|
Anna-Karin Lundberg
26-06-2011, 22:27
Nu börjar älggräset snart att blomma, nån som har bra tips på vad man kan göra med dem? Jag har läst att nån gjort te, men jag vet inte HUR man gör. Nån som gjort saft på blommorna? Champagne? Nån som kan berätta mer?
Eva i Skåne
27-06-2011, 06:31
Jag har aldrig själv gjort nåt, men har läst att man kan göra saft efter samma recept som fläderblomssaft.
Myosotis
27-06-2011, 10:07
Jag har gjort saft, det är gott. Om jag kommer ihåg det kan jag leta fram receptet.
*Stintan*
27-06-2011, 11:23
Älggräs inehåller salicylsyra och är smärtlindrande, febersänkande, inflammationshämmande, urin- och svettdrivande. Många gör te av älggräs men det går även att göra saft. Saft: Ingredienser 50 klasar älggräsblommor 2 citroner 60 g citronsyra 2 kg socker 2 kanelstänger 2 l vatten 1. Skölj blommorna under rinnande vatten. Lägg dem i en ren hink eller i ett stort krus. 2. Tvätta citronerna väl. Skär i skivor och lägg i tillsammans med citronsyra, socker, kanelstänger och vatten. 3. Rör om och lägg på lock. Låt stå kallt i en vecka. Rör om varje dag. 4. Sila och häll upp på rena flaskor. Förvara kallt. Saften kan frysas Te - torka blad och blommor Sen finns dom som använder älggräs så här om dom har: " Muskelvärk: Ett bad med ett starkt te av älggräs kan göra susen. Häll en liter kokande vatten över 5-8 matskedar torkat älggräs (älgört, mjödört; Filipendula ulmaria), låt dra i 15 minuter, sila, och häll i badvattnet. Njut i 15-20 minuter, och gå sedan och lägg dej igen. På sommaren kan du istället använda en bastukvast av älggräs i bastun, det doftar gott också. Ett te av maskrosrot (1-2 tsk krossad torkad rot, 2 dl kokande vatten, låt dra i 10 minuter, sila, drick 1-2 koppar per dag) sätter fart på levern så att du snabbare blir av med slaggämnen. Mindre slaggämnen ger mindre värk." /hittat på nätet
Anna-Karin Lundberg
27-06-2011, 12:29
Toppen! Tack för svaret, jag ska genast börja samla! Spännande!!!
webmaster jim
27-06-2011, 19:00
Att göra te är gott, ta en färsk eller torkad blomklase och dra i hett vatten, gärna en sked honung
Myosotis
27-06-2011, 20:10
CITAT (Anna-Karin Lundberg @ 27-06-2011, 13:29)  ...jag ska genast börja samla!... Menar du att den har börjat blomma? Här i Skåne blommar den inte än.
Anna-Karin Lundberg
28-06-2011, 07:16
Jag bor utanför Stockholm, i Tyresö nära kusten. Här blommar den, men många är i knopp, än är det inte "full blom" men det finns tillräckligt för att börja samla.
Anna-Karin Lundberg
18-07-2012, 15:44
Hej igen! Ville bara säga att jag gjorde saften förra året, frös den i plastburkar så som jag lärt mig göra med flädersaft och det blev supergott! Men första smaktestet tänkte jag "Oj, hmm, det går väl ned, men jag ska nog inte göra igen". Så tänkte jag för att det var lite beskt med dragning åt bittermandel. Men sen när jag började dricka av den så insåg jag att det ju var jättegott, perfekt som måltidsdryck eller att blanda i drink (tex en sked frusen älggrässaft, schweppes och en rejäl skvätt gin, mums!), påminner i typen om lingondricka och sånt, mer än klassisk "barnkalassaft". Ett hett tips till vuxna saftdrickare!
Jag har samlat blommor, ska bara sticka till affären och köpa citroner!
Bengalow
18-07-2012, 17:07
Visst blommar älggräset i Skåne! I alla fall hos mig...
Jag brukar samla hela blomklasar och torka dem. Sen repar jag av de torra blommorna och sparar i glasburkar. Blommorna är perfekt krydda till alla möjliga bakverk: I sockerkaka, en tesked i smeten gör susen! Att strö lite på äppelkaka före gräddning ger fin smak, som en blandning av vanilj och bittermandel. En tesked räcker för en kakform, det är ganska starkt.
Av bladen har jag gjort örtsalt: 1 liter blad och 2 dl vanligt salt körs i mixer/matberedare till en tjock gröt. Kan behövas några maskedar vatten och rejäla skakningar av mixern för att få massan att "snurra". Massan torkas kruttorr på långpanna i varmluftsugn, 50 grader. Mixa igen och passera genom trådsil (om du vill ha helt jämnt salt).
Te av blommor + blad är gott. Inga recept behövs, bara repa och lägga i tekanna. Blir det för starkt, kan man späda med vatten.
Anna-Karin Lundberg
19-07-2012, 07:37
Aha, intressant med örtsaltet! Vad använder du det till? Som bordssalt eller vid tillagning av någon särskild maträtt?
Jag använder det örtsaltet både i matlagning (alla rätter) och som bordssalt. Att det smakar lite bittermandel märks inte. Jag gör örtsalt även av nässlor och av maskrosblommor, samt särskilt "blomstersalt" av nyponrosor, rödklöver och toppklocka. Det saltet blir violett! Den violetta färgen försvinner vid upphettning, så blomstersaltet är bara bordssalt, annars är det "slöseri" av fin färg.
Kan ju tillägga att jag gör örtsalt till försäljning på en liten hantverksbutik i min by, där finns många olika slags hantverk. Köper små kryddströare på www.flaskorburkar.se/.
MaMaMade
30-07-2012, 17:51
Kör du samma kvantitet blommor kontra salt när det gäller de andra örtsalterna? Hoppas att regnet ger sig så jag kan börja plocka in! Varenda ledig dag har det regnat!
CITAT (MaMaMade @ 30-07-2012, 18:51)  Kör du samma kvantitet blommor kontra salt när det gäller de andra örtsalterna? Ja, samma proportioner på alla örtsalter, både när det gäller dem med bara blommor i och med blad. Jag måste erkänna att det inte är så noga. Man kan ha allt mellan en halv och en hel liter växter mot två deciliter salt. Som det råkar bli..... Krasseblommor ger ett fint salt också!
Blomstertanten
04-08-2012, 08:24
Jag har gjort marmelad på Älggräs och rabarber. Supergott blev det! Har inget exakt recept, provade mej fram lite. Först gör man som när man ska göra saften, med blommor, citron, kanelstång, vatten och pyttelite socker. När det stått 5-7 dagar silar man av det, kokar ihop med lite rabarber (Inte för mycket, rabarbern är mest för att få bitar i marmeladen) tillsätter syltsocker och kokar ihop. Man får prova när marmeladen har rätt konsistens. Utan att skryta är det den godaste marmeladen jag någonsin ätit!
Jag tycker älggräsdrycken är mycket god som måltidsdryck. [attachment=72692:Koppetor...gr_ssaft.JPG]
Har inget att tillföra mer än att när jag såg rubriken så trodde jag den hade hamnat i fel kategori, den borde väl ha suttit i trädgårdsdelen, tänkte jag.
Men se vad man kan lära sig mycket här på Odla! Det är så kul med alla dessa nya saker man kan läsa om. Eller nya och nya, detta med älggräs tillhör väl knappast det "moderna samhället".
Om det bara kunde sluta regna, låta solen torka upp så att man kan locka in lite blad från temyntan mm. Gjorde ett jättebra "host-te" (allstå mot hosta vid förkylning mm, inte av funkia) för några år sedan och jag glömmer alltid att fylla på...
nässlamera
08-04-2013, 22:34
förritiden tog man in det och la på golvet vid festliga tillfällen så att allt luktade gott. alternativt torka en bunt och hängde upp. men alla gillar kanske inte den typen av (söt gräs-)doft.
CITAT (webmaster jim @ 27-06-2011, 20:00)  Att göra te är gott, ta en färsk eller torkad blomklase och dra i hett vatten, gärna en sked honung  Nu blommar älggräset här i Östergötland så fint Saften vet jag är jättegod men i år måste jag testa att göra te också. Allt det andra ni tipsar om låter också så gott. Vi får se vad orken räcker till.
Eva i Skåne
23-06-2013, 19:27
Jag har läst denna tråden tidigare år, men inte provat något. Nu blir jag sugen på alla varianter
För ett tag sedan testade jag älggräste med honung i och det blev faktiskt god smak på teet. Men eftersom blommorna inte var så utslagna blev det lite för svagt. Ska testa snart igen för nu finns det utslagna blommor överallt här. [attachment=77272:_lggr_ste.jpg]
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|