|
Hojsan! Fick en tanke.... urkorkad eller genialisk?!!?? Varje gång man ska ta fram alla små plastbyttor, plastkrukor m.m som man inte gjorde rent i höstas *skäms, skäms, slö, slö*.. å tänker suuckkk, varför gjorde jag det inte då så det bara va å börja nu! men för å komma till saken, tål krukorna diskmaskinen tro? å vice versa.. Om man sköljer dom rent först, fria från jord, åf cårse,..... ???!!!!???? Snäääälllla, säg att det går!! ZaraP
bort med värsta jorden o sen in i diskmaskin. Hur enkelt som helst.
Ingrid på Västkusten
08-02-2004, 20:07
Todeloo,
Jag kör storbalja på hösten med varmvatten å diskmedel.
Hälsar ingrid
*Felix matte*
08-02-2004, 20:34
Det påpekas att vi skall ha olika skärbrädor till kött och grönsaker Detta för att inte få jordbakterier i köttet.
Diskmaskinen kör vanligtvis med antingen 55 eller 60 graders vattenvärme Hur är det med ev. jordbakterier från blomkrukorna.... dör de i så låg värme.... eller finns de kvar i diskmaskinen?
Skööööönt med diskmaskin!! Jag körde oxå med balja förut å satt i höstsolen å diskade alla (säkert över hundra!) krukor... men i höstas bara jag ente urka! Skyller på mina gosiknopp, som då var 4 månader bara! ZaraP
bakterierna åker nog med i avloppet när övriga vattnet sköljs bort.
Efter åtskilliga tvätt, så lever jag fortfarande, har inte haft "dålig" mage sen .. tja vet inte när.
Blir heller aldrig sjuk i fjärran länder.
*Felix matte*
08-02-2004, 20:41
Tack! Då blir det till att köra in krukorna i maskin hädanefter
kerstin z5-6
08-02-2004, 21:18
jag är tveksam -tetanus tex,( stelkrampsbakteriernas) sporer överlever lätt 120 grader i temp.ji mer än 20 min .Jag fortsätter nog med baljvarianten
CITAT (kerstin z5-6 @ 08-02-2004, 21:18) jag är tveksam -tetanus tex,( stelkrampsbakteriernas) sporer överlever lätt 120 grader i temp.ji mer än 20 min .Jag fortsätter nog med baljvarianten hm........ Har du 120 grader varmt vatten i baljan? Förmodar att du odlar rädisor o morötter. Går du in o kokar dom innan du äter dom? Eller gör du som de flesta, torkar bort jorden, eller sköljer under vattenkran och sen in i munnen?
*Felix matte*
08-02-2004, 21:24
Jamen då låter jag bli maskindisken. Har ju till på köpet dåligt immunförsvar. Litar på sjuksköterskas ord
nu läste jag kerstins profil. Odlar inget ätbart. Är du inte lite överförsiktig?
Ingrid på Västkusten
08-02-2004, 21:33
Tja frågan var väl om vilka bakterier som överlever en diskmaskin å Kerstin svarade........
Hälsar ingrid
Gossen Ruda
08-02-2004, 22:12
Märklig diskussion. Beträffande stelkrampsbacillen så är den bara farlig om den kommer in i blodbanan via sår. Dessutom är väl dom flesta vaccinerade?
Eh... eh.... nu blev jag inte klokare Men som Virgo skrev om hundragradigt vatten.. så ur bakteriesynpunkt vete 17, jag tänkte mest om plasten skulle smälta eller maskinen ta skada av mikroskåpiska jordpartiklar... men bakterier??.... hum, nu får jag ligga sömnlös i natt å fundera å begrunda riskerna... ZaraP
Tingstäde
08-02-2004, 22:23
Ja, Gossen Ruda är på rätt spår. Stelkramp ådrar man sig inte "munvägen" utan - och det gäller då personer med ofullständigt stelkrampsskydd - genom att djupa sår kontamineras med t.ex. jord. Tetanusskydd får det stora flertalet i form av vaccination på BVC (3 sprutor) samt den fjärde i 10-årsåldern. Personer som erhållit 4 eller fler vaccinationer har fullgott skydd i minst 30 år. Personer med brister i sitt vaccinationsstatus råds att uppdatera detsamma på nämsta vårdcentral. Så - med ett fullgott stelkramsskydd kan man - vad beträffar stelkramp - servera direkt ur de odiskade blomkrukorna. Tingstäde
kerstin z5-6
08-02-2004, 22:29
jasså -jag tror inte spädbarn vill ha tetanus med maten, och är bara en av de jordbakterier som finns -Och ja den överlever diskmaskin -Och jag äter inte ur mina såkrukor sen -Och nej jag har aldrig jord på tallrikarna heller . Sen är jag tveksam på hur diskmaskinen mår av grus o sandkorn . Att jag sen inte är nån odlingsfreak av grönsaker är en annan sak,nåt sandkorn i magen på en vuxen med ok immunförsvar spelar ingen roll men jag tycker det är dumt att chansa
*Felix matte*
08-02-2004, 22:43
Håller med Kerstin.,.. det är dumt att chansa! Trots att jag i min barndom "nallade" majrovor och morötter... torkade av jorden och åt dem, så tror jag inte att "nutida" kroppar tål samma intag. Vi lever i en helt annan värld än man gjorde för 30 -50 år sedan och vårat immunförsvar är inte som det var "förritiden"
CITAT Trots att jag i min barndom "nallade" majrovor och morötter... torkade av jorden och åt dem, så tror jag inte att "nutida" kroppar tål samma intag. Vi lever i en helt annan värld än man gjorde för 30 -50 år sedan och vårat immunförsvar är inte som det var "förritiden vete sjutton. men håller nog med till en viss del. vet en del ungar som tvättas flera ggr om dagen, allting ska vara rent, och dessa "ungar" är tamesjutton "jämt snoriga o förkylda och konstiga i magen" så nu är vi mil från ämnet
Men duuu Kerstin... menar du att det är bättre att jag diskar dom för hand?.... om det finns bakterier så överlever väl dom även balj-behandlingen? Jag som förr satt med balja å ljummet vatten å lite diskmedel å en gammal begagnad diskborste å gnolade ute i höstsolen...hum... Vilket dilemma jag fick nu... hur jag än gör så ska jag va orolig för bakterier?? Hur gör alla andra som odlar ätbart??  ZaraP
kerstin z5-6
09-02-2004, 12:39
Som jag sa Sara - Du äter inte ur sålådorna eller krukorna- utan växten du odlat i dem . Visst bakterier överlever nog baljan men : Att diska i maskin innebär att du för in -"i värsta fall" -saker I själva diskmaskinen . Fuktig skön miljö för sporer mellan varven - att växa i och bli fler Vad jag skulle oroa mej själv för var om maskinen i sig kan bli en kuvös för baggar -är du med ? Ungefär som att ha olika trasor på toa o i köket Bakterierna från jorden går ju inte in i växten som du odlar i krukan . Så därför skulle jag köra baljversionen Sen är det upp till var och en hur man vill göra
CITAT Att diska i maskin innebär att du för in -"i värsta fall" -saker I själva diskmaskinen . Fuktig skön miljö för sporer mellan varven - att växa i och bli fler Tror jag inte på. Diskar man varje dag och ser till att eventuella rester avlägsnas ur silen, och att vattentömningen fungerar så är det rent i diskmaskin. Du vet: Skölja kniven o skärbrädan efter att använd den med att skära rå kyckling. Inte "växer" det salmonella i diskhon eller vattenlåset! Nu tog jag i lite. Ska man ha krukorna helt bakteriefria så måste dom kokas ett tag, eller sköljas med ett bakteriedödande ämne. Men frågan var ju om det går att rengöra krukorna i diskmaskin, och det gör det.
Jag är såååå glad att jag inte är såtokig!  Verkar ju vara en himla omständig syssla. Och inte har jag diskmaskin heller att bekymra mej om. Min man säger att vi inte behöver nån så länge "vi" har mej.... Vet ni förresten hur man förvandlar en diskmaskin till en snöslunga? (I alla fall enligt min favvo-Bert) - Jo man ger frun en snöskyffel.
Kerstin! Trögskallen börjar fatta.... det lutar åt att hälla ner alla plastkrukor i badkaret nu! *bekväääm* Eller är det oxå ohygieniskt  ha ha... måste bara få skratta åt detta, det bidde litte komiskt! Du Berith... om du diskar allt utan maskin å röjer bort all snö, vad gör din käre make då?  *retas mjuuukt*.... Kul vilken diskussion min lilla fråga ställde till de! ZaraP
CITAT (ZaraP @ 09-02-2004, 15:43) Du Berith... om du diskar allt utan maskin å röjer bort all snö, vad gör din käre make då? :P *retas mjuuukt*.... Han får mej att känna mej som den underbaraste diskmaskinssnöslungan i hela världen!
kerstin z5-6
09-02-2004, 18:56
Du gör som du vill Virgo  Själv har jag speciell skärbräda till Kyckling:) Och frågan gällde inte att få krukorna bakteriefria utan huruvida det var lämpligt att diska dem i diskmaskinen ? Det tycker jag fortfarande inte Men jag är nog yrkesskadad eftersom jag undervisar i Microbiologi:) fast den som sett odling på "rena"disktrasor ,tvättställ osv ..brukar vara försiktig ett tag  Badkaret är helt ok  
tentontruck
09-02-2004, 19:27
Enlighten me: varför är det generellt så viktigt att rengöra krukorna supernogrannt innan man odlar i dem?
/ Amatör-Erik
kerstin z5-6
09-02-2004, 19:55
Om du haft otur och fått skadedjur eller andra sjukdomar som bladmögel i krukan -kommer de ofelbart att drabba den nya sådden om du har gamla jordrester kvar .Grön såpa eller liknande o vamt vatten , borste , funkar bra .
JAA! Länge leve badkaret å såpa då!!! Fast de hade varit bekvämare mä diskmaskinen.................. Å apropå det, berättade om denna diskussion vid middagen då undrade min sambo lite retsamt försynt hur bakterie- vänligt det är att ställa in en låda jord i kylskåpet!!! (Min Romneya Coulterii som ligger där å slumrar så gott!  ) ZaraP
kerstin z5-6
09-02-2004, 20:54
ash du har väl plastpåse på  fast jag har ett eget kylskåp till sådderna numer
CITAT (Virgo @ 09-02-2004, 12:53) Du vet: Skölja kniven o skärbrädan efter att använd den med att skära rå kyckling. Inte "växer" det salmonella i diskhon eller vattenlåset! Nu tog jag i lite. ...det är ju det det gör.....men som tur är så har svensk kyckling sällan salmonella....
 Jag sköljer ur de värsta jordresterna, sen slängar jag det i badkaret fyller med hett vatten och såpa, sen får det ligga i ett dygn. Då kör jag bubblor och sen diskar jag och sköljer rent. Hur trist som helst!
På tal om diskamaskin så köpte jag min begagnad av en familj me tre barn. Kvinnan jag köpte den av nämde någon typ "kört banens leksaker i den, men det måste vara över nu" Min tolkning av detta var att de hade fått in sand i maskinen som hade repat sönder alla deras glas och tallrikar. Så att allt porslinet blitt fult kanske något att tänka på?!
Därför är jag alltid väldigt försiktig med att köra något med jordrester i.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|