CITAT (Christa @ 19-11-2010, 13:47)

Jag vet inte så mycket om Facebook. Kan man göra något för att stödja kampanjen utan att vara medlem i Facebook?
Jag skrev till en person som trådskaparen i den som ligger kökträdgården föreslog men den människan svarade inte ens. Jag vill gärna göra något aktivt som att skriva på någon lista av något slag.
Sivert Stiernebro som är initiativtagaren till Facebooksidorna berättar att han skrivit ett snällt brev till Jordbruksverket och till Eskil Erlandsson och uppmanar fler att göra det, antingen genom att kopiera hans text (se nedan) eller författa ett eget mail. Nedan följer hans text plus lite länkar och adresser dit man kan skicka sitt mail:
"Bästa Jordbruksverk och landsbygdsministern...
Jag känner stark oro inför att kravet på registrering av “amatörsorter av köksväxter” leder till att de försvinner från marknaden.
Dessa fröer är små artiklar som har svårt att bära kostnaden av en ökad administration. Många sorter uppfyller inte standardiserade kriterier.
Kanske de finns i varianter som anpassats till skiftande förhållanden, men knappt går att se skillnad på - som borlottobönor från Italien eller Gotland.
Kanske sorten finns dokumenterad i ett land som har ett klimat som liknar Sveriges, men är utanför EU - som tomater från norra USA och Kanada.
Kanske plantorna skiftar från en till annan men den är godast i sitt slag - som den ryska äppelpumpan.
Alla dessa sorter ger bidrag till mångfalden, biologiskt, kulturellt och kulinariskt.
Förbjud dem inte!
De behövs, inte minst i ett klimat som sätter tuffa gränser för vad som kan odlas. De av alla världens växter som fungerar här är ovärderliga tillgångar, oavsett varifrån de härstammar eller om de kan definieras exakt.
I årtusenden har människor samlat frö, bytt, sålt, köpt och tagit med sig till nya platser där andra egenskaper valts ut och gynnats. Varierande växtförhållanden har skapat varierande växter, många olika sorter med många olika individer.
Denna process behöver fortgå och innefatta många plantor. Annars utvecklas beståndet mot en allt större likformighet och anlag försvinner.
För att bevara biologisk mångfald räcker det inte att spara gamla sorter i genbanker.
Nästan allt frö som produceras idag är tydligt definierade sorter med garanterade egenskaper. Modern växtförädling handlar om att ta fram likformiga grödor som ger en enhetlig och förutsägbar skörd för industriell hantering. Men även deras anlag är hämtade och renodlade ur de äldre sorternas variationsrikedom!
Alla har intresse av att bevara mångfalden!
Småskalig fröhandel är ett fungerande sätt att sköta detta, nu precis som förut.
Husbehovsodlare efterfrågar frö till mera experimentella växter, som bär på unika egenskaper vad gäller motståndskraft, utseende och smak. Deras större genetiska variation gör det möjligt för sorten att anpassa sig efter plats och klimat och att på så sätt ge bra skördar vid olika förutsättningar.
Det är raka motsatsen till strävanden att ge en exakt beskrivning som en sort måste uppfylla.
Dessa amatörsorter gör stor samhällsnytta, men är en mycket liten marknad mätt i ekonomisk omsättning. Därför utfärdade EU ett direktiv för att minska dyr kontroll och underlätta för mindre aktörer. Sundhetskontroll anses inte behövas för så små frövolymer. Däremot medges hårda krav på sortbestämning, vilket Sveriges Jordbruksverk tar sig rätt att utnyttja in absurdum.
Allt detta medan FN har utlyst 2010 till det internationella året för biologisk mångfald!
En fri frömarknad betyder inte en marknad utan insyn och granskning. Jordbruksverket kan mycket väl dokumentera utbudet, provodla och utvärdera sorter. I den andan arbetade man före Sveriges EU-medlemskap, till stöd både för konsumenter och branschens kvalitetsarbete.
Det är tänkbart att ett öppet inventeringsregister mer än väl skulle uppfylla EU:s krav på Sverige.
Jordbruksverkets motivation till de hårda reglerna ger intryck av skräck för att få anmärkningar från “högre ort”. Problem med olika myndighetskulturer borde hanteras bättre.
Ett förbud mot att sälja och köpa oregistrerade fröer innebär ett betydande steg bort från ett Sverige som värnar medborgerliga rättigheter.
Det berövar oss rätten att själva fatta oförargliga vardagsbeslut, valet av vilka grönsaker vi ska odla.
Det berövar fröfirmorna möjligheten att få inkomst av sitt arbete att bevara och utveckla växtsorter.
Det kommer att rensa ut de sorter som är mest odlingsvärda för husbehovsodlare i ett nordiskt klimat.
Det tar ifrån oss växter som är till nytta idag, men kan få en ännu större betydelse i framtiden.
Växtförädling blir ett privilegium för bara de största företagen.
Världen blir allt fattigare på genetiskt material.
Låt det inte ske...
Detta är en vädjan om att ni tillämpar EU:s direktiv på ett sätt som inte missgynnar utbudet av fröer, nu och för framtiden.
Vi är många som vill fortsätta njuta av dessa rariteter i våra trädgårdar.
Sivert Stiernebro
Jag vill uppmuntra fler att göra samma sak! Ta min text eller gör egen och skicka till "jordbruksverket@jordbruksverket.se".
"Dnr 22-9337/10" ska det stå med i ämnesraden.
Remisstiden gick ut 10/11, men inte protesttiden!
Skicka även till landsbygdsminister Eskil Erlandsson via denna länk:
http://www.regeringen.se/pub/road/Classic/...=popup&l=sv25/11 ska frågan diskuteras i riksdagen!
Sivert Stiernebro
www.myspace.com/stiernebro "