Full version: Kålfjärilslarver :(
asali
I år hade jag tänkt mig ett år utan en massa plockande och mosande av kålfjärilslarver så jag satte odlingsväv direkt efter sådd och har låtit de sitta tätt utan att glipa och utan att ha lyft för mycke, nu var vi bortrest i 2 dagar o när jag kommer hem kryllar de av larver o min grönkål är som ett fisknät. Jag undrar verkligen hur odlare gör för att slippa de här utan att använda sig av giftiga bekämpningsmedel. Är de bara helt enkelt så att på vissa ställen finns de massor av kålfjärilar och på andra kanske de finns på tok för mycke mördarsniglar (som jag är förskonade ifrån).
Kan man odla något dom gillar mer än kål el kan man odla någon blomma som lockar till sig insekter som älskar dessa larver?
EKLO
Hej,
det finns ett medel som saluförs som Larvskydd, och som används av ekologiska odlare; man blandar det med vatten och besprutar larver/växter. Jag tror det består av bakterier/nematoder. Går att köpa via nätet.
Preussen
Nyttodjur, googla det så kommer du till en bra hemsida. Har aldrig beställt därifrån.
Österfärneboodlaren
I mina trakter har folk slutat odla kålrötter, p g a alla kålmaskar som äter upp hela bladverket. Själv har jag envisats med att fortsätta och har numera alltid duk över. Det är jättekrångligt, den blåser lätt upp om det är kastvindar. Dessutom går fåglar över duken och det blir hål. Och vips är ohyran där. Hur gjorde man förr i tiden då man hade rovor på hela åkrar? Är kålmasken ett nytt påfund? Förr hade man inget att spruta med.
Har också hört att även eko-odlare sprutar på något biologist medel för att kunna odla kålväxter. Nästa år ska jag göra det. Det känns meningslöst att jobba med stora odlingar och så blir det bara uppätet av maskar.
theresen
jag provade såpvatten och det funkar utmärkt, men det gäller att blöta in bladen ordentligt med det för larverna kan vara svåra att se. har använt det på blomkål och broccoli.
sen ska man väl gärna ha sprayflaskan med sig ut varje dag. jag har varit lite slarvig med det men än så länge har de bara ätit på de stora bladen och inte gått på själva broccolin.

såpvatten funkar mot det mesta verkar det som. använder det mot myror, tvestjärtar, löss och larver.
ulfa
Det är skillnad från år till år på larvangreppen så ge inte upp! I år har broccolin och brysseln vuxit utmärkt utan angrepp. Men det är klart, det är först nu som kålfjärilarna krupit ur pupporna. Då blir det till att ta dagliga promenader bland kålen och lyfta på bladen och krossa äggsamlingarna. Dom är ju ganska bussigt funtade, illgula och koncentrerade i samlingar så de brukar inte vara svåra att se.
Väv har jag dålig erfarenhet av; jobbig att lägga på och få att ligga och, framförallt, man kommer inte åt att inspektera plantorna.
Hos antroposoferna har de stora, fina köksträdgårdsodlingar. Visst var det mycket larver på kålen men också fina kålhuvuden, faktiskt. Så smärre angrepp kan växterna klara om de får en bra start i livet innan kålfjärilarna kläcks.
Jag har större problem med jordlopporna. Men får man till kraftiga, väl avhärdade plantor och vädret är snällt vid utplanteringen klarar dom sig. Man kan hjälpa till genom att vattna vid torka och strö aska över och runt plantorna. Samt täckodla, jordlopporna föredrar bar jord framför täckmaterial (har jag hört). Tron är också viktig!
elsemarie
Jag har nu skördat min grönkål innan allt blev kålfjärilsmat. Trots 3 inspektioner före
förvällningen, så slank det igenom larver, som ju blev betydligt lättare att upptäcka då de var kokta.
Nu njuter jag av en smoothie med grönkål och banan. gott.
Men nästa gång prövar jag nematoder.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon