netaave
14-10-2010, 11:15
Brödsoppa
1 hackad vitlöksklyfta
300 g finskuret gammalt
ljust lantbröd
10 färska basilikablad
½ dl rött vin
10 mogna små plommontomater
i klyftor (alt en burk skalade utan spad)
½ liter köttbuljong
salt, svartpeppar
olivolja
50 g strimlad mjuk parmesan
1. Täck botten på en gryta väl med olivolja. Fräs upp vitlöken. Tillsätt bröd, basilika och vin. Fortsätt med tomaterna och tillsätt i omgångar buljongen.
2. Låt soppan koka i cirka tio minuter tills brödet är mjukt och finfördelat. Soppan skall vara tjock som en kräm
netaave
14-10-2010, 11:23
Lyxvarianten
Ribbolita
Italiensk brödsoppa
Portioner: 6
Tid: 3 timmar + blötläggning och vila
500 g vita bönor
1 grönkålshuvud på 1 kg
3 lökar
2 morötter
2 squash
200 g haricots verts
1 purjolök
2 potatisar
2 stjälkar grönselleri
2 mogna skalade tomater
eller 1 msk koncentrerad puré
1 knapp dl olivolja
1 tsk kyndel eller timjan
3 msk hackad persilja
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk salt
svartpeppar
1 vitlöksklyfta
300 g gammalt lantbröd
riven parmesanost
1 msk bikarbonat
1. Lägg de vita bönorna i blöt i saltat vatten med bikarbonat. Skölj och koka bönorna långsamt i saltat vatten tills de är mjuka, cirka 1 timme beroende på storlek
2. Koka under tiden resten av soppan i en stor kastrull, 5 liter. Skär lök och purjolök i skivor. Täck botten med olivolja och stek lök och purjolök långsamt.
3. Skär övriga grönsaker utom squashen i mindre bitar. Spara även 5–6 stora grönkålsblad. Strimla grönkålen grovt (cirka 400 g, ta inte med den hårda roten). Lägg i kastrullen tillsammans med tomater, selleri, morötter, potatis och haricots verts. Tillsätt 1,5 liter vatten och en buljongtärning. Låt soppan koka lugnt i 1,5 timme.
4. Ta vara på vattnet som bönorna kokat i. Passera drygt hälften av bönorna och lägg över i den stora kastrullen. Lägg även i de hela bönorna, men spara ungefär hälften (lägg i en burk med spad och lite olivolja.) Lägg i squash och de skurna grönkålsbladen. Tillsätt kyndel eller timjan och svartpeppar (2 krm) och smaka av med salt (börja med 1/2 msk). Reglera vätskemängden med vattnet från bönorna. Låt soppan koka ytterligare 30 minuter. När den är färdig skall den vara ordentligt tjock.
5. Skär lantbrödet, som bör vara 3–4 dagar gammalt, i tunna skivor. Rosta dem försiktigt i ugnen och gnid in dem lätt med vitlök. Lägg brödskivorna i botten av en stor bunke och häll soppan över. Låt den stå över natten i kylskåpet.
6. Koka upp soppan i 5 minuter före servering och tillsätt minsta möjliga mängd vätska. Servera i djupa skålar och garnera med de sparade hela bönorna, olivolja och nymald svartpeppar.
Ribollita äts vanligen med riven parmesanost.
smuleborg
14-10-2010, 18:15
Jag har "skrivit ut" lyxvarianten. Tack.
Jag gillar soppa. Och genuin italiensk mat.