frosteyez
29-06-2011, 19:54
Följt forumet i några veckor nu, men idag blir första gången jag skapar ett ämne.
Köpte idag en stevia/sötflockelplanta, cirka 25cm hög som jag har omplanterat i en större kruka. Vill ta en stickling på denna, men antar att jag bör vänta i någon vecka så den får växa till sig lite.
Någon med erfarenhet av stevia/sötflockel?
MVH
Samuel
Ja ta du och vänta ett tag innan du tar sticklingar på den men blir den för hög o ranglig så är det tid att knipsa den. Och inomhus på höst, vinter och vår och väldigt varmt och skyddat på sommaren då det sägs att den inte klarar temperaturer under 15 grader.
frosteyez
30-06-2011, 00:19
Tack för svaret.
Jag tar nog och väntar med den, den står just nu i ett miniväxthus på balkongen, så den bör klara sig fint temperaturmässigt. Den har änsålänge bara en stam, och riskerar ju som du säger att bli lång och ranglig, hade gärna toppat den men tänkte göra det i samband med att jag tar stickling så låter väl den växa till sig lite till
Nackdelen med Stevia är att den inte har blad längre ner på plantan. Om du toppar den ytterst lite så finns chansen att den faktiskt förgrenar sig, lätt.
frosteyez
30-06-2011, 21:25
Min har cirka 6 bladpar redan, några centimeter mellan varje. Så det borde väl gå?
ingrid fuxwall
30-06-2011, 22:16
Om man ska ta skott hur gör man då?
Min planta är inne på sitt tredje år men jag skulle gärna vilja ha fler krukor
Katarina Odla.nu
01-07-2011, 07:14
Visst är det fantastiskt med stevia! Kan det bli sötare smak än så utan att vara socker? Jag blev ordentligt förvånad första gången jag smakade.
Hur och till vad använder ni stevia?
undrar Katarina på redaktionen
ta sticklingar, de rotar sig ju väldigt gärna, o nu när det är mycket ljus o värme så kommer säkerligen fler o nya blad. Ingrid, knipsa av en stickling på 5-10 cm, sätt i jord, håll fuktigt, men inte blött, och viktigast av allt, håll varmt!
Kolmårdstrollet
02-07-2011, 11:07
Hej!
Var köpte du din planta? Har letat efter plantor, men alla hänvisar till frösådd... Vill jättegärna ha en planta, så om någon i trakterna kring Norrköping/Linköping vill sälja en så JA TACK!
frosteyez
02-07-2011, 11:25
CITAT (Kolmårdstrollet @ 02-07-2011, 12:07)

Hej!
Var köpte du din planta? Har letat efter plantor, men alla hänvisar till frösådd... Vill jättegärna ha en planta, så om någon i trakterna kring Norrköping/Linköping vill sälja en så JA TACK!

Min köptes på Blomesterlandet - Backaplan Göteborg
*Stintan*
02-07-2011, 11:25
CITAT (Katarina Odla.nu @ 01-07-2011, 08:14)

Visst är det fantastiskt med stevia! Kan det bli sötare smak än så utan att vara socker? Jag blev ordentligt förvånad första gången jag smakade.
Hur och till vad använder ni stevia?
undrar Katarina på redaktionen
Man använder de torkade smulade bladen som sötningsmedel och eftersom det är så sött går det åt väldigt lite. Upp till 300 gånger starkare än socker och innehåller 0 kalorier och kolhydrater.
Kolmårdstrollet
02-07-2011, 21:26
CITAT (frosteyez @ 02-07-2011, 12:25)

Min köptes på Blomesterlandet - Backaplan Göteborg
Tack, får kanske ta en tripp till Götet

Blomsterlandet i Norrköping hade inga kvar och beställde inte fler då de behövde köpa så många...
Det är inte så svårt att så dessa så varför inte försöka?
Anja Danmark
03-07-2011, 08:20
Hvordan gør du, når du sår dem?
Jeg har nu forsøgt 4 gange uden at få en eneste plante...
Til gengæld går det fint med at lave stiklinger, og moderplanten bliver kun flottere af det.
Jag sådde dom förra året,mycket ljus och värme. Det är klart, växthus underlättar ju men det går på vanligt traditionellt sätt också
Ta stickling på stevia
http://www.youtube.com/watch?v=TAhgB9ZaCBwTycker att den var väldigt informativ
ingrid fuxwall
04-07-2011, 21:47
Själv frösådde jag plantan, väldigt tidigt på våren - i jan - feb.
Nu ska jag försöka föröka den så som Ni beslkrivit
Jag säljer massor av Stevia-fröer för de som är intresserade:
http://www.tradera.com/Stevia-Froer-100-fr...40977_137794465Jag kommer skicka med flera hundra eftersom intresset är så svalt. Ingen har bjudit så lägg gärna ett skambud.
Mia, zon 3
22-08-2011, 14:08
Tycker att det verkar vara en tålig växt - min har torkat ihop helt någon gång så att jag trodde att den var död, men då kom det minsann en hel knippa nya skott från roten. Så jag tror att den tål ordentlig beskärning även om det inte blir mycket grönt kvar - som föregående kommentar sade så blir den lätt kal nedtill.
Men jag har inte hittat på något sätt som jag gillar att använda den på än... Tycker att smaken är lite för lik syntetiska sötningsmedel, typ sacketter. Men kanske om man torkar och smular, så kanske det är lättare att dosera lagom? Får testa det.
jag torkar bladen på en bricka i köket, snustorrt efter några dagar.
Sedan stoppar jag allt i en mortel så att det blir pulver.
Häller allt genom en fin sil och stoppar i en burk.
Om man vill använda lite socker så kan man ta lite socker och komplittera med stevia, då förstärker stevian sockersmaken, och smakar inte själv så mycket.
Den egen torkade stevian ska vara " bara" 40 gånger sötare än socker. ( kommer nu inte ihåg källan...)
men sött i vilket fall,
jag brukar dosera något så här:
receptet 2 dl socker blir då 1/4-1/2 tsk torkad stevia + 1 msk socker.
det är inget exakt recept utan en fingervisning
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.