pohutakawa
Hejsan.

Här i Sverige har vi något ljuvligt som kallas vinter. Vintern innebär slutet av odlingssäsongen, men det finns lampor som näst intill kan motsvara ljuset av solen en sommardag då det är mulet (50 000 lumen).

Jag är ingen miljövän som vill spara på elen direkt, alla kärnkraftverk och vattenkraftverk måste ändå tillverka en massa underhållsel för att hålla stamnätet igång, och då kan jag lika gärna ha en liten lampa på då det inte kostar så fasligt mycket för mig jämfört med alla fröpåsar, jordpåsar, krukor osv man ändå köper.

Planen är följande:
Bygga en hörna på ca 1.5 x 1.5 kvadratmeter i ett rum där ett hörn av rummet står outnyttjat. Går inte möblera det ordentligt pga fönster, element osv.
I detta hörnet skulle jag vilja bygga en triangel eller en kvadrat med bara två väggar så att hörnan står öppen. Här vill jag odla lite svårare växter som kräver ett tropiskt klimat året runt, kunna odla Chili för att förädla en egen sort(blir 3 planteringar per år istället för 1), samt förodla tomater, chili, physalis, melon och allt annat, och förodla dessa ordentligt.

Anledningen till att jag vill ha en Metallhalidlampa är för att de kan hållas på långt avstånd från växterna och ändå ge mängder med ljus, samt att denna hörna ska vara något man kan betrakta, dvs vara en fröjd för ögat att kunna titta på, en grön oas av allehanda växter året runt.

För att undvika fuktproblem får det bli som en öppen låda med endast två väggar som står på fötter för att komma upp från golv och en bit ifrån väggen.

Vad tror ni?
Någon annan som har något liknande?
Hur är det att vistas i ett rum med en sådan här lampa, blir rummet oanvändbart pga uv-ljus eller är skyddet i lampan tillräckligt?

Ljusrör och lågenergilampor i all ära, men det är inget kul att se på växterna för annat än deras utveckling när lamporna hänger i eller precis ovanför växterna. Det jag vill göra ska liknas vid ett konstverk där man kan ha olika växter i olika skikt som i en regnskog med låga icke så ljuskrävande växter i botten och mer ljuskrävande växter som breder ut sig högre upp.
Varia
Mycket intressant, Håller själv på med ett nära på identiskt projekt. Fast jag har tänkt mig lysrör. ( Inte Tänkt vara synligt ) Vad det gäller fukt, så har jag tänkt använda mig av en badrums fläkt som startar när luftfuktigheten blir för hög. Är dock inte fullt klar med hur jag skall leda den vidare...
officinalis
Metallhalogen-lamporna ger ett väldigt kallt sken, men har du mycket växter så blir det nog behagligt ljus, annars mest sjukhus-stämning.
Luftfuktighet tror jag inte är något problem eftersom dessa lampor också utvecklar mycket värme och torkar ut luften.
pohutakawa
Tack för era svar.

Varia, menar du att du tänkt bygga in lysrören? Ska du ha ett slutet rum eller ett öppet hörn som mig? I mitt fall har jag tänkt att ha lampan hängades fritt, jag är snarare orolig för att luftfuktigheten kommer att bli för låg i rummet och att vara framme med duschflaskan kan sluta mycket tråkigt med MH lampor.

Japp, MH ger ett väldigt kallt och extremt vitt sken, finns å andra sidan akvariumlampor med väldigt högt kelvintal som ger ett kraftigt blått ljus istället, men vad jag förstått så ska de som ligger runt 4-6 tusen K vara lämpligast för växtodling. Just det vita ljuset skulle jag uppskatta mycket då växter ser så härliga ut i det skarpa sterila ljuset från sådana lampor. Gäller bara att ha en bra reflektor som gör att ljuset koncentreras något kvadratiskt mot min odlingsyta och inte sprids ut i hela rummet. Jag vill ju kunna vistas i rummet och pyssla med lite annat där ibland.

Lampan ska ju heller inte sitta i taket, kanske 1.2m från golvet snarare, två vitmålade väggar nästan upp i höjd med lampan. Kanske ska jag rita en bild hur jag har tänkt mig det hela? smile.gif

Just angående lampor. Växter vill ju ha ljus av olika våglängder.
Kommersiella odlare har nästan alltid HPS lampor(högtrycksnatrium). Dessa lampor ger extra bra spektra i det ljus en växt behöver vid fruktsättning eller blomning men är inte lika lämpade vid bladtillväxt. Kommersiella odlare odlar ju i ljusgenomsläppande växthus och HPS lampor som tillskottsbelysning för bästa resultat. MH används alltså sällan, för att inte säga aldrig? Kan tänka mig att sticklingsframtagning och ev nysådder kan odlas under mh men där funkar lysrör och lågenergilampor lika bra och borde vara mer ekonomiskt?

MH lampor är å andra sidan otroligt bra i de ljusspektra som växten är i behov av när det gäller tillväxt. Hur funkar det med tropiska växter angående ljuset? Skiftar det under året och påverkar blomning osv?

Att ha igång en 400W MH lampa 14 timmar om dagen året runt kostar i runda slängar 3600 kr, 10 kr om dagen, samt att det lär bli byte av lampa en gång om året för ca 300 kr. Är det för mycket tycker ni? Troligtvis är ju lampan avstängd större delarna av vår, sommar höst, blir kanske i verkligheten bara ett halvår man kör den, och då håller lampan i två år.

Är det något särskilt jag behöver tänka på eller verkar det som att jag har koll på det mesta? Det svåra för mig är att ta steget att faktiskt bränna 2500 kr på att köpa lampa och grejjer för att sedan riskera att ångra mig. Begagnatmarknad för såna här lampor verkar vara obefintlig sad.gif
pohutakawa
Lägger in en bild hur jag har tänkt det hela.

Lampan hänger som ni ser i taket. Här är min rektangulära låda målad vit och två väggar av rektangeln samt tak saknas.
På båda väggarna finns det spaljeer där klättrande växter kan frodas. En ampel är uppskruvad på väggen där en hängväxt njuter riktigt nära solen.
För att kunna ha både stora och små växter tänkte jag eventuellt komplettera med ett par lysrör eller lågenergilampor utmed väggarna längre ner.

Till höger om odlingshörnan finns ett fönster och ett element. Fönstret är norrläge sad.gif

ber om ursäkt för paint men det var vad som fanns smile.gif
kerstin z5-6
För övervintring av medelhavsväxter är din ide bra.För frösådder föredrar jag vanliga lysrör på låg höjd
DSC02248 Sm.jpg

Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon