|
Jag har börjat skörda egenodlad vitkål och undrar nu vad brukar ni göra av vitkål? Jag menar om någon har något ovanligare recept, vitkålssallad och kåldolmar brukar jag göra, men har ni andra förslag?
Garden bliss
24-07-2011, 10:26
Vitkålssoppa med frikadeller tycker jag är väldigt gott. Kålpudding med gräddsås och lingon är en favorit, tycker det blir mycket bättre smak än på dolmar.
Oftast kålpudding, gjorde 4 stora formar igår så nu har jag en del i frysen.
Okej, tack för era tips! Nu blev jag påmind om några recept som jag brukar göra, men jag blir inte så sugen på kålpudding och soppa nu på sommaren. Men man kan ju alltid laga och lägga i frysen till hösten! Och man kan ju förvälla kål och frysa in att använda till brynt kålsoppa. Jag brukar även göra kål- och köttfärsröra av förvälld vitkål, det blir ungefär det samma som kålpudding, men det går snabbare att göra.
Några fler tips?
CITAT (Bettis @ 24-07-2011, 11:30)  Oftast kålpudding, gjorde 4 stora formar igår så nu har jag en del i frysen. Gör inte som jag gjorde....... Jag skulle göra kålpudding häromdagen. Vi börjar bli trötta på fräsch sommarmat. Sagt och gjort. Allting artade sig ända till såsen. Jag fick syn på en skål med, vad jag trodde, var överbliven vispgrädde. Innehållet åkte snabbt ner i såsen. Problemet var att den var kryddad med vaniljsocker. Såsen smakade smält vaniljglass. Försökte salta och peppra, men vaniljen bet sig envist kvar. Trots det, enades vi om att det var ganska gott. niggle
Eva-Helene
24-07-2011, 16:39
En gammal rätt som i min familj kallas för "Hetmat":
Vitkål Köttfärs Potatis salt peppar lite vatten
Skär kålen i klyftor, skiva dem och skär sedan i mindre bitar. Skala och skiva potatisen (inte för tunt).
Varva allt i en stor gryta, se till att nedersta och översta varvet är potatis. Salta och peppra på varje köttfärs-varv. Häll på "en bottenskyla" vatten. Ställ grytan på spisplattan, sätt plattan på svag värme (en snäpp mer än lägsta). Klart när potatisen är mjuk, brukar ta 20-35 minuter.
Monarda
24-07-2011, 17:36
Den här grytan brukar vi köra med, enklare och godare än kålpudding.
Räcker till 4-6 portioner. Ca 1 kg vitkål 1 stor gul lök 500 g blandfärs salt, vit-,svart- och kryddpeppar soja smör 1-2 dl grädde 1-2 dl creme fraiche
Tärna kålen i lite större bitar. Hacka löken. Stek i omgångar i smör. Bryn färsen för sig. Blanda samman och krydda och tillsätt sojan. Tilsätt grädden och rör ner creme fraiche. Låt puttra 15-20 min tills kålen är mjuk och såsen blivit simmig. Lingon till är gott.
Jag brukar strimla och använda vitkål i wookade och andra asiatiska maträtter. En av mina roomies har planer på att göra egen surkål. Man kan även göra pizzasallad (som jag faktiskt har fått lära mig är en svensk uppfinning).
Anna-Karin Lundberg
24-07-2011, 18:17
Jag gillar vitkål, men inte att laga mat. Jag brukar bara skära strimlor och steka dem mjuka. Först med fett i pannan, men sen lägger jag på locket och drar ned värmen och då blir det mjukt och lagom "såsigt". Snart är det klart, har på lite soja eller nåt, äter till kött, korv, eller vad det nu är jag har.
Monarda
24-07-2011, 18:49
Ovanligare recept var det! Vad sägs om dom här:
[attachment=63164:IMG_0001.jpg] [attachment=63165:IMG_0004.jpg]
Ur Christina Lundbergs Kokbok; oumbärlig hjälpreda i hushållet Grundad på 28 års erfarenhet
Utgiven 1914
CITAT (Anna-Karin Lundberg @ 24-07-2011, 19:17)  Jag gillar vitkål, men inte att laga mat. Jag brukar bara skära strimlor och steka dem mjuka. Först med fett i pannan, men sen lägger jag på locket och drar ned värmen och då blir det mjukt och lagom "såsigt". Snart är det klart, har på lite soja eller nåt, äter till kött, korv, eller vad det nu är jag har. Stekt vitkål, det måste jag testa! Tack för tipset!
 Tack för alla era recept och tips på vad jag kan använda vitkålen till! Ibland drabbas jag av en fruktansvärd idétorka, men nu vet jag att då kan jag vända mig hit till er!
Whiskuchi
28-07-2011, 21:39
Cole slaw! Kålen strimlas, saltas och knådas sedan rejält så den mjuknar. Blanda majonnäs, Creme fraiche, lite senap, en skvätt vitvinsvinäger och peppar och kål. Blir bättre om det får stå nån dag
*Stintan*
28-07-2011, 22:20
Jag åt stuvad vitkål idag, jättegott och hur enkelt som helst att göra. Bara att koka kålen i lite mjölk och röra ihop lite redning att blanda i när kålen blivit mjuk. Salta, peppra och lite riven muskot. Det tog nog inte mer än max 10 min.
Jag tycker om att skiva vitkål tunt o sen blanda med lingon som en sallad. En annan variant är att blanda vitkål med apelsin...sånt tycker jag är gott
skogstroll
21-08-2011, 14:00
stuvad tycker jag är gott. I år har jag äntligen lyckats att få mina spetskålsplantor att överleva all tänkbar ohyra. Idag skördade jag den första! En gång på restaurang åt jag stuvad spetskål som var himmelskt gott.
När jag har mycket vitkål - som du - använder jag den till allt möjligt. Förutom att det är gott, är det en skön knaprighet som passar bra i alla omeletter, grytor, sallader, soppor och pastaröror - tycker jag. Man behöver inte ta så mycket, men lite knaprighet piggar upp det mesta tycker jag. Smaken tar inte heller överhanden, om man inte vill det (som jag t ex tycker att den i övrigt gott knapriga bladsellerin gör).
Finns det någon grönsak som har en lika krispig/knaprig känsla? Jag tycker alla andra antingen är hårdare (rotsaker) eller mjuknar (som gurka o squash)
Piccante
21-08-2011, 15:56
jag har syrat kål hemma i gammaldags konservburk i glas med snäpplock och gummiring. Funkar bara man är noga med hygienen. Om kålen inte vätskar sig nog så den täcks med vätska kan man tillsätta lite saltlag som täcker. Saltlagen ökar också hållbarheten då saltet konserverar.
malcolm
21-08-2011, 16:05
Jag äter gärna rå vitkål som den är.
CITAT (EKLO @ 21-08-2011, 16:43)  När jag har mycket vitkål - som du - använder jag den till allt möjligt. Förutom att det är gott, är det en skön knaprighet som passar bra i alla omeletter, grytor, sallader, soppor och pastaröror - tycker jag. Vitkål med pasta låter spännade? Berätta gärna mer  CITAT (EKLO @ 21-08-2011, 16:43)  Finns det någon grönsak som har en lika krispig/knaprig känsla? Jag tycker alla andra antingen är hårdare (rotsaker) eller mjuknar (som gurka o squash) Broccoli kan vara härligt knapriga om man inte kokar dem för länge.
CITAT (batski @ 21-08-2011, 18:38)  Vitkål med pasta låter spännade? Berätta gärna mer  Inga märkvärdigheter, jag bara strimlar ner lite vitkål i den pastaröra jag gör - om den nu är köttfärs eller carbonara eller vad än jag gör. Mot slutet, så att knaprigheten består.
CITAT (EKLO @ 21-08-2011, 19:03)  Inga märkvärdigheter, jag bara strimlar ner lite vitkål i den pastaröra jag gör - om den nu är köttfärs eller carbonara eller vad än jag gör. Mot slutet, så att knaprigheten består. Tack! Måste testa
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|