Full version: fryst squash
katah
Jag har fryst in rätt mycket squash och funderar lite hur jag skulle använda dom whistling.gif

jag har Runåbergs recepthäfte och en receptbok om squash också.
Det mesta fungerar för färsk squash, visst kan jag alltid testa och prova mig fram,
men alla tips är välkomna.

Har ni någon favorit fryst- squash-recept så här års?
Eva St
Trodde inte ens det gick att frysa squash hade fått för mig att den skulle bli ungefär som en sladdrig gurka då men det vore ju toppen om det funkar för ofta får man ju squash i mängder
Platinum
Fryst squash går utmärkt att använda i grytor eller till wokat.

Gjorde gryta på kyckling, paprika, chili, squash och grädde så sent som igår.
katah
Skulle den frysta squashen fungera som kokt pumpa i pumparecepter?
Eller blir smaken för mycket grönsaksmak för tex. efterrätter?
basko
CITAT (katah @ 13-01-2011, 21:37) *
Skulle den frysta squashen fungera som kokt pumpa i pumparecepter?
Eller blir smaken för mycket grönsaksmak för tex. efterrätter?



hmm, spontant känns det som att det blir för mycket grönsakssmak av det. pumpa är ju söt och mustig, vilket jag inte tycker att squash är riktigt. Moussaka är ju alltid gott, fats då måste den få tina i lugn och ro först, om du inte redan haar skivat den.
katah
Jag testade att göra squash-mos några dagar sedan,
stekte först lök i smör och sedan squashen med + lite vatten, salt och peppar.

Det fick godkänt av hela familjen.

Men samtidigt kände jag att det skulle vara gott till något helt annat...
...klappgröt!

Och gissa, att det blev det!

Så jag tog alltså 2 dl rödvinbärsaft
2dl vatten
ca. 5dl fryst squash
2msk socker
en gnutta egentorkad stevia

kokade ihop bara någon minut
och mixade sedan alltihopa.

Det var gott som det va, men jag blandade även i 1-2msk fiberhusk
för att få lite mer fastare och grynigare känsla. Lyckad!
Överbölingen
Katah! Det där med Stevia lät intressant. Vi köpte från Impecta för två år sedan och 4 av fem frön grodde. Smakade verkligen sött. En planta lever fortfarande. Har aldrig fallit mig in att torka. Funkar det bra? Och vad använder du Stevian till?
anne-li i olofstorp
http://www.gp.se/kulturnoje/1.238988-forbj...vt-s-matprogram

I GP lördagsbilaga i dag (två dagar) stod en lång och intressant artikel om Stevia och andra sötningsmedel, tyvärr kan jag inte länka dit!!! men jag har sått och odlat Stevia i flera år, gott med ett blad i sylt etc....
katah
Jo, Överbölingen.

Stevian är väldigt kinkig att gro, enligt mina erfarenheter.
Jag samlar bladen 3-4 gånger / sesong och har oftast 2-5 plantor i olika storlekar.
Jag övervintrar dom i växthuset, med dålig tillsyn, vissa år överlever någon, vissa år dör alla plantor,
men jag sår nya varje vår smile.gif

bladen torkar jag på en serveringsfat några dagar och sedan mortlar till pulver,
silar genom en finmaskig sil och häller i en vacker burk.

En desiliter av varan räcker hela vintern och vi är 5 i familjen.

Vi smaksätter oftast vaniljsås och egen gräddglass med stevia.
där man behöver 2 dl socker, använder jag 1/4 tsk torkad stevia och kanske 1 msk socker.
Stevian stärker sockersmaken, men det hela smakar inte bara stevia-sött.
Jag anväder den också på samma sätt till några bakelser ibland ( muffins) eller
till chokladbollar ( sånt där man blandar smör, socker, kakao och kokosflingor/havregryn)
Anma
Det torde funka med fryst squash till ratatouille. Jag gör ofta ratatouille nu när vi inte äter potatis, ris eller pasta. Jag varierar den också ganska mycket men här är ett recept.

Stor klick smör
1 stor squash
1 aubergine
3 tomater
3-4 paprikor
4 vitlöksklyftor
1-2 lök
svartpeppar och salt ev andra kryddor.
Färska kryddor om du har hemma.
Skär allt i bitar, låt småputtra på svag värme i en kastrull eller stekpanna i en timme eller så. Späd med vatten vid behov, bör inte behövas.
niggle
När jag har överflöd på dessa grönsaker, brukar jag hacka ner dem i köttfärssås. GOTT!
Om någon är intresserad känner jag någon som brukar göra en god kaka på squash. Funkar säkert med fryst dito. Signaler om ni vill ha recept.

niggle
katah
Vill ha!
niggle
Efter en stunds grävande i min numera välordnade, men voluminösa receptsamling fann jag följande:
(och jag citerar ordagrant ur receptet)

En härligt saftig kaka, som får färg och smak av squash, valnötter och citron.

Till 2 kakor behövs:
3 ägg
3 dl socker
1½ dl matolja
6 dl grovriven squash
rivet skal av ½ citron
2 dl hackade valnötter
2 tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 krm bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa 2 st 1½ liters formar.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3.Blanda i olja, squash, citronskal och valnötter
4. Blanda samman mjölet med alla torra ingredienser. Vänd sedan ner det i smeten.
5. Häll upp i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Det är längesedan jag gjorde dessa kakor, men eftersom receptet emanerar från den förutvarande husmodern på mitt jobb kan jag med nöje och fullt förtroende anbefalla detta.

Lycka till!
(Bara för det ska jag nog sätta squash i odlingslotten i sommar)


Hälsningar,
Niggle
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon