Full version: Hamburgare
malcolm
Det finns otaliga frysta hamburgare att köpa i frysdisken med olika grad av köttinnehåll men jag tycker alla har för mycket fett i sig. Vill göra egna burgare men kommer inte på hur, enbart köttfärs kan väl vara okej men det blir inte riktogt som man vill i alla fall.
Eva-Helene
Hur gör du då? Såhär brukar jag göra (på ett ungefär...beror på humöret om något mer hamnar i):

Blanda köttfärs med salt, nymald svartpeppar, lite kryddpeppar och en gnutta vatten. Arbeta smeten rätt så noga. Lägg smeten på plastfolie, täck med plastfolie och kavla ut till lämplig tjocklek. Använd ett stort runt kakmått (eller en skål e.d.) och ta ut hamburgare.

Lycka till!
ingrid fuxwall
Brukar ta nötfärs och så kryddor - sedan räcker det, om man nu inte vill ha hackad lök i.
theseraphim
Vill du veta en hemlighet....(nu viskar jag resten)

Ca 800 g nötfärs
2 äggulor
ca 1 dl mjölk
salt
peppar
lite grillkrydda men chili osv går säkert bra

massera ihop till en smet och gör sedan burgare och låt de steka långsamt...sketgott

kan även ha i lite chilisås för hettan.
herkules
blanda ut köttfärsen med chilisås, lite bbqsås, sambal, salt och svartpeppar, inget kladd med ägg, ströbröd och annat jox. platta till och stek på grill, härliga hamburgare!
skånepåg
Hehe precis, chilisås istället för annan vätska biggrin.gif
Och bara blanda smeten som fan ^^
Gör jag ibland när jag köper 2kilos färsar, och sen är det ju bara att packa dem i plastfolie och frysa in, bra att bara plocka ut när man är sugen ^^
Gör även biffar på de sättet ^^
Tikka
Min gubbe o jag vi gör så här:
Vi använder nötfärs sen tar vi o plattar till blivande hamburgare i den storlek vi vill ha steker kryddar med salt peppar eller med tex någon hetare krydda o ibland lindar vi bacon runt o steker ibland pyntar vi med fetaost i. Det här tycker vi är enkelt o lätt o gott.
Lycka till!
Peztis
Och jag brukar blanda i lite ströbröd i bland som fått svälla med ett ägg.

Brukar klippa ned persilja i också. Pensla med ngn god grillsås.
smuleborg
Vi gör en hel del köttfärsbiffar (på olika sätt), men när vi gör hamburgare använder vi aldrig ströbröd eller mjölk/grädde. Vi gör på lite olika sätt, det kan bli på ett ungefär så här:

Blandar snabbt ett halv kilo nötfärs (goast om man maler själv, högrev) med ett ägg, salt, nymalen svartpeppar (eller hellre finhackad färsk chili, om man som vi tycker om det) och en finhackad gul lök som svettats i panna med smör (och har svalnat). Steker i rätt het panna. Oftast gör vi en större sats (även om de är goast nygjorda) och fryser in en laddning.

Jag tar en lagom stor bulle i handen, plattar till på skärbrädan. Lägger över på fat. Steker inte alltför många åt gången, rätt het panna som sagt. Kanske godast att lägga på grillen (vi har ingen grill, tro det eller ej).
MissLeia
Jag känner att hamburgare är världens enklaste rätt och ack så tacksam.

Jag tar bara någon form av färs och i med några skopor grillkrydda. Arbetar färsen så lite som möjligt, plattar ut tunnt för det dra ihop sig så pass. Steker på rätt snabbt i smör. Rinna av litegrann på papper.

Färdigt på tre röda och ack så gott.
smuleborg
Ja, det kanske är hemligheten, att arbeta färsen så lite som möjligt. Annars blir burgarna kompakta.
trädgårds-nina
Vi gör så här: Nötfärs blandas med salt, svartpeppar, tabasco och ev. ett ägg. Blanda bara ihop och forma burgare, jag använder ett kakmått ca 10 cm i diameter som jag "fyller" upp till bredden. Grillat är godast i detta fall tycker jag! Det kan underlätta att pensla med olja innan så fastnar de inte så lätt. Goda tillbehör är ruccola, röd lök, ajvar relish, vitlökssås (creme fraiche, majonäs och hackad vitlök) och stekt bacon.
lasen
ett litet litet tips.

Gör burgarna skålformade, tunnast mitt i. När de väl drar ihop sig så blir de lite jämnare smile.gif
KRT
Vi använder alltid nötförs, då kan man låta dem vara lite rosa i mitten!

Nötfärs+äggula+kryddor. Måste arbetas ihop ordentligt, annars går de sönder på grillen. Antar att man kan ha chili etc i, men jag föredrar att ha kryddiga såser på efteråt smile.gif

De drar ihop sig rejält, lite mindre om man gör ett hål i mitten. Vi gör fö endadt hamburgare att grilla, på stekjärnet smakar de inte lika bra smile.gif
Lokan
Det där är pannbiffar! En 'riktig' hamburgare görs på enbart nötkött! Inga kryddor, inga ägg eller annat grejsemojs! flirting.gif
Biggan_
CITAT (Lokan @ 09-05-2011, 21:12) *
Det där är pannbiffar! En 'riktig' hamburgare görs på enbart nötkött!


Håller med dej så långt, men salt och peppar skall det vara i smeten! yes.gif
Motti
Här är ett nytt supergott recept från mig efter en London resa där vi fick den godaste Hamburgaren vi ätit någonsin och det var på en Irländsk Pub ,Nöttfärs ett halft kilo ,en halv deciliter Dijon senap Worsheister sås2 mtsk, svartpeppar (snåla inte) vitlökspulver ungefär en tesked och salt,arbeta ihop till stora Hamburgare platta till i mitten på dom (de reser sig i mitten när man grillar dom )pensla med olja innan du lägger dom på gallret,grilla extra tjock Bacon lite sallad tomat och en hemgrillad burgare i ett stort bröd !mums !!Sonens kompisar säger att jag nu gör de godaste Hamburgarna som finns tummenupp.gif det är ett BRA betyg det :)Dijon senapen är jätteviktig i Burgaren lika så Worsheistersåsen.
Motti
Här är ett nytt supergott recept från mig efter en London resa där vi fick den godaste Hamburgaren vi ätit någonsin och det var på en Irländsk Pub ,Nöttfärs ett halft kilo ,en halv deciliter Dijon senap Worsheister sås2 mtsk, svartpeppar (snåla inte) vitlökspulver ungefär en tesked och salt,arbeta ihop till stora Hamburgare platta till i mitten på dom (de reser sig i mitten när man grillar dom )pensla med olja innan du lägger dom på gallret,grilla extra tjock Bacon lite sallad tomat och en hemgrillad burgare i ett stort bröd !mums !!Sonens kompisar säger att jag nu gör de godaste Hamburgarna som finns tummenupp.gif det är ett BRA betyg det :)Dijon senapen är jätteviktig i Burgaren lika så Worsheistersåsen.

Här är ett nytt supergott recept från mig efter en London resa där vi fick den godaste Hamburgaren vi ätit någonsin och det var på en Irländsk Pub ,Nöttfärs ett halft kilo ,en halv deciliter Dijon senap Worsheister sås2 mtsk, svartpeppar (snåla inte) vitlökspulver ungefär en tesked och salt,arbeta ihop till stora Hamburgare platta till i mitten på dom (de reser sig i mitten när man grillar dom )pensla med olja innan du lägger dom på gallret,grilla extra tjock Bacon lite sallad tomat och en hemgrillad burgare i ett stort bröd !mums !!Sonens kompisar säger att jag nu gör de godaste Hamburgarna som finns tummenupp.gif det är ett BRA betyg det :)Dijon senapen är jätteviktig i Burgaren lika så Worsheistersåsen.

Här är ett nytt supergott recept från mig efter en London resa där vi fick den godaste Hamburgaren vi ätit någonsin och det var på en Irländsk Pub ,Nöttfärs ett halft kilo ,en halv deciliter Dijon senap Worsheister sås2 mtsk, svartpeppar (snåla inte) vitlökspulver ungefär en tesked och salt,arbeta ihop till stora Hamburgare platta till i mitten på dom (de reser sig i mitten när man grillar dom )pensla med olja innan du lägger dom på gallret,grilla extra tjock Bacon lite sallad tomat och en hemgrillad burgare i ett stort bröd !mums !!Sonens kompisar säger att jag nu gör de godaste Hamburgarna som finns tummenupp.gif det är ett BRA betyg det :)Dijon senapen är jätteviktig i Burgaren lika så Worsheistersåsen.

Här är ett nytt supergott recept från mig efter en London resa där vi fick den godaste Hamburgaren vi ätit någonsin och det var på en Irländsk Pub ,Nöttfärs ett halft kilo ,en halv deciliter Dijon senap Worsheister sås2 mtsk, svartpeppar (snåla inte) vitlökspulver ungefär en tesked och salt,arbeta ihop till stora Hamburgare platta till i mitten på dom (de reser sig i mitten när man grillar dom )pensla med olja innan du lägger dom på gallret,grilla extra tjock Bacon lite sallad tomat och en hemgrillad burgare i ett stort bröd !mums !!Sonens kompisar säger att jag nu gör de godaste Hamburgarna som finns tummenupp.gif det är ett BRA betyg det :)Dijon senapen är jätteviktig i Burgaren lika så Worsheistersåsen.

Här är ett nytt supergott recept från mig efter en London resa där vi fick den godaste Hamburgaren vi ätit någonsin och det var på en Irländsk Pub ,Nöttfärs ett halft kilo ,en halv deciliter Dijon senap Worsheister sås2 mtsk, svartpeppar (snåla inte) vitlökspulver ungefär en tesked och salt,arbeta ihop till stora Hamburgare platta till i mitten på dom (de reser sig i mitten när man grillar dom )pensla med olja innan du lägger dom på gallret,grilla extra tjock Bacon lite sallad tomat och en hemgrillad burgare i ett stort bröd !mums !!Sonens kompisar säger att jag nu gör de godaste Hamburgarna som finns tummenupp.gif det är ett BRA betyg det :)Dijon senapen är jätteviktig i Burgaren lika så Worsheistersåsen.

Här är ett nytt supergott recept från mig efter en London resa där vi fick den godaste Hamburgaren vi ätit någonsin och det var på en Irländsk Pub ,Nöttfärs ett halft kilo ,en halv deciliter Dijon senap Worsheister sås2 mtsk, svartpeppar (snåla inte) vitlökspulver ungefär en tesked och salt,arbeta ihop till stora Hamburgare platta till i mitten på dom (de reser sig i mitten när man grillar dom )pensla med olja innan du lägger dom på gallret,grilla extra tjock Bacon lite sallad tomat och en hemgrillad burgare i ett stort bröd !mums !!Sonens kompisar säger att jag nu gör de godaste Hamburgarna som finns tummenupp.gif det är ett BRA betyg det :)Dijon senapen är jätteviktig i Burgaren lika så Worsheistersåsen.

Här är ett nytt supergott recept från mig efter en London resa där vi fick den godaste Hamburgaren vi ätit någonsin och det var på en Irländsk Pub ,Nöttfärs ett halft kilo ,en halv deciliter Dijon senap Worsheister sås2 mtsk, svartpeppar (snåla inte) vitlökspulver ungefär en tesked och salt,arbeta ihop till stora Hamburgare platta till i mitten på dom (de reser sig i mitten när man grillar dom )pensla med olja innan du lägger dom på gallret,grilla extra tjock Bacon lite sallad tomat och en hemgrillad burgare i ett stort bröd !mums !!Sonens kompisar säger att jag nu gör de godaste Hamburgarna som finns tummenupp.gif det är ett BRA betyg det :)Dijon senapen är jätteviktig i Burgaren lika så Worsheistersåsen.

Här är ett nytt supergott recept från mig efter en London resa där vi fick den godaste Hamburgaren vi ätit någonsin och det var på en Irländsk Pub ,Nöttfärs ett halft kilo ,en halv deciliter Dijon senap Worsheister sås2 mtsk, svartpeppar (snåla inte) vitlökspulver ungefär en tesked och salt,arbeta ihop till stora Hamburgare platta till i mitten på dom (de reser sig i mitten när man grillar dom )pensla med olja innan du lägger dom på gallret,grilla extra tjock Bacon lite sallad tomat och en hemgrillad burgare i ett stort bröd !mums !!Sonens kompisar säger att jag nu gör de godaste Hamburgarna som finns tummenupp.gif det är ett BRA betyg det :)Dijon senapen är jätteviktig i Burgaren lika så Worsheistersåsen.

Här är ett nytt supergott recept från mig efter en London resa där vi fick den godaste Hamburgaren vi ätit någonsin och det var på en Irländsk Pub ,Nöttfärs ett halft kilo ,en halv deciliter Dijon senap Worsheister sås2 mtsk, svartpeppar (snåla inte) vitlökspulver ungefär en tesked och salt,arbeta ihop till stora Hamburgare platta till i mitten på dom (de reser sig i mitten när man grillar dom )pensla med olja innan du lägger dom på gallret,grilla extra tjock Bacon lite sallad tomat och en hemgrillad burgare i ett stort bröd !mums !!Sonens kompisar säger att jag nu gör de godaste Hamburgarna som finns tummenupp.gif det är ett BRA betyg det :)Dijon senapen är jätteviktig i Burgaren lika så Worsheistersåsen.
mejram
Ooooops vilket superrecept! flirting.gif

Jag brukar blanda nötfärs med lite flytande fond och platta ut till stora tunna burgare. Hög värme, full aktivitet vid grillen - det går fort.
Överbölingen
Håller med om att köpta, oavsett märke, är plaskfeta. Syns ju i pannan om man steker och grillar man så droppar det och flammar.
Vi hittade en liten vit grunka att pressa hamburgare i. Vi gör dem ganska tunna och lite "grop i mitten".
Eftersom vi använder älgkött och då det är exceptionellt magert så tillför jag lite grädde. Annars så lite joxande som möjligt. Lök och grönt är ju tillbehör. Grillar vi så grillar vi tomaterna också.
Svartpeppar salt och ev chili. Själv ogillar jag dressing till hamburgare men gärna en klick majonäs och senap över och det andra under. Och löken skall vara rå eller hemstekt. Inte betalar jag för det som går att göra själv hemma. Ketchup är inte aktuellt. I så fall hemgjord.

Men tack för olika varianter. Kopierar ideerna i den här tråden. Det får bli tester under gräsänklingsperioder. Färsrätter är alltid spännade.

Gillar faktiskt att äta annat än bröd till burgaren. Rotsaker ger bättre smak och är nyttigare.
smuleborg
CITAT (Lokan @ 09-05-2011, 21:12) *
Det där är pannbiffar! En 'riktig' hamburgare görs på enbart nötkött! Inga kryddor, inga ägg eller annat grejsemojs! flirting.gif


Ja, ja, nymalen nöt och burgaren kryddas från ovan. Chili, lök o.s.v. är tillbehör. Kalasgott.

Ja, visst är det så. Även om jag själv har valt att göra på mitt lilla vis. Jag tänker om. Dock, jag har aldrig använt ströbröd eller grädde i burgarna. Wallenbergare - för att ta ett ex. - däremot..., men det är som bekant inte hamburgare.

Köttfärsbiff som inte är hamburgare (och inte heller Wallenbergare); istället för ströböd, testa kokt mosad potatis (man får ju alltid några kokta potatis över). Fluffigt resultat, och man tager det man fått över.


Red. stavfel.
ystadhelen
Jag brukar väga upp nötfärs i högar om drygt 100 g. Plattar ut dem lite större än brödet. Salt och svartpeppar på. Sedan ner i ganska varm gjutjärnspanna- inget fett i pannan. Vid grillsäsong penslar jag med grillolja innan de läggs på grillen.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon