Prick
Hej!
Har två rabatter med perenner, undrar lite hur man ska sköta dem över vintern... Många plantor har helt vissnat ner men t.ex irisen står kvar med lite torkade stjälkar. Ska man klippa ner dem? Låta ligga kvar över vintern? Ta bort helt eller inte göra nåt alls?

Beror det på vilken sort? Eller finns det generella råd?

Bor i Övik så nattfrosten ät redan här, om det nu gör skillnad wink.gif
/Prick
Solstorm
De flesta perenner mår nog bra om det vissnade får vara kvar över vintern och tas bort till våren. Risken är mindre att de ruttnar då.
Aqvakul
Höga torra perennstjälkar brukar jag bryta/vika ner så att de hjälper till att skydda mot barfrost och även mot vårsolen..

Jag brukar också räfsa över lite löv och strö lite jord över alltihop för att hålla löven på plats..
Fenja
Det bästa är att låta allt vara. Om du har några känsliga perenner kan du skydda dem extra med några grankvistar. Till våren rensar du sedan bort allt "vintertäcke".
Mvh
Fenja
Peztis
Precis som Fenja skriver så mår de flesta bra av att bara få vara kvar.
Räfsa även gärna in lite löv som extra täckning och som kan brytas ned till jord.

När våren kommer och det inte är så stor risk för snö och frost så klipper du bort allt det torra (de flesta av oss brukar inte stå ut längre än kring april innan vi klipper ned och gör fint). Antingen så slänger du "skräpet" på komposten så det blir ny jord där eller så står du ut med att det ett tag ser skräpigt ut i rabatten och klipper ned allt i småbitar på plats. Då får maskarna lite att jobba med och det blir bra näring i jorden.

Tänk på att många blomställningar är fulla med fröer som fåglarna vill åt. Dessutom så är det vackert när snön faller på de torra blommorna.

En fördel med att vänta till våren är också att då ser du var perennerna stod (det är såååå lätt att glömma var vilken planta står) och att man då krafsar lite försiktigare precis där så att man inte skadar de ny skotten som kommer precis under jordytan.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon