna grönkålsbladen. Tillsätt kyndel eller timjan och svartpeppar (2 krm) och smaka av med salt (börja med 1/2 msk). Reglera vätskemängden med vattnet från bönorna. Låt soppan koka ytterligare 30 minuter. När den är färdig skall den vara ordentligt tjock.

5. Skär lantbrödet, som bör vara 3–4 dagar gammalt, i tunna skivor. Rosta dem försiktigt i ugnen och gnid in dem lätt med vitlök. Lägg brödskivorna i botten av en stor bunke och häll soppan över. Låt den stå över natten i kylskåpet.

6. Koka upp soppan i 5 minuter före servering och tillsätt minsta möjliga mängd vätska. Servera i djupa skålar och garnera med de sparade hela bönorna, olivolja och nymald svartpeppar.
Ribollita äts vanligen med riven parmesanost.

smuleborg
Jag har "skrivit ut" lyxvarianten. Tack.

Jag gillar soppa. Och genuin italiensk mat.

Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon