|
Helena5
08-04-2011, 09:24
Har någon erfarenhet med hemlagat vin?
Har smakat hemkört vin tycker det var jättedålig kvalite,men det kanske är olika hur man gör har aldrig testat att göra eget vin,,finns så mycket bra vin till bra priser i glasbutiken.
Elisabeth-Västkustkolonisten
08-04-2011, 10:00
Det är skillnad om man gör snabbvin eller vin av frukter.
Jag gjorde vin av äpplen. Mycket jobb och tog sin tid men gott blev det efter en tids lagring. Man får inte ha brottom då.
Av ren druvsaft kan man också göra gott vin.
Elisabeth
malcolm
08-04-2011, 10:30
Jag har gjort gott vin av sk. snabbvinssatser men inte går det på fem veckor som det ofta står på förpackningen, det tar mycket längre tid och man bör ha en jäsningsmätare för att kunna kontrollera att det verkligen jäst klart. Man skall inte köpa de allra billigaste satserna heller eftersom det är en betydande kvalitetsskilllnad och man får vad man betalar för.
Helena5
08-04-2011, 12:20
Hej Elisabeth,
Jag gjorde också av äpplen. Jag gjorde precis så som det var på instruktionsbeskrivningen men nu har gått flera månader och vinet vill inte klarna. Vi har tillsatt efter instruktion klargöringsmedel med vinet är icke genomskinligt.
Vet du något vad man ska göra?
Hälsningar
Helena
RibesRubusVitis
08-04-2011, 12:42
CITAT (Helena5 @ 08-04-2011, 13:20)  Hej Elisabeth,
Jag gjorde också av äpplen. Jag gjorde precis så som det var på instruktionsbeskrivningen men nu har gått flera månader och vinet vill inte klarna. Vi har tillsatt efter instruktion klargöringsmedel med vinet är icke genomskinligt.
Vet du något vad man ska göra? Hälsningar
Helena Helena, förmodligen har du kolsyra kvar i vinet. Man måste skaka bort det helt och hållet innan man tillsätter klarningsmedel. Prova att skaka runt jäsbehållaren rejält i omgångar, och glöm inte att släppa ut trycket emellanåt. Låt det stå någon timme, och skaka igen. När trycket har släppt och det bara känns som att skaka saft kan du tillsätta nytt klarningsmedel, men har du tålamod kan du låta det stå och klarna av sig självt. Sedan får du smaka på det, så att det inte har blivit för torrt. Har det det får du söta det igen med mer socker, men se upp så att inte jäsprocessen sätter igång igen. Det är bara att prova och se glad ut. Inget blir perfekt första gången man gör det. Nästa gång kommer du att få bättre resultat
pa kalmar
08-04-2011, 15:11
Jag har testat att göra vin några gånger. Bästa resultatet fick jag när jag gjorde ett vitt vin på en vinsats där jag inte behövde tillsätta extra socker. Så klart lite dyrare vinsats men ändå jättebilligt jämfört med butiken med gröna skylten. Kvalitetsmässigt helt i klart med de i 60 kr klassen.
För mera info: www.bryggforum.se
Om du kollar under recept så finns det en tråd där, någon skrev ett recept på eget vin.
RibesRubusVitis
08-04-2011, 16:26
Bengalow
08-04-2011, 19:14
Jag hävdar bestämt, att man inte kan brygga vin hemma, som är bättre än det billigaste vinet på Systemet. Även det vinet är framställt under oerhört mycket bättre omständigheter än vad man kan uppnå hemma. Under många år bryggde jag, och det bubblade och pyste året runt - men kvalitéen kan inte mäta sig med proffesionellt tillverkat vin, som har temperaturkontroller i varje moment av tillverkningen. Om man vill göra en koll, så drick ert eget under en tid, gärna med gäster, och bjud på det. Tag sedan en flaska från Systemet, så skall ni få smaka på skillnad...
merlin68
08-04-2011, 19:17
Titta under "RECEPT" där skrev jag om mitt "husets vin" som jag gör några ggr varje år
malcolm
08-04-2011, 20:13
CITAT (Bengalow @ 08-04-2011, 20:14)  Jag hävdar bestämt, att man inte kan brygga vin hemma, som är bättre än det billigaste vinet på Systemet. Även det vinet är framställt under oerhört mycket bättre omständigheter än vad man kan uppnå hemma. Under många år bryggde jag, och det bubblade och pyste året runt - men kvalitéen kan inte mäta sig med proffesionellt tillverkat vin, som har temperaturkontroller i varje moment av tillverkningen. Om man vill göra en koll, så drick ert eget under en tid, gärna med gäster, och bjud på det. Tag sedan en flaska från Systemet, så skall ni få smaka på skillnad... Där har du fel, jag har gjort vin av vinsatser som tom. blivit bättre än de billiga från systemet och även bjudit vänner på som undrat vad det var för god sort jag bjöd på eftersom det serverades från karaff och inte från flaska.
pa kalmar
08-04-2011, 20:39
CITAT (Bengalow @ 08-04-2011, 20:14)  Jag hävdar bestämt, att man inte kan brygga vin hemma, som är bättre än det billigaste vinet på Systemet. Även det vinet är framställt under oerhört mycket bättre omständigheter än vad man kan uppnå hemma. Under många år bryggde jag, och det bubblade och pyste året runt - men kvalitéen kan inte mäta sig med proffesionellt tillverkat vin, som har temperaturkontroller i varje moment av tillverkningen. Om man vill göra en koll, så drick ert eget under en tid, gärna med gäster, och bjud på det. Tag sedan en flaska från Systemet, så skall ni få smaka på skillnad... Jag hävdar att det går att göra bättre vin än en del från Systembolaget. Jag har själv gjort ca 10 vinsatser, varav 9 är betydligt bättre än det vinet jag köpte på Systembolaget idag. Detta vin köper jag aldrig mer. Usch.
Gjorde maskrosvin en gång. Gott blev det men vad sött. öronen krullade sig. Mina farföräldrar gjorde alltid svartvinbärsvin. Det var helt otroligt gott. Har för mig farmor använde vanligt bitsocker, en bit då o då i damajanen.
Har en väninna som gör vin på alla bär och frukter under solen, de allra flesta är jättegoda! Inget man dricker sig full på utan ett glas för att det är gott.
Biggan_
08-04-2011, 23:23
CITAT (gnon49 @ 08-04-2011, 21:40)  Mina farföräldrar gjorde alltid svartvinbärsvin. Det var helt otroligt gott. Har för mig farmor använde vanligt bitsocker, en bit då o då i damajanen. Sådant vin har jag också gjort förr. Väldigt gott, som ett dessertvin! Hade man otur så blev det ättika av det.
för länge sedan gjorde jag vin närmare bestämt Kir blev väl hyffsat bra,sen har jag gjort vitt vin några gånger ,vad jag kom på är att man ska minska vattenmängden med 1 till en halv lite då blir vinet mycket fylligare och smakar mer.Jag har även gjort vin på Te det blir ungefär som Martini man kan annvända vilken Te smaksatt eller neutralt ,tyvär har receptet kommit bort när vi flyttade :(synd för det blev riktigt bra och gott och höll mellan 14 -16 %
Aqvakul
09-04-2011, 20:13
Dessertvin, ja Matvin, nej...
Min svärmor brukade göra på svarta vinbär en sockerbit varje dag men jag tror det blev som likör av det .
malcolm
09-04-2011, 21:48
Vid all vintillverkning, vare sig det gäller från bär/frukt eller snabbvinssatser så gäller nogrannhet och absolut renhet samt att en himla massa tålamod. Det tartid att få fram ett gott vinmen det är ingen omöjlighet fast vin framställt av bär och frukter som finns i Sverige brukar lämpa sig bäst som dessertvin eller som avec till kaffet. Vin framställt av svarta vinbär blir mera likt Aurora och inte Kir även om smakerna påminner. Kir är en blandning av vitt vin och svartvinbärsvin.
Biggan_
09-04-2011, 23:37
CITAT (Motti @ 09-04-2011, 21:17)  Min svärmor brukade göra på svarta vinbär en sockerbit varje dag men jag tror det blev som likör av det . Nej, inte som likör! Sockret jäser bort, så det blir som ett dessertvin.
Min mamma gjorde nån "likör" på korn eller råg eller vad det var, för ca 25 år sen ! Ohhh, attan, värre än laxermedel !! Hittar ni något sådant recept, rekommenderar jag er att ALDRIG testa det !!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|