Full version: Löksoppa
gammelnalle
Gjorde en search här men hittade ingen löksoppa!!!
"Novisen vid spisen" är bara förnamnet å mig....

Köpte 5kg lök .... men SÅ mycket kanske inte går åt??? wacko.gif blink.gif wink.gif
*Felix matte*
Skriv Löksoppa i sökrutan så får du 3 recept. (länkens sökruta)
Hannele
Den bästa löksoppan får du, om du blandar olika lökar, minst fem.
Hanneles löksoppa
2-3 gula lökar
1 liten purjolök
1-2 röda lökar
3-5 pärllökar
2-3 charlottenlökar, 1-3 klyftor vitlök
1 msk smör/rapsolja
2½ dl vegetarisk buljong (dubbla, om du inte vill ha så tjock)
2 msk tomatpuré, körvel, hackad persilja

Skala och skär lökarna i klyftot.
Låt puttra några minuter i smöret utan att bryna.
Slå på buljongen och koka löken mjuk.

(Eller; Lägg i ugnsform. Blanda tomatpuré, grädde och körvel.
Häll över löken. Grädda i 225° C ca 10 min.)
Strö över persilja och servera med hembakat bröd, god ost och sallad.
gammelnalle
Tack Felix matte och Hannele!!
Men jag gjorde faktiskt en sökning....!!! Men som vanligt klantade jag väl till det..... (Det är inte bara matlagning som är knepigt--- wacko.gif blink.gif wink.gif )

Hannele: Ta det lungt med pumpen!! Den jobbar alldeles för fort!!!
PS. Persiljan hoppar jag nog över DS
Virgo
Min Mormors löksoppa!

ungefär 500 gram olika sorters lök (obs, viktigt)
smör klickar
1 liter buljong (grönsaks)
4 skivor vitt bröd utan kanter
2dl vitt vin
100 gram ost (Gruyère eller liknande)
salt peppar muskot

smält smör i 2liters kastrull, skiva lökarna tunt och låt dem bli glansiga . obs se till att de inte blir brända.
Gör i ordning 1 liter buljong 2tärningar 1 liter kokande vatten
ta 1 grönsak och ev 1 köttbuljongstärning
häll vinet över löken och låt det koka in lite, häll över buljongen och låt småkoka en stund krydda med salt o peppar och lite riven muskotnöt (obs inte för mycket)

rosta brödskivorna i lite smör i stekpanna

värm ugnen till 175 grader

ta fram 4 soppskålar
fyll med löksoppan lägg en skiva rostad franskbrödskiva på soppan och riv ost över.

ställ in i ugnen tills osten smält
Servera
Men akta fingrarna!! Soppskålarna är djävulskt heta!
Berith
Åh vad det låter gott med löksoppa! smile.gif

Men jag har ingen hund att sparka på efteråt så jag måste nog avstå. sleep.gif
Virgo
Det behövs inte, du har ju en man! biggrin.gif
Berith
blink.gif
gammelnalle
mmmm låter smarrit värre, lite schweiziskt inspirerat ????

Hur var det nu : Häll 2 dl vin i kocken..... smile.gif smile.gif smile.gif

i soppan är väl ändå alkoholmissbruk???



(bara skämtar.. brukar göra ostfondue....)


Men "Men jag har ingen hund att sparka på efteråt så jag måste nog avstå."

???? Jag fattar ingenting.... själkklart måste man avstå att sparka på hunden om man ingen har!!!!

blink.gif wink.gif wacko.gif

eller???
Berith
Jag avstår från att äta löksoppan eftersom jag inte har nån hund att skylla på efteråt.

Typ... blink.gif
gammelnalle
tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif

fattar lite trögt... kan det vara minnet???

Men ät du löksoppa, Inte alls så stor risk att hunden behöver blir utskälld....

VOV VOV VOV



mvh
brumelibrum
Berith
Ok, då testar jag nån gång. Har redan sparat recepten, Wille har en egen mapp sen tidigare. wink.gif
Susanne i Linköping
Latmaskens löksoppa (min favorit när jag kommer in och är stelfrusen):
1 portion

1 stor gul lök (eller vad som finns hemma)
1/2 grönsaksbuljongtärning
en klick matfett av något slag jag har hemma
lite chilipulver eller tabasco
vatten

När du kommer hem och känner dig som en isbit, ta av skorna/kängorna/stövlarna men strunta i att ta av ytterkläderna, fort ut i köket bara.

Skiva löken på enklaste sätt, fräs den i fettet så att den blir lite genomskinlig men inte tar färg. När den i alla fall börjar ta lite färg (attans!), häll kvickt på vatten så att det nästan täcker löken. Släng i buljongtärningen. Koka upp.
När soppan kokar så lugnt att den inte behöver passas hela tiden, klä av dig och hoppa in i duschen. Stå kvar tills tårna har tinat upp och du känner dig som en människa igen. Torka dig och på med morgonrocken.

Nu har soppan kokat färdigt. Krydda efter smak med lite chilipulver eller tabasco. Ät med t ex ett glas mjölk och en macka, eller vad du gillar bäst.

Det här receptet uppfann jag när jag hade häst för många år sedan, då kom jag ofta, ofta hem stelfrusen och hungrig och behövde mat och värme snabbt!
Virgo
hmmm.......... inte dumt, men.........

Antingen har du hällt på mer vatten innan duschen eller så duschar du blixtsnabbt.
3-4mm vatten som småkokar i stekpanna är snart torrkokt?

rolleyes.gif
Tingstäde
Ju inte löksoppa men tillhörande samma avdelning får väl gotländska kajpsoppan räknas.
En gammal dam frågade mig om jag trodde hon led av "ladingsdingu".Det var ju inte en åkomma jag som inflyttad fastlänning var bekannt med. Damen förklarade tålmodigt att "ladingen", det var våren och "dingu", det var trötthet - alltså vårtrötthet. Om så skulle vara fallet ämnade tanten koka kajpsoppa - det var mat som kunde stärka efter en lång vinter. Och kajpar - det är den vilda pyrjolöken som tidigt på vårkanten tittar upp.

KAJPSOPPA:
Till 4 portioner behövs:
4-5 potatisar
1 l vatten
2 buljongtärningar
ev. en vitlöksklyfta
3 dl kajp
3 dl kaffegrädde
ev 3 msk vetemjöl till redning

Skär potatisen i tärningar och fräs upp i lite matfett i en kastrull. Låt den finhackade vildlöken fräsa med. Häll på vatten och lägg i buljongtärningarna. Låt koka 10-15 minuter så att potatisen mjuknar. Tillsätt grädde, finklippta kajpar. Låt det hela få ett uppkok och servera. DEn som vill ha en något mer redd soppa kan vispa ihop vetemjöl med lite av grädden och röra ner isoppan före sista uppkoket.

wub.gif smile.gif rolleyes.gif

Tingstäde
gammelnalle
Jag har ännu inte hunnit med EN löksoppa! tongue.gif tongue.gif Får nog skaffa hund om jag skall tes´ta alla era varianter biggrin.gif biggrin.gif Men det kanske det är värt??
Men kajpar lär jag väl inte få tag i på fastlandet , fast landet tillhör det samma!!

Men jag lovar att försöka nu till veckan...
Luktfritt svar utlovas !!!
*Felix matte*
CITAT (Tingstäde @ 15-02-2004, 13:57)
Ju inte löksoppa men tillhörande samma avdelning får väl gotländska kajpsoppan räknas.
En gammal dam frågade mig om jag trodde hon led av "ladingsdingu".Det var ju inte en åkomma jag som inflyttad fastlänning var bekannt med. Damen förklarade tålmodigt att "ladingen", det var våren och "dingu", det var trötthet - alltså vårtrötthet. Om så skulle vara fallet ämnade tanten koka kajpsoppa - det var mat som kunde stärka efter en lång vinter. Och kajpar - det är den vilda pyrjolöken som tidigt på vårkanten tittar upp.

KAJPSOPPA:
Till 4 portioner behövs:
4-5 potatisar
1 l vatten
2 buljongtärningar
ev. en vitlöksklyfta
3 dl kajp
3 dl kaffegrädde
ev 3 msk vetemjöl till redning

Skär potatisen i tärningar och fräs upp i lite matfett i en kastrull. Låt den finhackade vildlöken fräsa med. Häll på vatten och lägg i buljongtärningarna. Låt koka 10-15 minuter så att potatisen mjuknar. Tillsätt grädde, finklippta kajpar. Låt det hela få ett uppkok och servera. DEn som vill ha en något mer redd soppa kan vispa ihop vetemjöl med lite av grädden och röra ner isoppan före sista uppkoket.

wub.gif  :)  :rolleyes:

Tingstäde

Den soppan (minus vitlök) älskar jag biggrin.gif
Hos mig heter den Pot och purjosoppa biggrin.gif
och jag har i tjock grädde istf kaffe dito (inget vetemjöl behövs då)
Kanske skall jag kalla den Kajparsoppa hädanefter... Jo det gör jag laugh.gif biggrin.gif biggrin.gif wub.gif
Susanne i Linköping
CITAT (Virgo @ 15-02-2004, 01:37)
hmmm..........  inte dumt, men.........

Antingen har du hällt på mer vatten innan duschen eller så duschar du blixtsnabbt.
3-4mm vatten som småkokar  i stekpanna är snart torrkokt?

rolleyes.gif

Hoppsan! laugh.gif Det föll visst bort en bit viktig information:

Eftersom det är löksoppa för latmaskar så fräser jag givetvis löken direkt i kastrullen, inte krånglar jag till det med mer disk inte. Liten kastrull ska det vara, så är det ännu enklare att diska. Eftersom löken inte blivit så mjuk att den sjunker ihop blir det ca 3 dl vatten om det ska täcka löken sådär nästan.

Inte är det lätt att skriva recept inte. ohmy.gif unsure.gif
gammelnalle
Äntligen har det blivit av....
Det blev LÖKSOPPA idag. Vädret var i soppform laugh.gif -8 grader och nordan blåste bihålorna av mig.
DÅ är det gött med en varm soppa.
Kajsa Warg lär INTE ha sagt: Man tager vad man haver, men det blev lite halv-recept enär jag inte hade allt hemma. LÖK tex.... Ja, vitlök alltså... den var för gammal och det bara rök till när jag klämde på den.
Man får väl akta sig för Vampyrer tills en ny laddning är hemma. smile.gif

Men gott bidde det!!
TACK alla som bidragit med råd och tips så att även jag vågade mig på detta.


Nej nu kanske det är bäst att gå ut med hunden som jag inte har.... smile.gif smile.gif laugh.gif rolleyes.gif
Hannele
CITAT (gammelnalle @ 03-03-2004, 19:03)
Kajsa Warg lär INTE ha sagt: Man tager vad man haver

Har du träffat henne...? unsure.gif
gammelnalle
CITAT (Hannele @ 22-03-2004, 14:28)
CITAT (gammelnalle @ 03-03-2004, 19:03)
Kajsa Warg lär INTE ha sagt: Man tager vad man haver

Har du träffat henne...? unsure.gif

Nej jag har inte haft den stora äran av att träffa henne, tyvärr!
Men vad jag har hört har HON aldrig i skrift uttalat just dessa ord. Precis lika lite som Sherlock Holmes (INTE) har uttalat den påstådda meningen:
"Elementärt, min käre Watson"
Givetvis KAN bägge (båda) dessa personer verkligen ha uttryckt sig så, MEN det finns inga skriftliga belägg för detta....

besserwisser mezzerschmidt gammelnalle
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon