Hörde precis på radion att ett normalt svenskt börsbolag gör en vinst på cirka 150 000SEK per anställd. VATTENFALL GÖR EN VINST PÅ 3 500 000 PER ANSTÄLLD. Snacka om monopol.
Bengalow
21-02-2011, 09:17
Monopol? Fortum gör en vinst /anställd som är dubbelt så stor... 6 mille. Dessutom går ju Vattenfalls vinst tillbaka i statskassan, medan Fortums väl hamnar i finska privatfickor.
malcolm
21-02-2011, 10:53
Vart pengarna än går så är elpriserna horribla och ingenting har blivit bättre sedan avregleringen, när jag flyttade till mitt eluppvärmda radhus -87 upplevde jag inte elkostnaderna som särskilt betungande men nu... Elräkningarna är minst sagt jobbiga numera och tar en betydande del av hushållsbudgeten, denna månad tex. skall e*on ha 3766:- av mig och till detta kommer en nätavgift till Vattenfall på 1137:- och det är bara för EN månads förbrukning. Elbolagen skär guld med täljkniv i dessa dagar och överallt ser man människor protestera mot priserna, visserligen har kostnaderna en positiv effekt också då de sänker folks elanvändning vilket är bra ur miljösynpunkt men i alla fall. Jag skall i alla fall byta elleverantör i slutet av maj då mitt avtal med e*on går ut, har dock inga fantasier om att det blir någon radikal förändring men många bäckar små (blir ett vattenkraftverk).
*Stintan*
21-02-2011, 11:03
Jag retar mig mest på de skyhöga fasta avgifterna som jag anser är orimliga. Drygt 3/4 av min månadskostnad för elen består av dylika avgifter.
malcolm
21-02-2011, 12:07
Den fasta kostnaden för abonnemanget baserar sig på den årliga förbrukningen, så bor man tex. i lägenhet så blir den högre än om man som jag har elvärme. Pengarna vill elbolagen ha i alla fall så det de förlorar på gungorna tar de igen på karusellen.
Denna månad hade jag 1600kr i elräkning inkl nätavgiften. Nu sjunker det väl när kylan så sakteliga avtar. Mitt avtal går ut om en månad så jag söker med ljus o lykta efter ett bästa elleverantör när det gäller priset.
*Stintan*
21-02-2011, 12:33
CITAT (malcolm @ 21-02-2011, 12:07)

Den fasta kostnaden för abonnemanget baserar sig på den årliga förbrukningen, så bor man tex. i lägenhet så blir den högre än om man som jag har elvärme. Pengarna vill elbolagen ha i alla fall så det de förlorar på gungorna tar de igen på karusellen.
Fast nu läste jag att vissa man i vissa bostadsrättsföreningar sagt upp abonnemangen så att föreningen står för abonnemanget och att man sen delar upp den fasta kostnaden på de boende. De boende sparar på detta vis tusenlappar. Man skulle ju önska att så kunde ske även för dem som bor i hyreslägenheter.
Gossen Ruda
21-02-2011, 13:08
Det var väl kanske en bra idé rent allmänt att släppa elmaknaden fri men resultatet blev en katastrof. För att en konkurrensutsatt marknad skall fungera krävs att det skall finnas flera konkurrenter att välja med och att dessa har en viss affärsmoral. Där sket det sig ordentligt, ett fåtal stora aktörer har hand om en oligopolmarknad och alla är bara ute efter att maximera vinsterna. Det krävs ett överskott på energi för att konkurrensen skall fungera men när det börjar bli så minskar man bara på produktionen för att hålla uppe priset. Sen står det där flinande mähet till vd för Vattenfall och skryter med hur stor vinsten blivit. Jag får en stor lust att trycka upp en elmätare i häcken på honom. Det är vi konsumenter som tvingats till att skapa dessa övervinster.
Distributörena är nästa profitdrivande aktör. Där råder ett absolut monopol och det utnyttjas till max. Alla lokala små energidistrubutörer på kommunnivå med affärsmoral blir ofta uppköpta av större aktörer varvid priserna direkt stiger. Stordrift borde betyda lägre kostnader men istället ökar vinsterna, har man ett monopol finns det ingen drivkraft att hålla nere priserna för då minskar bara vinsterna.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.