Rabarbersmälta är gott till vaniljglass. Lägg färska (gärna späda) rabarber i bitar i en kastrull med socker efter smak (ska bli sött). Värm på svag temperatur tills rabarberna "smält". Ingen vätska behöver tillsättas. Den kommer från rabarberna. Serveras varm till exv hemlagad vaniljglass.
Rabarbersmältan kan man även ha som tillsats i glassmeten och göra rabarberglass.
Rabarbersoppa är ett underbart minne från min barndom. Den ska serveras kylskåpskall, utomhus en varm sommardag. Det är ungefär som rabarbersmälta fast man tillsätter vatten och inte fullt så mycket socker.
Pajer finns i många varianter.
Favorit 1:
Rabarber i bitar i en djup form. Strö över socker efter smak. Strö över mjöl och havregryn i lika delar så att det täcker. Hyvla smör eller margarin över så att det täcker. Strö lite socker överst. Grädda tills fyllningen bubblar och kripig yta.
Favorit 2:
Förgräddad skal med höga kanter. Gärna med mald mandel i. Lägg i rabarber i bitar och strö över socker efter smak + lite potatismjöl. Blanda en burk Kesella med citronsaft och 2 äggulor. Häll över rabarberna. Grädda tills fin färg. (Använd inte form med löstagbar botten - skalet kan vara svårt att få tätt och rabarber är blöta.)
En annan grej är att blanda rabarberna med jordgubbar, oavsett paj. Kanel är en annan variant. Men jag har inte testat kanel OCH jordgubbar.