kluringen
jag ser dem bara på rosorna
[attachment=61896:bild1.jpg]
[attachment=61897:bild2.jpg]
[attachment=61898:bild3.jpg]
Azur
(Jag är inte duktig på skinnbaggar, så om nån annan säger emot så lyssna på dem.)

Det verkar vara en skinnbagge ur familjen Miridae, ängsskinnbaggar. Jag vet inte vilken art, men ängsskinnbaggar livnär sig som regel genom att suga växtsafter, dvs din skinnbagge är antagligen en skadeinsekt på dina rosor.
Piccante
Jag vågar inte bestämma arten utifrån bilderna. Fältrovskinnbaggar Nabidae ska ha 4-ledad sugsnabel och en 2a antennled som är längre än första. Men jag vet inte. Men även bland Miridae finns arter som är både växt och insektssugande. Så de kan även smaska på bladlöss.
amaira
Hej Kluringen! Du har svaret själv. Om du tittar noga på bilden.


Jag tog mig friheten att förstora och beskära din bild lite.
Räkna till sex ben (har alla insekter) och så blir det ett "sugrör" över. Som den är på väg att (eller precis har) sticka in i bladlusen framför den.

Du har en fin bladlusätare där biggrin.gif och den heter Chlamydatus pulicarius. Svenskat namn saknas.


kluringen
Tack alla. Fantastisk site där man får kunniga svar. Själv är jag 100 % novis på insekter. Amaira, jag har själv inga svar bara en massa frågor. Så här ligger det till.
Rosorna kom igång mycket tidigt i år och därmed även invasionen av bladlöss. Sökte efter tipps här på odla och har satt in stinksländor, Chryopela carnea och gallmyggor, Aphidoletes aphidimyza för att testa. Efter det har jag hållit fingrarna i styr och låtit bladlössen vara i fred, jag vill ju inte ta bort maten för de nyköpta husdjuren. Istället verkar det som att jag har fått en mångfald av olika kryp som jag inte har sett förut (eller inte lagt märke till). Min digitalkamera är tyvärr för simpel för att kunna ta bra bilder på småttingarna, men försöker följa upp vad som händer ändå. Hittar allt mellan himmel och jord men inget som motsvarar beskrivningen på den inköpta "arbetskraften".
Amaira, du har prickat in rätt namn på mina lusätare, har hittat bilder på nätet som stämmer helt överens när jag har googlat på Chlamydatus pulicarius. Nu har jag följdfrågor. På bilderna nedan, är det samma kryp i olika utvecklingsstadier eller är det något annat?



[attachment=61916:b21.JPG]
[attachment=61917:b22.JPG]
[attachment=61918:b23.JPG]

Är de också Chlamydatus pulicarius eller andra lusätare är jag lyckligt lottad antar jag eftersom de finns i massor. rolleyes.gif

Azur
1) Din skinnbagge är inte Chlamydatus pulicarius. C. pulicarius ser ut så här.

2) På den första av dina tre sista foton ser man någon enstaka grön bladlus; jag är osäker på vad det svarta är, det ser ut som insektsbajs. Insekterna på dina två sista foton är svarta bladlöss med vingar.
amaira
Förlåt, så rätt så Azur. Det blev fel namn. Skinnbaggen heter Closterotomus biclavatus och inget annat. Jag kopierade in fel namn, utan att kolla. Så går det när det är mitt i natten.

Du Kluringen har nog bara lyckats fota bladlöss, och insektsbajs. Men bajset kan vara frånbladlusätare, ge inte upp hoppet.
Azur
CITAT (amaira @ 20-06-2011, 17:19) *
Skinnbaggen heter Closterotomus biclavatus och inget annat.

Snyggt, där satt den! tummenupp.gif

Ett snabbsök säger att den är växtsugare, men även äter bladlöss. Jag hittar inget om att den äter på rosor, så eventuellt är den bara där för bladlössen.
kluringen
Jag var glad åt de små orange prickarna och trodde att det var ägg som gallmyggan har lagt. "I närheten av bladlössen läggs små orange ägg i en grupp." står det i beskrivningen som följde med mygg pupporna. Dom små vita har jag ingen susning om vad det kan vara, en annan lus variant?



[attachment=61979:bild1.JPG]

Vidare ur beskrivningen: "Larven, som kläcks ur ägget efter 2-3 dagar, paralyserar bladlössen och suger ur dem. Den fullvuxna larven är ca 3 mm lång och har orange färg." Men prickarna fick ben istället, ser mer ut som löss än larver men verkar inte ha skadat blomknoppen. Det är samma blomknopp som på första bilden någon dag senare.


[attachment=61980:bild2.JPG]

Inte ett spår av orangefärgade larver. Bara sådana här på stjälkarna, ca 3 cm långa.


[attachment=61982:IMG_0931.JPG]

De knubbiga orangefärgade lössen verkar finnas överallt där de gröna finns. Längst ner i bildens högra hörn finns en diffus mörkgrön figur med många ben.

[attachment=61981:bild3.JPG]



Gossen Ruda
De små vita sakerna är tomma hudfodral, antingen avlagda hudar efter hudömsning eller utsugna baldlöss. Den stora saken på näst sista bilden är en blomflugelarv, också bladlusätare. De uppsvällda och röda bladlössen är förmodligen angripna av någon parasitstekel.
kluringen
Som tack för värdefulla svar vill jag ge er alla ett fång lusfria rosor

[attachment=62016:rosor.JPG]

Fantastiskt! För bara någon dag sedan var de här knopparna tjockt täckta med gröna löss och nu är det rent. De vita sakerna försvann med regnet.

[attachment=62017:knopp.JPG]

Lyckades fota en ny liten lusmördare tror jag. Gallmyggorna och stinksländorna som jag har köpt har jag efter tre veckor fortfarande inte sett röken av.

[attachment=62018:spindel.JPG]

Lyckades knäppa en lite skarpare bild på den som Amaira har klassificerat som Closterotomus biclavatus. Har sett åtta stycken samtidigt idag, De verkar gilla att sitta på de utslagna rosorna.

[attachment=62019:bagge.JPG]

Kanske en förhastad slutsats, men kan det vara så enkelt, att lössen har lockat till sig rovdjursinsekter när jag lät bli att ta bort dem? Inget som jag förväntade mig skulle kunna hända på en innergård mitt i stan. Spännande att se vad som händer nu när de flesta bladlössen verkar vara uppätna. Utöver enstaka knoppar verkar rosorna inte ha tagit skada. "Att göra ingenting" låter som en bekväm och billig metod för att bekämpa bladlöss? Plötsligt har jag hamnat i en helt ny intressant värld!

Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon