MissB
Jag funderar på att köpa den här gjutformen för att gjuta trädgårdsplattor i vår. http://www.jula.se/gjutform-for-betongplattor-127258 Tänker nog köpa 2st, men kan någon säga på ett ungefär hur lång tid efter man hällt i betongen som man kan ta bort formen? För vad jag förstår ska man inte behöva ha den kvar tills betongen härdat klart? Nån som vet?
Nettan8
Betongen ska ha hunnit stelna hyffsat innan man kan ta bort dem gissar jag på, annars flyter ju betongen iväg. Hur länge beror på när du gjuter dem, hur varmt/kallt det är.Ska bli spännande att se hur det blir, har själv varit inne på att testa denna form men inte kommit så långt.
Visa gärna bilder på hur det blir.
malcolm
Såg att dessa formar inte var så dyra, köp två (minst) och passa på att gjuta under vintern då kan betongen få tid att brinna (stelna) klart.
MissB
Jo, man får väl prova sig fram. Vid närmare eftertanke kommer jag nog köpa 4st så man får en del gjort på en gång. Nu kan vi inte gjuta, det måste vara minst 5+ tyvärr, och innan måste vi platta till marken, så det får bli ett vårprojekt. Jag återkommer med bilder!
malcolm
Det går ju att gjuta dem inomhus men det kräver förstås att man har lämplig lokal för det.
MissB
Vi kommer gjuta på plats istället så ligger de där de ska på en gång. Det ska upp ett växthus också, och det kommer inte köpas förrän i vår i alla fall.
Bassam
Hej

Tiden beror på vilka cement du har och temperatur och luftfuktighet .

Obs

-Försöka flytta dem när dem torkat för säkerhet skull .

H:Bassam
Kjellepelle
Blanda betongen med varmvatten och täck med något isolerande efter gjutningen. Brinntiden blir hälften på det viset.
Solstorm
Snygg form! Hur stor är den?
Peztis
CITAT (Solstorm @ 10-11-2010, 08:37) *
Snygg form! Hur stor är den?

L570xB350xH40 mm enl Julas hemsida.
Bengalow
Varje platta kommer att innehålla ca 8 liter betong, enligt dina mått. Kommer du att använda dig av en betongblandare? Köp då så många formar att en sats från denna ryms i dessa. Om betongblandaren tillverkar 50 liter, så behöver du 8 formar...för en halv sats 4 osv.
Gjutning kan utföras på vintern, men det får inte vara under -10°, och då måste du isolera med tex frigolitskivor - inte bara 2 cm, men upp och över 10 cm. Betongen genererar värme då den "brinnner/torkar" och därför går det att gjuta även om det är kallt ute. Du måste alltid kontrollera uttorkningen, även sommartid, och vattna ordentligt under tiden, annars får du torksprickor i betongen.
malcolm
Jag blev lite inspirerad av denna tråd ock kanske kommer jag att satsa på det till våren/sommaren, betongblandare har jag.

[attachment=56203:betongblandare.jpg]
evelina
När jag har gjutit plattor så brukar jag armera dom med kycklingnät. Jag har blandat betongen i en skottkärra.

Bra länk
Nettan8
Jag petar oftast ner småbitar av armeringsjärn som blivit över när jag klipper bitar till klätterstöd.
Bengalow
Det behövs sannerligen ingen armering i trädgårdsplattor. Faran är att "armeringen" ligger för nära ytan, och väts upp av den vätska som tränger in i betongen. Då rostar armeringen, och betongen sprängs . Armering får aldrig ligga närmare yttersidan än 25-30 mm, och hur skall det gå till om plattan är 40 mm? Hönsnät har ingen dragförstärkande förmåga - den är alldeles för tunn och elastisk.
Om plattorna skulle spricka, så beror det nog på ojämnt underlag, så var noga med förarbetet!
Bassam
Hej

plattorna skulle spricka om man ger inte dem tillräcklig vatten efter torkning , man ska spreja vatten på dem så länge man orkar ,på den här sätt kommer bra betong stark och utan spricka.

H:Bassam

Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon