Full version: Japansk blodlönn
lotth
Satte två japanska blodlönnar förra året i var sitt hål en bit från entrédörren. Hålen hade grävts av stenläggaren som lagt större marksten runt om och fortsatt stenläggningen runt om hålen. De står i varsinn triangel med ca 1.30 som bredast. Underlaget är bärlager med mycket sten och sand. Hålet var ca 45-50 cm i diameter och 50 cm djupt. Fylldes med planteringsjord och efter planteringen vattnades träden länge. Allt såg bra ut, men efter några månader började bladen bli bruna i kanterna. Läste på nätet att de antagligen var utsatta för torka och att de behövde mer vatten. Vi vattnade och vattnade men det blev inte bättre. I vår la vi på mer jord och blandade även med lite kogödsel. Vattnade rejält i omgångar. Åh, så fint båda träden kom igång! Härligt vackra friska blad. Men sedan en dryg månad är det samma visa med blad som torkar utifrån. Vi bor på en lätt bergsluttning där avrinningen av vatten går rätt fort. Det kanske inte var bra att plantera denna sort här?? Eller kommer det kanske att bättra sig ju längre ner rötterna växer? Måste vi hålla på att vattna rejält även denna sommar?
Gunilla T
Träd får nog räknas som nyplanterade de två, tre första åren vilket betyder att man måste vattna ordentligt. Sten, bärlager och sand är extremt genomsläppliga och håller inget vatten alls, det rinner rakt igenom. Har träden dessutom planterats i billig planteringsjord har de inte fått så goda förutsättningar.

Planteringsjorden är skräp som knappast innehåller någonting av värde för ett träd. Konsumenterna luras att köpa denna skräpjord som oftast är restprodukter, packade i plastsäckar och ofta säljes som erbjudanden. Ordet "planteringsjord" associerar till just det försäljaren vill men det blir ofta en dyrköpt erfarenhet när de inköpta växterna får skador, ohyra eller helt enkelt avlider.

Bra matjord med inslag av lera behövs på ett så väldränerat ställe som dessutom är sluttande. Kontinuerlig tillförsel av organiskt material kan även på sikt göra jorden mer näringsrik och fuktighetshållande.

Även om rötterna kryper neråt så finns det inte så mycket för dem att hämta i bärlager, sten och sand.
Fallen
Min Japanska blodlönn är glad och trivs. Utan jag fick rådet att plantera den med barkmull. Barkmull gör så att fuktigheten håller sig bättre. Så den trivs i barkmull och fuktig jord.


Gunilla T
Ja, barkmull är organiskt halvt nedbrutet material men innehåller inte särskilt mycket näring och förbrukar kväve när det förmultnar vilket bör kompenseras på något sätt om jorden är näringsfattig. Enbart barkmull att plantera i är inte att rekommendera.
Fallen
CITAT (Gunilla T @ 07-07-2011, 18:06) *
Ja, barkmull är organiskt halvt nedbrutet material men innehåller inte särskilt mycket näring och förbrukar kväve när det förmultnar vilket bör kompenseras på något sätt om jorden är näringsfattig. Enbart barkmull att plantera i är inte att rekommendera.


Blandar ut jorden som finns där, så där max 1/3 barkmull och resten jord. Är det en växt som behov av mer näring så åker även kogödsel i denna mix.

Fast är det växter som trivs i mer sur och näringsfattig jord som japansk lönn, så bara barkmull.
Huggorm
Angående ursprungsfrågan, så undrar jag hur det är med sol för dessa blodlönnar? Står de mitt i solen med sten runt om blir det lätt för varmt för japanska lönnar, det blir nästan ett ökenklimat. Dessa trivs bättre i fuktig jord i halvskugga, de är skapta som undervegetation i lövskogar där det regnar extremt mycket under sommaren och jorden består av årtusendenas samlade lager av höstlöv och annat organiskt material. Rödbladiga varianter är ofta ännu mera känsliga för sol.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon