|
calluone
02-04-2011, 12:38
Hej. Jag har en hög med diverse växtskräp från förra odlingssäsongen. Vet att det är en del kvickrot-rens i denna högen från förra året. Kan jag använda detta material för att anlägga exempelvis en kvistbädd eller finns det risk att kvickroten kan rota sig?
Jag undrar precis samma sak! Kvickrot är nämligen mitt näst värsta hatogräs (endast överträffat av krusskräppan)!
Har en stor hög med kvickrotsrötter sen förra årets utgrävning av nya odlingsbäddar i obrukad mark. kommer nog att bli lika mycket till i år när jag utöka odlingarna. I höstas när vintern kom såg rötterna i högen tjocka saftiga och glada ut. Vet att det säga att man bör försöka torka ut dem i solen så att de dör, men det är så mycket att det skulle täcka halva lotten om jag spred ut dem för torkning. Är det någon vits att försöka kompostera dem eller ska man elda upp dem?
Jag fruktar att de har en extrem livskraft...
ingrids
02-04-2011, 14:49
Komposterade grästorv med kvickrot i - centrum blev fin jord, men ytan på högen var frodig kvickrot.
Jag tror kvickroten överlever allt! Hade nog undvikit den delen av komposten....
officinalis
03-05-2011, 18:41
Bättre att lägga i svart säck och låta den ligga i solen. Men inte så snyggt
Jag brukar lägga både kvickrot och kirskål-rens i hushållssoporna! ( F´låt, renhållningsverket!)
Gossen Ruda
04-05-2011, 12:28
Jag har lagt mängder av kirskålsrötter i min trädgårdskompost utan problem. Alltid i mitten och sen kommer det mer och mer ovanpå så att det får ingen chans att växa till sig. Inte ens kirskålen klarar ett år utan att kunna ha blad i ljuset.
officinalis
04-05-2011, 15:50
Däremot gör scilla det har jag märkt  . Men de har ju lökar att lagra in näring i.
smuleborg
04-05-2011, 18:17
Jag hatar scilla. Kunde inte låta bli att flika in det, fast det inte hör hit.
officinalis
04-05-2011, 18:18
haha varför?
smuleborg
04-05-2011, 19:21
Stora delar av tomten lyser "skarpt" blå vid den här tiden, ett arv från tidigare ägare. Det positiva är att humlorna tycker om dem (men de tycker om mycket annat också). Vi gör tappra försök att "utrota" scillan i rabatter (i gräsmattan går det inte, den har t.o.m. promenerat ut till skogs). Vi tycker helt enkelt inte om den. Jag har för mig att det finns vit scilla, den hade vi förmodligen tyckt bättre om. Vi ser också måttligt av blå, men inte intensivt blå, scilla här och där, den känns lättare att acceptera, men vi skulle aldrig ta in den heller.
Det är en fråga om tycke och smak.
Eva i Västerås
04-05-2011, 20:04
Jag har inget emot scilla, men vårstjärnor är mycket vackrare. Dom sprider sig likadant.
officinalis
04-05-2011, 20:39
smuleborg, jo. Det gäller att den får växa där den kommer till sin rätt och får förvilda sig. I rabatter kanske det blir för mycket. Jag har inte vågat sätta någon scilla faktiskt, förutom de som tycks överlevt täckning under minst än säsong. Blir någon form av storpack med vårflor tills hösten dock. Blir glad att se mattor tidigt då lövspricket inte riktigt kommit än. Kanske krokus för att vara lite tråkig?
Eva, scilla och vårstjärna är detsamma. Men du kanske syftar på någon annan art i Scilla-släktet. Jag tänker på Scilla forbesii
Blev lite offtopic nu. Någon moderator kanske kan dela tråden?
Gossen Ruda
04-05-2011, 20:47
CITAT (smuleborg @ 04-05-2011, 20:21)  Stora delar av tomten lyser "skarpt" blå vid den här tiden, ett arv från tidigare ägare. Det positiva är att humlorna tycker om dem (men de tycker om mycket annat också). Vi gör tappra försök att "utrota" scillan i rabatter (i gräsmattan går det inte, den har t.o.m. promenerat ut till skogs). Vi tycker helt enkelt inte om den. Jag har för mig att det finns vit scilla, den hade vi förmodligen tyckt bättre om. Vi ser också måttligt av blå, men inte intensivt blå, scilla här och där, den känns lättare att acceptera, men vi skulle aldrig ta in den heller.
Det är en fråga om tycke och smak. Jag har några enstaka vita, den tycks som de flesta vita växtvarianterna inte vara lika aktiv. CITAT (officinalis @ 04-05-2011, 21:39)  smuleborg, jo. Det gäller att den får växa där den kommer till sin rätt och får förvilda sig. I rabatter kanske det blir för mycket. Jag har inte vågat sätta någon scilla faktiskt, förutom de som tycks överlevt täckning under minst än säsong. Blir någon form av storpack med vårflor tills hösten dock. Blir glad att se mattor tidigt då lövspricket inte riktigt kommit än. Kanske krokus för att vara lite tråkig?
Eva, scilla och vårstjärna är detsamma. Men du kanske syftar på någon annan art i Scilla-släktet. Jag tänker på Scilla forbesii Blev lite offtopic nu. Någon moderator kanske kan dela tråden? Nä, scillan eller rysk blåstjärna heter just Scilla. Vårstjärnan heter Chionodoxa.
smuleborg
04-05-2011, 20:56
Den kan gott förvilda sig till skogs, men i gräsmattan (eller i rabatter) är den hos oss inte välkommen. Tycke och smak som sagt. Vi har annat för humlor och annat, som de kan gotta sig i just nu. Ett sabla ogräs, ser vi den som.
Här finns ingen moderator. Det vet vi alla mycket väl.
Och, nästa fråga? Är det bra om den förvildar sig?
officinalis
04-05-2011, 21:04
smuleborg, ja ifall man vill det och där den växer på en plats där den kan få utrymme. Kanske en större gräsmatta? Gossen ruda, jo. Men den har bytt namn. Men vi pratar säkert om samma växt, eller?
smuleborg
04-05-2011, 21:08
Vår tomt är på typ 3000 kvm, den gränsar till skog; typ en halv mil till närmaste granne.
Gossen Ruda
05-05-2011, 07:02
CITAT (officinalis @ 04-05-2011, 22:04)  smuleborg, ja ifall man vill det och där den växer på en plats där den kan få utrymme. Kanske en större gräsmatta? Gossen ruda, jo. Men den har bytt namn. Men vi pratar säkert om samma växt, eller?  Jag har inte hört eller läst om detta, har du närmare info?
officinalis
05-05-2011, 13:46
smuleborg, du kanske hatar scilla trots allt  Gossen Ruda, jag brukar använda mig av SKUD för att hålla mig uppdaterad om vetenskapliga namn. http://www.skud.se/index.php?option=com_wr...r&Itemid=53
Eva i Västerås
05-05-2011, 14:29
OK. jag menar den som kallas vårstjärna, ljusblå med uppåtvända blommor med vitt centrum. den som är på bilden i tråden.
Blåstjärna är den skarpblå med mer nickande blommor.
Dom verkar vara scilla båda två, och chionodoxa båda två. I alla fall lyckas jag inte reda upp vad SKUD menar... Har dom inga bilder?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|