Klassisk, fryst cheesecake 8 - 10 port
en större pajform, eller två mindre.
Du behöver:
• 4 st ägg
• 2 dl strösocker
• 400 g philadelphiaost
• 2 tsk vaniljsocker
• 4 dl vispgrädde
• 10-12 st digestivekex och ca 50g smält smör
Mosa kexen och blanda med smält smör. Tryck ut massan, som ska vara ganska torr, i botten av en form. Grädda i ugnen 200grader ca 10-15min. Låt kallna!
Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål. Vispa äggulorna med sockret pösigt. Mosa osten och blanda ner den i vaniljsockret, rör samman med äggulorna och sockret (gärna i matberedare eller med elvisp). Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen. Vispa äggvitorna hårt och rör till sist försiktigt ner dem i smeten. Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten.
Tas upp och ställs i rumstemperatur en halvtimme innan den ska avnjutas.
Dekorera med ca 150g blandade grovhackade nötter, t ex hasselnötter, valnötter och mandel, som vänts runt i en skål med några matskedar sirap. Fördela över kakan innan servering.
Alternativt kan man dekorera med färsk frukt eller bär.
[attachment=55712:SAM_1039___Kopia.JPG]