Hej erfarna växthusbyggare!
Jag undrar hur man gör med dränering av en växthusgrund som ska placeras på en mycket platt tomt i ett mycket platt område mitt i ett stadsvillakvarter? Inga diken så långt ögat kan nå... Och långt till bostadshusets dräneringssystem. Vart kan man leda vattnet?
Vad händer om man inte dränerar, hur stor skada tar betongsula och lecablock av fukt?
Hilsen
Elin
theseraphim
06-01-2011, 23:50
se till att täck lecablocken med isoplast och fyll med singel eller grus runtomkring för att dränera bra på plan mark om det inte finns diken eller avlopp i närhet är knepigt. Däremot är inte Lecablock överkänsliga mot fukt med man ska inte överanstränga dem heller. Annars får du höja upp marken precis där du bygger för att på det sättet få lite nivå.
Orkar man och har lust så kan man ju också gräva ett stort djupt hål intill som fylls med grus och dränerslang från grund till hålet.
Täck gruset med markduk och sedan jord på det så har du en markbädd. Ungefär...
Men å andra sidan, hur mycket dränering behövs det? Hur klarar husen i området den platta marken?
Största risken är väl när det regnar och att det blir så koncentrerat från taket. Kan du leda bort detta med takränna ned i t ex en regntunna så är nog det värsta fixat.
Tack för kloka svar! Man blir lite snurrig när man läser detta forum och inser hur mycket man måste tänka på och planera...!
Om någon har fler kloka synpunkter får ni gärna svara även om tråden är gammal - grunden ska börja grävas tidigast i april/maj 2011, beroende på när den här eländiga vintern planerar att släppa taget.
Hälsningar från Malmö
Elin
Jag skulle tro att det till stor del beror på jordmån, om du har bra dränerande jord med mycket sand behöver du inte fundera lika mycket på dränering och att grunden ska röra på sig med tjäle, eftersom det inte finns så mycket vatten kvar i marken som kan frysa. (Gud vilken lång mening... ja ja så kan det gå

) om du ist har till exempel styv lera är det jätteviktigt med dränering eftersom den grop du gräver för grunden kommer att vattenfyllas vid nästa kraftiga regn. Då är det viktigt att du gräver ner till frostfritt djup och lägger ordentligt med makadam i botten osv.
Naturligtvis beror det på växthuset oxå, ett glashus är kinkigare än ett i plast, ett stort hus mer krävande än ett litet osv.
Hoppas du blev lite klokare

/K.
Tack Najsan! Ja, tyvärr har vi ju om inte styv så i vart fall lerjord, och dessutom ligger vårt område ganska lågt i förhållande till övriga Malmö...
Får kanske fundera på den där gropen i alla fall...
Längs hela långsidan på växthuset kommer vi att plattsätta en uteplats som kommer att gå ca 4 meter ut från väggen. Denna kommer ju också att vara grävd och markberedd med makadam och grus eller vad man nu har, men såklart inte ner till frostfritt djup. Förbättrar eller försämrar detta dräneringssituationen?
Hilsen från Malmö,
Elin
Har också LERA så du har mina fulla sympatier...
Tror inte det förändrar så mycket med uteplatsen men det är nog viktigt att försöka få bort regnvatten från huset som redan skrivet, typ samla det i tunnor osv. Poängen med att ha makadam under sulan är ju att inte betongen ska stå i vatten, och helst ska det kanske vara dränering, men prova att hyra en planlaser, då kan ni detektera nivåskillnader som man inte trodde fanns, och i en trädgård är det ju inte alltid så lätt att se höjdskillnaderna. Så med lite tur kanske det finns ngn stans att dra dräneringen till... Annars får man väl gräva en egen grop som peztis föreslog, eller se till att det finns ett tjockt lager makadam under sulan.
Blir det glas eller plasthus, storlek?
Tack för tips igen!
Växthuset ska byggas i lärkträ (vitmålat) och glas och på ca 18 kvm. En hel del pusselbitar som ska på plats först, men vi är en bit på väg i planeringen!
/Elin
Garden bliss
30-01-2011, 18:46
Det finns en slags "bur" som man kan gräva ner själv som dränering. Den omges med grus och en duk. Och så rinner vattnet till den här bunkern för tillfällig förvaring och sipprar ner i den omigivade marken i lugn och ro. Minns inte namnet, men vet att Cheapy hade den förra året.
Tack för tipset! Jag hörde häromdagen uttrycket "stenkista" (som jag faktiskt hört tidigare) och vad jag förstår så är det ungefär vad som tidigare i denna tråd föreslagits, dvs en stor grop med stenar som vattnet kan ledas till och sen i lugn och ro sugas in i omgivande mark. Buren är kanske ett enklare sätt att åstadkomma detta.
Nu undrar jag på vilket djup man ska lägga dräneringsslangarna runt växthusgrunden? Ska det vara hela vägen nere vid sulan, eller högre upp utanför lecamuren som man murar på sulan?
Sen(?)vinterhälsningar från Malmö
Elin
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.